• A tartós testi fájdalom a lelket és az idegrendszert is megviseli

    Szerző: WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

    Szerencsés az, aki szinte soha, vagy csak ritkán érez bármilyen fájdalmat. A fájdalom nem más, mint a szervezetünk önvédelmi reakciója, amely jelzést küld számunkra, hogy figyelemmel kell lennünk valamely bennünk zajló káros hatásra, folyamatra. Fájdalmai mindenkinek lehetnek, csakhogy annak tudatosulása egyedi, személyenként változik.

    S hogy kinek milyen a fájdalomtűrése? Ezt elsősorban a szociális, a genetikai eltérések mellett az alkati tulajdonságok is befolyásolják. Sokat számít a szervezet szöveti lazasága, a csontozat szerkezete és minősége, az izmok állapota, egyéb társbetegségek halmozódása, az edzettség, és nem utolsó sorban a lelki- és idegrendszeri állapot, a kezelhetőség, az életminőséget befolyásoló tényezők, melyek tartós trauma esetén, különféle testi tünetek formájában is megmutatkozhatnak.

    A fájdalomnak az egyéb okai épp ilyen meghatározóak, amikor a betegséget baleset, más sérülések, gyulladásos, daganatos folyamatok, illetve szervi elváltozások idézik elő, és teszik tartóssá egészen az elviselhetetlenség határáig.

    A férfiak általában rosszabbul tűrik a fájdalmat, mint a nők, de a tűréshatárt csökkentheti a kimerültség, a fáradtság, a stressz, a hosszan elhúzódó, a kezelésekre nem reagáló állapot, továbbá a napszakok, és az időjárási hatások. Kutatások igazolják, hogy éjjel és hajnalban sokkal rosszabb a fájdalomtűrő képesség, mint napközben – tudtuk meg dr. Oláh István neurológus egyetemi docenstől.

    Olvasson tovább! A fájdalom szerepe szervezetünkben

    A fájdalom sokféle lehet

    Égő, szúró, nyomó, hasító, hasogató, csípő, görcsös, késszúrásszerű, sugárzó, lüktető, bizsergő. Ezek a fogalmak mind más típusú fájdalmat írnak körül. Elkülöníthetőek a neuro-degeneratív betegségek, mint például az övsömör, az agyvérzés, a gerincsérv, a gerinccsatorna-szűkület okozta neuropátiás fájdalmak - folytatja a neurológus docens, s hozzáteszi:

    Ezek az agy és az idegek, vagy a gerincvelő károsodása miatt jelentkeznek. Ismerünk továbbá pszichogén fájdalmat is, ami testi ok nélkül is kialakulhat,  melynek hátterében lelki tényezők állhatnak. Ezek kezelése komplex folyamat, és nem hanyagolható el a beteg panasza, annak összes előzményével, a fájdalom jellege és helye. Ugyanakkor a pszichoterápia hatásos kiegészítő gyógymód a testi fájdalmak enyhítéséhez, átmeneti megszüntetéséhez. Továbbá ismert a nociceptív fájdalom, ami abban az esetben okoz nehezen viselhető fájdalomérzetet, ha a test szövetei műtétek vagy sérülések, balesetek során megsérülnek.

    Léteznek enyhe, közepes és szinte elviselhetetlen fájdalmak, melyek közül, ha bármelyik tartóssá válik, tönkreteheti a korábbi életminőséget.

    Azt vallom, hogyha a páciens panaszkodik, fájdalom jelzését mindig komolyan kell venni

    Akkor is, ha sok esetben hosszadalmas folyamat az ok kiderítése az orvos számára. Bármilyen nehézkes az egészségügyi rendszerünkben egy-egy kórkép végére járni, - főként akkor, ha a várakozási idő, a várólista a vizsgálatokra egyre hosszabb -  nem lehet magára hagyni a betegeket. Célravezető az ember egészét szemlélni, korábbi leleteit, betegségeit összevetni az adott, és aktuális panasszal, fájdalommal, mert így közelebb kerülünk a fájdalom okának kiderítéséhez. Vagyis bármilyen erősségű a fájdalom, elsődleges az okát megállapítani, s azt megszüntetni, vagy első lépésként enyhíteni.

    Olvasson tovább! Fájdalom - Ezekben az esetekben orvoshoz kell fordulni!

    Ez nem mindenkor egyszerű

    Épp a kivizsgálások, és a várólistára való felkerülés elhúzódása miatt - s talán ezért is fordul elő -,  a tüneti fájdalomcsillapítás gyakorta elhúzódik, a tényleges gyógyulás pedig várat magára.

    Ez sem ritka azzal együtt, hogy a tüneti fájdalomcsillapítás gyógyszeres enyhítése bizonyos idő elteltével nem támogatja a máj, a vese, a gyomor, a belek egészséges működését. A fájdalomcsillapítás tehát lehet helyi, és az egész szervezetet érintő. Az alternatív kezelések sorában is vannak olyan lehetőségek, melyek sok páciensnél enyhítik a fájdalmat, de sajnos véglegesen nem szüntetik meg. Ezek lehetnek a reumatológiai, ortopédiai, ideggyök-, rostok-, idegszálak érintett fájdalmak, melyek hátterében számos kiváltó ok állhat. Ha elhúzódnak a tüneti, konzervatív kezelések, s nem járnak eredménnyel, vagyis a fájdalom nem szűnik meg, a képalkotó diagnosztikai eszközök segítségével, bizonyos betegségeknél olykor elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás.

    Ez sajnos nincs mindig egyenes arányban a fájdalom megszűnésével.

    Hirdetés

    Ha a beteg életminőségét teljességgel ellehetetleníti a fájdalom, ami ráadásul indokolatlanul elhúzódik, és nincs további eredményessége a gyógyszeres-, a konzervatív-, vagy az alternatív gyógymódnak, akkor fel kell ajánlani - lehetőség szerint - a műtéti beavatkozást is. Ez sem hoz mindenkor végleges gyógyulást, és a fájdalom is visszatérhet, vagy enyhe mértékben fennmaradhat, amiről tájékoztatni kell a pácienst. Döntenie neki kell, miután a szakorvos pontos, és korrekt tájékoztatást adott a lehetséges eredményről, és a fájdalomérzésben bekövetkező, várható változásokról, nem különben a szövődményekről. Csakhogy van egy tűrési határ, amikor olyan mértékben ellehetetlenül a beteg életminősége, lelki teherbíró képessége a krónikus fájdalom miatt, amikor az orvosában bízva az operációra igent mond a fájdalom enyhülése, megszűnése reményében.

    Melyek a fájdalomcsillapítás alapelvei?

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben meghatározta a fájdalomcsillapítás alapelveit is, melynek legfontosabb eleme mindenkor a fokozatosság. Ezek alapján a betegnek elsőként a leggyengébb, de még hatásos fájdalomcsillapítót kell kapnia, s ennek hatásfokától függően váltani erősebb, speciálisabb készítményre. Fájdalomtól szenvedni senkit nem lehet hagyni. A WHO elsősorban a daganatos betegek esetében határozta meg a fájdalomcsillapítás fokozatait, melyek alkalmazhatóak más betegségek esetében is, amik intenzív, életminőséget rontó, tartós fájdalommal járnak. A kezeléseket nem a több szövődménnyel járó, szteroid készítmények alkalmazásával kell kezdeni, hanem paracetamol, vagy ibuprofen tartalmú pirulákkal. A kábító hatású, harmadik szintű fájdalomcsillapítókat, melyek közt különböző erősségűek léteznek, csakis a legindokoltabb esetben ajánlott adni a betegnek kínzó fájdalmának csillapítására.

    Fejlődtek a fájdalomcsillapító készítmények is

    Minden korban, évszázadokra visszatekintve, a fájdalommal való küzdelem kezelése, enyhítése volt az orvosi tevékenység legfontosabb célkitűzése. Évtizedekkel ezelőtt még nem volt olyan széles a fájdalomcsillapítás skálája, mint napjainkban, így be kellett érni azzal a meglévő gyógyszerrel, amit a körzeti orvos felírt, esetleg azzal, amit a szakorvos a lehetséges patikai választékból jónak gondolt páciense számára. Ezek többnyire a tüneti kezelést szolgálták, a kiváltó okokra nem adtak megoldást. Ma már orvostól orvosig mennek, sodródnak a betegek, mivel egyre kevesebb esetben kapnak hatékony fájdalomcsillapítást eredményező készítményt, noha a választék nagyobb, mint korábban. Elengedhetetlen ugyanis tisztában lenni a fájdalmat kiváltó pontos diagnózissal, és annak precíz, és időben történő kezelésével, ami hazánk túlterhelt, s a gyakorta nem megfelelő színvonalon működő egészségügyi rendszerében, különféle akadályokba ütközik.

    Olvasson tovább! Fájdalomcsillapítás - A folyékony gyógyszerformák előnyei

    Depresszióhoz, mentális zavarokhoz is vezethet a fájdalom?

    A fájdalom mint „önálló betegség"

    Az Országos Onkológiai Intézetben a fájdalomnak, mint „önálló betegségnek” a korszerű kivizsgálása, és kezelése 1981. novemberében kezdődött. Dr. Embey-Isztin Dezső aneszteziológus szakorvos, 1980. október 1- től egy esztendőn át Franciaországban, a strasbourgi egyetem aneszteziológiai tanszékén dolgozott.

    A hat hónapnál tovább tartó fájdalom esetében krónikus fájdalomról beszélünk, ami sokat vizsgált, és kutatott, de a mai napig rejtélyes betegség. Nem ritka az sem, hogy egy lelki trauma állandósul, aminek következtében egy régi fájdalom-emlék is rögzül. Ez egy-egy testrészre vetítődik ki. A nyaki-, háti-, gerinc-, váll-, csípő-, térd-, fej-, lábszár, vagy más mozgásszervre, melyek közül a legmakacsabb a nyaki-, és az ágyékgerinc fájdalma. A krónikus fájdalom szindróma kiindulópontja általában egy sérülés következménye, s az azzal járó betegség, vagy halmozott tünet együttes. A krónikus fájdalom részben, vagy teljesen tönkreteheti a beteg életminőségét. Depresszióhoz, szorongáshoz, más mentális zavarhoz vezethet. Fokozza a rossz közérzetet, ha a tartós fájdalom miatt kialvatlanná válik a beteg, s napközben nem tud koncentrálni, fejfájással, dekoncentráltsággal, szédüléssel is küszködik, vagy ha eleve munkaképtelenné válik a krónikus fájdalom miatt, ami mozgásának, járástávolságának beszűkülésével is járhat. Ha ebből az ördögi körből minél korábban segítik ki a pácienst, annál nagyobb esélye lesz a fájdalom-emlék elmúlásának.

    A Strasbourgban elsajátított ismereteknek köszönhetően a professzor a fájdalomcsillapítás speciális technikáját elsőként alkalmazta Magyarországon, mely nemzetközi hírűvé, szakmai körökben is elismertté vált.

    Dr. Embey-Isztin Dezső professzor érdeklődésünkre elmondta:

    Hatalmas szakmai munka, speciális tanulás, képzés van abban, hogy az Országos Onkológiai Intézetben alakult meg elsőként hazánkban a fájdalom ambulancia. Intézetünk ambuláns rendelőiben jól felszerelt műtők létesültek - kizárólag fájdalomcsillapítást végzünk idegblokádokkal – fektető, és szükség esetén fekvőbeteg elhelyezés biztosításával. Természetesen a fő profil a daganatos betegek fájdalomcsillapítása, de minden típusú, nem daganatos eredetű, krónikus fájdalomtól szenvedő betegek is kérik a segítségünket.

    Kiket fogadnak az egyedülálló fájdalom ambulancián?

    A daganatos betegek az országon belül bárhonnan jöhetnek, természetesen fogadjuk őket, érdekükben előzetes bejelentkezés, előjegyzés alapján. Esetükben a fájdalomcsillapítás, a segítő tevékenység egyénenként változhat a betegség típusától függően. Van egy speciális idegblokád, amellyel az ülő-, és a szemérem csontban levő áttét okozta fájdalmat lehet kitűnően enyhíteni. Ezt egyedül mi végezzük a világon - felelte kérdésünkre Dr. Embey-Isztin Dezső professzor.

    Miként tudják kezelni a krónikus fájdalommal fordulnak érkező betegeket?

    Elvileg a nem daganatos betegeknek nem az intézetünkben kellene ellátást kérniük, de mivel sok olyan beavatkozást végzünk, amelyet máshol nem tudnak kivitelezni, a páciensek előbb-utóbb nálunk jelentkeznek. A krónikus fájdalom leggyakoribb okai: daganatok, mozgásszervi betegségek, neuropátiás fájdalmak, balesetek, műtétek következményeinek fájdalma, érszűkület okozta fájdalom, ischias, krónikus mozgásszervi fájdalmak, autoimmun betegségek, migrénes fejfájás, arcidegzsába, agyvérzés utáni kórkép, gerincsérv, porckorong degeneráció, ideggyulladás, övsömör, a lábszárfekély gyógyításának elősegítése. A népbetegségnek számító mozgásszervi fájdalmak nagyon gyakran az elhízás, a mozgásszegény-, és kényelmes életmód, vagy az említett baleseti sérülések következményei.

    Olvasson tovább! Tudjon meg többet a mozgásszrevi betegségekről a WEBBetegen!

    Hol találhatók még hazánkban fájdalom ambulanciák?

    Majdnem minden kórházban működik „fájdalom ambulancia”, de ezek sokszor csak papíron léteznek. Ezeket az ambulanciákat aneszteziológiai osztályok szervezik, egy- két  beavatkozást végeznek, válogatnak a betegekből, és sajnos egyáltalán nem felelnek meg az előírt követelményeknek. Több évtizedes, állandó tanulásra van szükség ahhoz, hogy minőségi munkát tudjunk végezni. A magas szintű neuroanatómia, farmakológia ideggyógyászat, mozgásszervi betegségek angiológia, regionális anesztezia, ezen belül olyan idegblokádok, amelyeket az aneszteziológusok nem ismernek, szakszerű ismerete nélkülözhetetlen a valódi fájdalomambulancia működéséhez, a szakorvosok gyógyító tevékenységéhez

    Úgy tűnik, hogy a fájdalomtól agyongyötört betegek számára az egyetlen, lehetséges mentsvár épp ezért az Országos Onkológiai Intézet nagyhírű fájdalomambulanciája.

    Valóban, sokszor mi vagyunk a végállomás. Ambulanciánkra sokszor évekig feleslegesen szenvedő betegek jelentkeznek, és „nevetséges”, hogy néha egyszerű gyógyszer rendelésével „csodát” lehet elérni. Nagyon gyakran csak azt az egyetlen gyógyszert nem rendelik a kollegák, ami segíthet. Helyette 10-20 más készítménnyel próbálkoznak eredménytelenül. Természetesen, ha indokolt valamilyen speciális idegblokád kezelés, akkor jogos, hogy hozzánk küldik a betegeket. Sok száz ember szenved naponta kínzó fájdalom miatt, amelyen lehetne segíteni. Ha viszont mégsem küldik a kollégák hozzánk őket, akkor nincs mit tennünk. Egyébként nagyon gyakran nem is az orvosok irányítják intézetünkbe a pácienseket, hanem a betegek javasolják szenvedő betegtársuknak, hogy keressenek meg bennünket.

    Milyen okai lehetnek a neuropátiás fájdalomnak?

    A neuropátiás fájdalomnak számos oka van, amit hosszú lenne felsorolni. A legjobb, és leghatásosabb az ok kezelése, amennyiben ez nem lehetséges, akkor tüneti kezelést kell végezni. Igazából a fájdalomcsillapítók alig enyhítik az idegi eredetű fájdalmakat - ez kicsit furcsa -,  vannak kitűnő gyógyszerek, amik segíthetnek, de ezeket sokszor nem is írják fel a kollégák. A leggyakoribb hiba, hogy a neuropátiás fájdalmat helytelenül szteroid gyulladás gátlókkal kezelik, de (NSAID-ok) erre hatástalanok, és súlyos mellékhatásokat okozhatnak.

    Mit gondol a kapszaicines tapasz hatékonyságáról?

    A kapszaicines tapasz - a diabéteszes neuropátiás fájdalom kezelésére szolgál elsősorban -elméletben jól működik, sajnos a gyakorlatban kevésbé. Kipróbáltuk, kaptunk ingyenes mintát. Forgalomban van, korlátozott számban elérhető, csakhogy egyetlen tapasz ára mintegy 70 ezer forint! Nem biztos, hogy elegendő egy tapasz, és mivel bizonytalan a hatása, vagyis egyénenként változó, és borsos az ára, nem lenne etikus csodaszerként beszélni róla, amit bárki képes lenne megvenni. Egyébként csak receptre felírva lehet hozzájutni, csakis erre kiképzett szakemberek helyezhetik fel a steril, száraz bőrfelületre.

    A kapszaicin tapasz a paprikában lévő, annak erősségét adó kapszaicin tartalmú kenőcs már 30 évvel ezelőtt is szerepelt a hazai gyógyszer listán, de akkor a használatát nem ajánlották a szakorvosok a neuropátiás panaszokkal küzdő betegek számára.

    A krónikus fájdalommal élők lelkét is alaposan megviseli az állapotuk. Célszerűnek tekinti pszichológus vagy pszichiáter bevonását a terápiába?

    Nagyon gyakran igénybe kell venni pszichológus, pszichiáter segítségét is, ami teljesen természetes, és üdvözítő. A hipnózishoz értő kollégák segítségét is ajánlom, csakhogy a társadalombiztosító által finanszírozott  ellátások közt, az alternatív gyógymódokból szinte semmi nincs a „listán”. Pszichiáterhez, pszichológushoz a központi, ingyenes ellátó rendszeren keresztül is el lehet jutni. A magánorvosok vélhetően több időt tudnak a betegükre szánni, de ezzel a lehetőséggel csak azok tudnak élni, akiknek az anyagi helyzete ezt lehetővé teszi.

    WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
    Balogh Mária, újságíró
    Szakértők: Dr. Oláh István neurológus, Dr. Embey-Isztin Dezső, aneszteziológus szakorvos

    Módosítva: 2020.04.04 17:36, Megjelenés: 2018.01.18 16:04
   • Cikkajánló

    Visszérteszt nőknek

    Visszérteszt nőknek

    WEBBeteg

    Töltse ki Ön is tesztünket, majd olvassa el a hozzá tartozó értékelést!

    Gyakran fáradt?

    Gyakran fáradt?

    B. M., szakfordító

    A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátte- rében betegségek is állhatnak.

    Kontaminált vékonybél szindróma

    A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO, small intestine bacterial owergrow) baktériumok vékonybélben való kóros túlszaporodása miatt alakul ki.

    Az irritábilis bél szindróma és tünetei

    Ötből egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája (IBS) van, így ez a kórkép az egyik leggyakoribb betegségnek számít. Mik lehetnek a tünetek?

    Milyen betegségre utalhat az égő fájdalom?

    A fájdalomnak számos formája ismert, egyik jellegzetes, gyakori típusa az égő fájdalom, melynek hátterében több betegség állhat. Ezek felderítésében sokat segít az égő fájdalom helyének, rendszerességének és súlyosságának pontos meghatározása.

    A nyaki fájdalom okai

    A nyaki fájdalom lehet akut és krónikus. Számos ok állhat hátterében, például izommerevség vagy porckopás, de akár súlyos betegségek is.

    Fájdalmak, melyeket vegyen komolyan!

    A szervezet a fájdalommal jelzi, hogy valami nincs rendben. Remélhetőleg elég harmóniában él a szervezetével ahhoz, hogy felismerje, a fájdalom mikor csak a költözés vagy a harmadik hamburger eredménye, vagy mikor jelez komoly problémát. Cikkünkből megtudhatja, melyik az a 7 fájdalomtípus, melyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

    5 mítosz a fájdalommal kapcsolatban

    Sok esetben a korábban reménytelennek tűnő fájdalom, ma már kezelhető. Mindezt az orvosoknak és kutatóknak köszönhetjük, akik az elmúlt időszakban sokat tettek a fájdalom megértése és kezelése érdekében. Ez idő alatt azonban lehullott a lepel néhány tévhitről is. Melyek ezek?

    A kínzó fájdalmak csillapíthatóak lennének a szakambulanciákon

    A fájdalom megjelenése az emberi szervezetben nem más, mint egy önvédelmi reakció. Jelzés arra, hogy valamilyen káros, gyógyításra váró folyamat zajlik valahol a testünkben, amire mindenkor komoly figyelmet kell fordítani, és az okokat ki kell vizsgáltatni.

    A fájdalom életet menthet - Amit a fájdalomról tudni kell

    Miért hasznos, ha testünk fájdalomérzettel jelzi, hogy valami nincs rendben? Miért érzik magukat életveszélyben a fájdalmat nem érző emberek?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.