Mit tegyünk, ha elment a hangunk?

Dr. Piros Zsuzsanna
Szerző: WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész

Ha váratlanul elmegy a hangunk, legtöbbször nincs ok a kétségbeesésre. Igyekezzünk kímélni hangunkat és a panasz legtöbbször magától megszűnik. Vannak azonban orvosi kezelést igénylő esetek is!

Mikor reggel arra ébredünk, hogy nincs hangunk, esetleg kimondott erőfeszítés, izommunka árán tudunk egy kis rekedt, fátyolos hangot kierőltetni a torkunkon, a napunk otthon, a munkahelyen igen nehéznek ígérkezik.

Erős paprika torokfájás ellen?

Egyre általánosabb vélekedés: a csípős fűszerek felveszik a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal, megtisztítják és felszabadítják a légutakat.

Mit mond az orvos?

Lázunk nincs, így táppénzről, iskolából való kimaradásról szó sem lehet. Mégis mit tehetünk ilyenkor?

Az acetilszalicilsav-tartalmú gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító készítmények hatása ilyenkor kedvezően befolyásolja a tüneteket.

Segíthet az inhaláció is, legjobb az egyszerű sós vagy kamillás inhalálás. Az illóolajok és az olajos cseppek használatát kerüljük!

Kíméljük hangszálainkat!

A mielőbbi gyógyulás érdekében tilos énekelni, kiabálni. Csak akkor beszéljünk, ha feltétlenül szükséges, legjobb, ha néhány napra - vagy legalább néhány órára - némaságot fogadunk.

Gégediéta

A közhiedelemmel ellentétben nem használ, sőt árt az elfogyasztott jó erős házi pálinka, az elrágott erős paprika, az extrém csípős ételek.

Nem ajánlott a túl fűszeres, csípős ételek fogyasztása. Kerüljük a szénsavas és a túl meleg vagy túl hideg enni- és innivalókat is.

Mikor gyanakodhatunk hangtraumára?

  • Ha munkánk miatt kénytelenek vagyunk megerőltetni hangszálainkat.
  • Hangos szórakozóhelyen, koncerten jártunk.
  • Futballmeccsen szurkoltunk.
  • Újra beálltunk a régi zenekarba.

Ilyenkor hangtraumáról van szó, de a teendők hasonlóak a fentiekhez.

Népi gyógymódok

  • Szegfűszeg rágcsálása.
  • Egy kis kanál méz.
  • Nyerstojás-ivás kora reggel.
  • Langyos kamillatea, hársfatea fogyasztása, reggel, éhgyomorra.

Vegyszerek is okozhatják

Ha előzőleg savval, lúggal, vegyi anyaggal dolgoztunk, előfordulhat, hogy belélegeztünk belőlük. A gége kémiai anyagok miatt bekövetkezett - esetleg alsó légutakat is érintő - károsodása szakorvosi ellátást igényel.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A torokfájás okai és...

A torokfájás (torokkaparás, torokégés, idegentestérzés, gombócérzés) kifejezés számtalan panaszt és érzést takarhat, amely mögött egyszerű...

Éjszakai légzéstámogatás -...

A gyerekeknél alkalmazott lélegeztetőgépről hallva, sokan drámai helyzetre, intenzív osztályra, súlyos betegre tudnak csak gondolni. Holott, az ilyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.