• Stroke-rehabilitáció - A diéta szerepe a felépülésben

        WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus
        Szerző: WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

        Bizonyítékokkal alátámasztott tény, hogy az emberek maguk is képesek csökkenteni a stroke, a szívinfarktus vagy a szellemi leépülés kockázatát azzal, hogy odafigyelnek az étkezési szokásaikra. A tudatos táplálkozás azonban nem csak a megelőzésre alkalmas, nagy szerepet játszik ugyanis a stroke-ot követő rehabilitáció során is.

        Ha a beteg túlélte a stroke-ot, akkor életmódja megváltoztatásával kaphat még egy esélyt a minőségi életre. Ennek az alapvető eleme az étrend, amelynek változatosnak kell lennie. Kerülni kell a szélsőséges diétákat, mert ezek hosszú távon nem eredményesek.

        Hirdetés

        Hogyan étkezzen a stroke-on átesett beteg?

        A stroke után (de természetesen előtte is) a mediterrán étrendre történő áttérés javasolt. A mediterrán étrend bizonyítottan csökkenti a koleszterinértéket, és számos egyéb pozitív hatással bír a szervezetre, élettartamra és a szellemi frissességre. Emellett előnye még, hogy a rehabilitáció során javítja a koncentrációt, a memóriát és a beszédkészséget.

        Alapja a nagyobb mennyiségű hal, zöldség és gyümölcs fogyasztása, valamint a szénhidrátok (pl. cukor, édességek, péksütemények) jelentős visszaszorítása. A zöldség- és gyümölcs naponta többször, kis adagban fogyasztva szintén az étrend fontos része. A gabonaféléket és gabonapelyheket csakis teljes kiőrlésű gabonából engedélyezett fogyasztani.

        Mediterrán étrend
        A mediterrán étrendet követők hetente legalább kétszer fogyasztanak halat, emellett pedig a húsok (főleg a vörös húsok) fogyasztását csökkentik. A diétában túlnyomóan növényi eredetű étel szerepel, és nagyon kevés állati eredetű.

        Olvasson tovább! Hogyan előzze meg a stroke-ot?

        A társbetegségek miatti étrendet is tartani kell!

        Mivel általában a stroke a hipertónia (magas vérnyomás) vagy diabetes (cukorbetegség), valamint érszűkület talaján alakul ki, így ezen betegségek esetében előírt diéta betartása természetesen életbevágóan fontos stroke után is, hogy az első éven belül nagy eséllyel jelentkező ismételt agyvérzést megelőzzük.

        Stroke - Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A magas vérnyomás és cukorbetegség mellett nagyon fontos a megfelelő koleszterinértékek megtartása, mert a koleszterin lerakódása idézi elő az érszűkületet. Ebben is elsődleges tényező a diéta. A megfelelő koleszterinérték minden betegnél egyénre szabott - függ attól, hogy mennyire magas egy érkatasztrófa (stroke, szívinfarktus) bekövetkezésének esélye. Az úgynevezett nagy vasculáris kockázattal élő egyén (és minden stroke-on átesett beteg) esetében a 3,5 mmol/l összkoleszterin-érték a terápia célja, nagy kockázat esetében 4,5 mmol/l.  

        Olvasson tovább! Stroke - A leggyakoribb kérdések

        Speciális hozzáállást igényel az olyan stroke-on átesett beteg diétája, aki ágyban fekvő, járásképtelen maradt. Itt igen magas a felfekvés kialakulásának esélye, ráadásul ezek a betegek általában étvágytalanok és nyelészavarral is küzdenek. Ilyenkor a legfontosabb a magas fehérjetartalmú rostban dús diéta alkalmazása, mert csak így védhető ki a felfekvés kialakulása. A székrekedésre való megnövekedett hajlam miatt a rostban gazdag táplálékot a betegnek turmixolva adjuk, hogy a nyelését elősegítsük, emellett nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás is.

        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

        Legutóbb frissült: 2018.07.26 17:25
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Elhúzódó sárgaság

        Elhúzódó sárgaság

        Semmelweis Egyetem

        A csecsemők epeútfejlődési rendellenességét nagyon fontos időben felismerni!

        Küzdje le az aftát!

        Küzdje le az aftát!

        WEBBeteg

        A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

        Stroke - Gyógyulás és rehabilitáció

        Azok a stroke-on átesett betegek, akik egészséges társhoz mennek haza, nagyobb valószínűséggel lesznek újra képesek az önálló életvitelre. A korai kezelés és a hozzátartozók biztatása nagyon fontos.

        Milyen tényezők növelik a stroke kockázatát?

        Egészséges életmóddal a stroke kockázata csökkenthető. Mindemellett vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyeket kerülni, illetve mihamarabb kezeltetni kell. Melyek ezek?

        Hogyan előzze meg a stroke-ot?

        A stroke megelőzéséhez a legfontosabb az egészséges életvitel. Cikkünkben az egészséges életvitel főbb tényezőit gyűjtöttük össze.

        Stroke-szövődmények: a leggyakoribb fizikai funkciózavarok szélütés után

        A stroke olyan, hirtelen jelentkező neurológiai betegség, mikor az agy egy része érelzáródás vagy egy ér elpattanása következtében megsérül. Ha egy alapvető agyi ér elzáródik, akkor az ér ellátási területe elhal. Ha az érfal reped meg, akkor agyvérzés jön létre. Mindkét folyamat során a beteg agy által beidegzett végtagok és agyidegek megbénulnak, amelyek fizikai funkciózavarokat okoznak.

        Varga Sarolta klinikai logopédus: többet kell beszélnünk a stroke utáni állapotról, az afázia kezeléséről!

        Miért éppen Harangozó Teri vagy a Nemzeti dal kerül elő a terápia alkalmával? Mi a legnagyobb siker egy klinikai logopédus munkájában? Miért nem kap elegendő figyelmet az afázia, annak kezelése?

        A stroke és tünetei

        A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.