Baj, ha szeretem a csípőset? Így hat ránk a csípős paprika

szerző: Dr. Reinhardt István - WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A paprika közismerten igen magas C-vitamin-tartalmú zöldség. Számos más vitamint és fontos növényi hatóanyagokat - karotinoidokat, luteint, likopint, zeaxantint - tartalmaz, így fogyasztása mindenképpen egészséges, legfontosabb hatású összetevője azonban a kapszaicin.

A kapszaicin, a csípős paprika jellegzetes összetevője

A paprika csípősségéért, egyúttal a legkiemelkedőbb és legfontosabb, egészségre gyakorolt hatásáért egy kapszaicin nevű, fenolos szerkezetű anyag a felelős.

A csípősség érzete azért keletkezik, mert a kapszaicin a szájban lévő hő- és fájdalomérzékelő receptorok ingerküszöbét lecsökkenti, így a normális testhőmérsékletet is forrónak érzékeljük. Ugyanezt a hatást nemcsak a szájüregben, de a test bármely pontján képes kiváltani. Ezt bárki megtapasztalhatja, aki csípős paprika evése után megdörgöli a szemét. A szervezet az ingert érzékelve ugyanúgy válaszol, mintha enyhe égési sérülést szenvedtünk volna el, azonban a hő szövetkárosító hatása nélkül. Az érintett területen enyhe gyulladásos reakció és helyi vérbőség keletkezik.

A kapszaicin egészségre gyakorolt hatásai

A kapszaicin számos szempontból igen előnyös, amit több tudományos kutatáson alapuló 2018-as metaanalízis is alátámasztott. Az egyik legtöbbet kutatott terület a rosszindulatú daganatokra gyakorolt hatása, ezen kívül a fájdalomcsillapítás és a diabétesz területén is zajlanak kutatások a kapszaicin alkalmazására vonatkozóan.

Daganatellenes hatás

Laboratóriumi és állatkísérletekben hatékonyan gátolta például a prosztataráksejtek növekedését. Egy 2006-os kaliforniai vizsgálat szerint az elfogyasztott kapszaicin a prosztarákos sejtek programozott sejthalálát (apoptózisát) aktiválja, és jelentősen fékezi a daganat terjeszkedését.

Egy másik daganattípus, ahol a kapszaicin hasznos lehet, az emlőrák. Egy ideje ismert, hogy emlőráksejtekben szintén beindítja a sejthalált, egy 2015-ben megjelent tanulmány szerint azonban az emlőrák őssejtjeit is elpusztítja.

Egy másik állatkísérletben kiderült, hogy a kapszaicin csökkenti a gyomorban élő Helicobacter pylori okozta gyomorgyulladást. Az, hogy a gyomorban élő Helicobacter egyes embereknél gyomorfekélyt okoz, és hosszú távon jelentősen növeli a gyomorrák kockázatát, jó ideje ismert. A baktérium gyakrabban fordul elő fejlődő országokban, ahol a modern antibiotikumkezelés alig elérhető. Itt különösen nagy jelentősége lehetne a csípős paprika fogyasztásának.

Vannak olyan laboratóriumi kísérletek, amelyek szerint egy sor más daganattípusban (például egy HIV-fertőzéshez társuló, egyébként ritka limfómában, illetve bizonyos típusú tüdőrákban, gyomorrákban) is gátolja a rákos sejtek burjánzását. A kapszaicin rákellenes hatásának pontos mechanizmusa még tisztázatlan, azonban egy 2020-as tanulmány áttekintette a kapszaicin rákra gyakorolt hatásairól szóló kutatásokat. Az eredmények arra utalnak, hogy a kapszaicin segít megakadályozni a daganatos sejteket ellátó ereknek a növekedését.

Fájdalomcsillapító hatás

Figyelemre méltó, hogy a kapszaicinnek a daganatsejteken kívül is van a daganattal összefüggő pozitív hatása. Helyileg a kemoterápia és a sugárkezelés mellékhatásai (például a szájnyálkahártya-gyulladás okozta fájdalom) enyhíthető. Ugyancsak hasznosnak találták emlőrákműtét utáni fájdalmak csökkentésében.

Kapszaicintartalmú gyógyszernek minősülő fájdalomcsillapító tapasz van forgalomban idegi eredetű fájdalmak kezelésére. A kapszaicin fájdalomcsillapító hatását más kórképekben, például a háromosztatú agyideggel összefüggő krónikus fájdalomban (trigeminus neuralgia) is vizsgálják.

Egy vizsgálat során az egyik legsúlyosabb panaszokat okozó fejfájástípusban, a cluster fejfájásban azt találták, hogy krém formában helyileg, tartósan alkalmazva a fejfájásos rohamok még két hónappal a terápia abbahagyása után is lényegesen ritkábbak voltak. Bár a fájdalomcsökkentő hatás pontos oka szintén nem teljesen ismert, valószínűleg a fájdalomérzéssel összefüggő, úgynevezett „P-anyag” (substance P) felszabadulását idézi elő az agyban.

A kapszaicintartalmú krémek régóta használatosak kopásos, reumás vagy más eredetű ízületi panaszok, izomfájdalmak enyhítésére.

A kapszaicintartalmú krémek másik felhasználási területe egyes bőrbetegségek, például pikkelysömör kezelése. Bár az első néhány alkalommal égő, csípő érzést okoz, jelentősen mérsékli a pikkelysömörös elváltozások kialakulását.

Paprikával torokfájás ellen?

Egyre általánosabb vélekedés: a csípős fűszerek felveszik a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal, megtisztítják és felszabadítják a légutakat. A fül-orr-gégészek szerint ez nem biztos, hogy így van.
Jó-e a csípős paprika torokfájás ellen?

Anyagcsere: cukorbetegség, magas vérnyomás

A kapszaicin – és az erős paprika – rendszeres fogyasztása nőkben és férfiakban bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet és növeli az inzulinérzékenységet. Egy 2016-os, kettős vak, placebokontrollált klinikai vizsgálatban terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél a placebóval összehasonlítva csökkentette az inzulinrezisztenciát, és a terhességi diabéteszre jellemző nagy súlyú újszülött is ritkább volt a napi rendszerességgel, megadott mennyiségű chiliporral készült ételt fogyasztó kismamáknál.

A magas vérnyomásra több mechanizmuson keresztül is hatással van a kapszaicin. Támogatja az értágító hatású anyagok felszabadulását, gátolja az érösszehúzó hatású enzimek termelését, továbbá vízhajtó hatása révén is segít a vérnyomáscsökkentésben.

Szintén vizsgálatok támasztják alá, hogy a kapszaicintartalmú ételek rendszeres fogyasztása étvágycsökkentő hatásán keresztül segít a testsúlycsökkentésben, és javítja a fizikai teljesítőképességet. Az elhízás mérséklése közvetve kedvezően hat a cukorbetegségere és a hipertóniára is.

Vizsgálják a kapszaicin antibiotikus hatását is, ám ezen a területen még nem áll rendelkezésre elegendő tudományos bizonyíték.

Milyen egészségi problémákkal kerülje a csípős ételeket?

A csípős paprikákban található kapszaicin irritáló hatással lehet több szervre, elsősorban az emésztőrendszerben, ezért bizonyos betegségek esetén kerülni kell a csípős paprikát, chilit tartalmazó ételek fogyasztását. Ezek:
  • Gyomorfekély és gyomorhurut (gastritis) - a gyomorfal nyálkahártyájának irritációja kedvezőtlenül hat a gyógyulásra.
  • Gastroesophagealis reflux betegség (GERD) - a csípős ételek növelik a savtermelést, ezért rontják a gyomorégéses panaszokat, a reflux diéta ezért a kifejezetten kerülendő ételek között tartja számon a csípős paprikát.
  • Irritábilis bél szindróma (IBS) - A kapszaicin a bélfalat is irritálhatja, ami az IBS-sel járó puffadást, hasi fájdalmakat provokál.
  • Diverticulitis - a vastagbél falában lévő kiboltosulások gyulladása, amely panaszokon ronthatnak a csípős ételek.
  • Végbélrepedés - az irritáló hatás a végbél területén is okozhat kellemetlen panaszokat, hátráltathatja a gyógyulást.
  • Szívbetegségek: a csípős ételek rövid ideig befolyásolhatják a vérnyomást és a szívfrekvenciát, ám egyes szívbetegségek esetén ez az átmeneti hatás is rizikót jelenthet.
  • Gégeproblémák - gyulladásos betegségek, hangszalagproblémák esetén is kerülendő a túl fűszeres, csípős ételek fogyasztása ("gége diéta").

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Reinhardt István; További felhasznált irodalom: Capsicium (MedicalNewsToday)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.