• Baj, ha szeretem a csípőset? Így hat ránk a csípős paprika

        Szerző: WEBBeteg - Dr. Reinhardt István

        A paprika közismerten igen magas C-vitamin-tartalmú zöldség. Számos más vitamint és fontos növényi hatóanyagokat - karotinoidokat, luteint, likopint, zeaxantint - tartalmaz, így fogyasztása mindenképpen egészséges.

        Szerencsére a magyar konyhában is közkedvelt. A paprika csípősségéért, egyúttal a legkiemelkedőbb és legfontosabb, egészségre gyakorolt hatásáért egy kapszaicin nevű, fenolos szerkezetű anyag a felelős.

        Miért keletkezik a csípősség?

        Paprikával torokfájás ellen?

        Egyre általánosabb vélekedés: a csípős fűszerek felveszik a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal, megtisztítják és felszabadítják a légutakat. A fül-orr-gégészek szerint ez nem biztos, hogy így van.

        Jó-e a csípős paprika torokfájás ellen?

        A csípősség érzete azért keletkezik, mert a kapszaicin a szájban lévő hő- és fájdalomérzékelő receptorok ingerküszöbét lecsökkenti, így a normális testhőmérsékletet is forrónak érzékeljük. Ugyanezt a hatást nemcsak a szájüregben, de a test bármely pontján képes kiváltani. Ezt bárki megtapasztalhatja, aki csípős paprika evése után megdörgöli a szemét. A szervezet az ingert érzékelve ugyanúgy válaszol, mintha enyhe égési sérülést szenvedtünk volna el, azonban a hő szövetkárosító hatása nélkül. Az érintett területen enyhe gyulladásos reakció és helyi vérbőség keletkezik.

        Amit fontos tudni a kapszaicinról

        A kapszaicin számos szempontból igen előnyös. Az egyik legtöbbet kutatott terület a rosszindulatú daganatokra gyakorolt hatása. Laboratóriumi és állatkísérletekben hatékonyan gátolta például a prosztataráksejtek növekedését. Egy másik állatkísérletben kiderült, hogy a kapszaicin csökkenti a gyomorban élő Helicobacter pylori okozta gyomorgyulladást. Az, hogy a gyomorban élő Helicobacter egyes embereknél gyomorfekélyt okoz, és hosszú távon jelentősen növeli a gyomorrák kockázatát, jó ideje ismert. A baktérium gyakrabban fordul elő fejlődő országokban, ahol a modern antibiotikumkezelés alig elérhető. Itt különösen nagy jelentősége lehetne a csípős paprika fogyasztásának.

        Hirdetés

        Egy 2006-os kaliforniai vizsgálat szerint az elfogyasztott kapszaicin a prosztarákos sejtek programozott sejthalálát (apoptózisát) aktiválja, és jelentősen fékezi a daganat terjeszkedését. Egy másik daganattípus, ahol a kapszaicin hasznos lehet, az emlőrák. Egy ideje ismert, hogy emlőráksejtekben szintén beindítja a sejthalált, egy 2015-ben megjelent tanulmány szerint azonban az emlőrák őssejtjeit is elpusztítja.

        Fájdalomcsillapító krémek

        A fájdalomcsillapító krémek a bőrre kenve, a bőrön keresztül felszívódva fejtik ki hatásukat, melyek gyógyszernek minősülnek. A fájdalomcsillapító krémeknek kevesebb a mellékhatása, mint a gyógyszeres fájdalomcsillapítóknak, de a mellékelt tájékoztatót mindig figyelmesen ajánlott elolvasni.

        Fájdalomcsillapító krémek

        Vannak olyan laboratóriumi kísérletek, amelyek szerint egy sor más daganattípusban (például egy HIV-fertőzéshez társuló, egyébként ritka limfómában, illetve bizonyos típusú tüdőrákban, gyomorrákban) is gátolja a rákos sejtek burjánzását. A kapszaicin rákellenes hatásának pontos mechanizmusa még tisztázatlan, azonban az eddigi kutatásokból úgy tűnik, számos ponton befolyásolja a tumorsejtekben a génekről a fehérjék szintézisét.

        Figyelemre méltó, hogy a kapszaicinnek a daganatsejteken kívül is van a daganattal összefüggő pozitív hatása. Helyileg a kemoterápia és a sugárkezelés mellékhatásai, például a szájnyálkahártya-gyulladás okozta fájdalom enyhíthető. Ugyancsak hasznosnak találták emlőrákműtét utáni fájdalmak csökkentésében.

        A kapszaicin fájdalomcsillapító hatását más kórképekben, például a háromosztatú agyideggel összefüggő krónikus fájdalomban (trigeminus neuralgia). Egy vizsgálat során az egyik legsúlyosabb panaszokat okozó fejfájástípusban, a cluster fejfájásban azt találták, hogy krém formában helyileg, tartósan alkalmazva a fejfájásos rohamok még két hónappal a terápia abbahagyása után is lényegesen ritkábbak voltak.

        Bár a fájdalomcsökkentő hatás pontos oka szintén nem teljesen ismert, valószínűleg a fájdalomérzéssel összefüggő, úgynevezett „P-anyag” (substance P) felszabadulását idézi elő az agyban. A kapszaicintartalmú krémek gyógyszerként régóta használatosak kopásos, reumás vagy más eredetű ízületi panaszok enyhítésére.

        A kapszaicintartalmú krémek másik felhasználási területe egyes bőrbetegségek, például pikkelysömör kezelése. Bár az első néhány alkalommal égő, csípő érzést okoz, jelentősen mérsékli a pikkelysömörös elváltozások kialakulását.

        A kapszaicin – és az erős paprika – rendszeres fogyasztása nőkben és férfiakban bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet és növeli az inzulinérzékenységet. Egy 2016-os, kettős vak, placebokontrollált klinikai vizsgálatban terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél a placebóval összehasonlítva csökkentette az inzulinrezisztenciát, és a terhességi diabéteszre jellemző nagy súlyú újszülött is ritkább volt a napi rendszerességgel, megadott mennyiségű chiliporral készült ételt fogyasztó kismamáknál.

        Szintén vizsgálatok támasztják alá, hogy a kapszaicintartalmú ételek rendszeres fogyasztása segít a testsúly- és étvágycsökkentésben, és javítja a fizikai teljesítőképességet.


        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Reinhardt István

        Módosítva: 2018.12.28 11:36, Megjelenés: 2017.11.03 11:25
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        A prosztata egészsége

        A prosztata egészsége

        Cs. K., fordító

        Egészséges táplálkozással és életmóddal bizonyítottan sokat tehet prosztatája védelméért.

        Alvási apnoe

        Alvási apnoe

        Dr. Vincze Dóra

        Miért alakul ki magas vérnyomás az alvási apnoe során?

        A túlzott C-vitamin-fogyasztás okozhat-e vesekövet?

        A C-vitamin a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyag, ezért fontos odafigyelnünk a folyamatos és megfelelő mennyiségű bevitelére. Azonban nem mindegy, hogy milyen formában és mennyiségben fogyasztunk C-vitamint, mivel egyes vizsgálatok eredményei alapján a túlzott C-vitamin-bevitellel nemcsak, hogy jót nem teszünk szervezetünknek, de akár még árthatunk is.

        Hol alakulhatnak ki kövek a szervezetben?

        Mely szervekben alakulhatnak ki leggyakrabban kövek a szervezetben? Mi okozhatja ezeket, milyen tüneteik lehetnek, és hogyan kezelhetők?

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA