A szakorvosi javaslatok rejtelmei

szerző: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

Bizonyos gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök vagy speciális tápszerek esetében lehetőség van arra, hogy az adott készítményt, illetve segédeszközt nem általános mértékű, hanem magasabb társadalombiztosítási támogatással rendelje az orvos, ezáltal olcsóbban juthatunk hozzá az adott készítményhez. De hogy is történik ez a gyakorlatban?

Egyes gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök vagy speciális tápszerek csak szakorvosok által („Sz” jelzés) vagy szakorvosi javaslat alapján a háziorvos által („J” jelzés) írhatóak fel vényre. Ez azt jelenti, hogy az ilyen készítmények rendeléséhez vagy a javaslat kiadásához az orvosnak az adott készítmény/segédeszköz alkalmazási területén szakorvosi végzettséggel kell rendelkeznie.

Az olyan készítményekről, amelyek rendelése szakorvosi javaslat alapján is történhet, a szakorvos javaslatot állít ki, amely alapján a háziorvos is felírhatja vényre az adott készítményt.

A szakorvosi javaslaton megtalálható többek között a javaslatot kiállító orvos pecsétszáma, a kiállítás és az érvényesség dátuma, emellett a gyógyszer vagy a javasolt hatóanyag neve, illetve a javasolt hatáserősség és kiszerelés is.

Miért van erre szükség?

Azt, hogy mely készítmények rendelhetőek szakorvosi javaslat alapján, a készítmény forgalomba hozatalakor a hatóságok döntik el. Általában olyan készítmények esetében van erre lehetőség, amelyek olyan súlyos vagy krónikus betegségek kezelésére vagy megelőzésére szolgálnak, melyek folyamatos vagy élethosszig tartó kezelést igényelnek, illetve kezelés nélkül életveszélyes állapotot idéznének elő vagy olyan folyamatokat indítanának el a szervezetben, amelyek a beteg élethosszát és életminőségét rontanák. Ritka és/vagy örökletes kórképek ritka megjelenési formáinak kezelésére alkalmas készítmények esetében általában szintén lehetőség van szakorvosi javaslat kiállítására. Szakorvosi javaslat alapján ugyanis magasabb mértékű támogatással rendelhető az adott készítmény, mely a beteg számára csökkenti a betegsége által okozott anyagi terheket. Ezáltal könnyebben elérhetővé válik a beteg számára a szükséges kezelés.

Fontos, hogy a szakorvosi javaslat indikációhoz, vagyis adott betegséghez kötött. Ez azt jelenti, hogy a szakorvosi javaslatra rendelhető készítmények csak meghatározott állapotok esetén rendelhetőek emelt vagy kiemelt támogatással, más betegségek esetében a javaslat ellenére is csak normatív, vagyis általános támogatással írhatóak fel. Azt, hogy milyen indikációban rendelték az adott készítményt, a vényen a BNO kóddal jelölik.

Ezt olvasta már? A vényeken mit jelentenek a jogcím kategóriák?

Hogy van jelölve a recepten?

Szakorvosi javaslat alapján történő gyógyszerrendeléskor a vényen minden esetben fel kell tüntetni a javaslatot kiállító szakorvos pecsétszámát, illetve a javaslat kiállításának dátumát. Ezek helye a vényen a TAJ-szám alatti sorban található meg. Amennyiben ezek az adatok hiányoznak a vényről, akkor a vény sajnos érvénytelen. Ebben az esetben a hiba kijavítására a háziorvos segítségét kell kérnünk.

Meddig érvényes egy szakorvosi javaslat?

A gyógyszerek szakorvosi javaslatának érvényessége maximum 1 év. A gyógyászati segédeszközök szakorvosi javaslatának érvényességi ideje 6, 12 és 24 hónap is lehet, attól függően, hogy milyen típusú gyógyászati segédeszközről beszélünk. A vizelet felszívására alkalmas eszközök javaslata pl. maximum 24 hónapig érvényes, a szemtakaróké viszont csak maximum 6 hónapig. A javaslat érvényességi ideje rövidebb is lehet a maximálisan meghatározottnál, ha a kezelő orvos úgy ítéli meg, hogy a beteg állapota gyakrabban igényel felülvizsgálatot. A javaslat érvényességi ideje magán a szakorvosi javaslaton található, ez a vényen nem kerül feltüntetésre.

Mi történik akkor, ha a javaslat lejár, a gyógyszerre viszont szükség van?

Mindenképp fontos, hogy figyeljünk oda a szakorvosi javaslatok érvényességi idejére, és még a lejárat előtt próbáljunk meg eljutni szakorvosi kontrollra, ahol az orvos eldönti a további teendőket, és ha szükségesnek találja, kiállít egy újabb javaslatot gyógyszerünkre. Amennyiben ez mégsem sikerülne, kérjük háziorvosunk segítségét.

Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerészForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Forrás: neak.gov.hu

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.