• A jövő segítsége: gyógyszeradagoló tapasz

    Szerző: WEBBeteg

    A jövőben az orvosok nem gyógyszereket írnak majd fel, hanem olyan testre helyezhető eszközt (és hozzá tartozó szoftvert), amivel könnyebben követhető és kezelhető a betegek állapota.

    A tapasz jellegű eszköz segítségével pontosabb kórkép tárul az orvos elé, mintha csak a beteg érzéseire, benyomásaira, elmondásaira hagyatkozna. Az eszköz segítségével akár a túl gyakori kontrollvizsgálatok is kiválthatóak lesznek.   

    A tapasz egy nagyon vékony, rugalmas anyag, ami nyomon követi az olyan mozgászavarokat, mint az epilepszia vagy a Parkinson-kór: felismeri a remegést, és kis adagokban elkezdi a gyógyszeradagolást, miközben rögzíti is az adatokat, ami később akár az orvos segítségére lehet.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ez a platform legyőzi a hordozható eszközök korlátait, és lehetőség nyílik általa a jelenlegi klinikai eljárások adatfeldolgozásának hatékonyabbá tételére és fejlesztésére - írják a Nature Nanotechnology folyóiratban.

    A tapasz érzékeli a mozgást, és egy pár fokos melegedés mellett szabadítja fel az eszközben lévő hatóanyagot, ami majd a bőrön keresztül szívódik fel.

    Jelenleg egy prototípus van belőle, amit még csak laboratóriumi környezetben teszteltek, és egy külső számítógéphez kell csatlakoztatni az eszközt a megfelelő működéshez. A távlati cél viszont az, hogy egy tapasz többféle mérésre (pl.: pulzus és véroxigénszint) és gyógyszeradagolásra is képes legyen – mondták a koreai kutatók.

    (WEBBeteg - Forrás: fastcoexist.com - Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

    Legutóbb frissült: 2014.07.22 11:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

    Hőség idején a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lennünk.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    E-recept: így látja a családorvos és a gyógyszerész az eddigi változásokat

    A közelmúltban bevezetett e-receptes rendszer egyik lényeges eleme, hogy a vényrendelési esemény az EESZT-ben (vagyis Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben) tárolt adatbázisba kerül, ahonnan minden érintett szakember le tudja kérdezni a betegek érvényes vényeit. A valóságban ez még kissé bonyolultan, zökkenőkkel működik.

    Úti patika - Mit vigyen magával nyaralásra?

    Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra készül, érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika aranyat ér baj esetén. Különösen igaz ez akkor, ha külföldre utazunk, ahol nehezen tudjuk kiismerni magunkat, drágábbak az ellátások és a gyógyszerek.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.