A jövő segítsége: gyógyszeradagoló tapasz

WEBBeteg
megjelent:

A jövőben az orvosok nem gyógyszereket írnak majd fel, hanem olyan testre helyezhető eszközt (és hozzá tartozó szoftvert), amivel könnyebben követhető és kezelhető a betegek állapota.

A tapasz jellegű eszköz segítségével pontosabb kórkép tárul az orvos elé, mintha csak a beteg érzéseire, benyomásaira, elmondásaira hagyatkozna. Az eszköz segítségével akár a túl gyakori kontrollvizsgálatok is kiválthatóak lesznek.

A tapasz egy nagyon vékony, rugalmas anyag, ami nyomon követi az olyan mozgászavarokat, mint az epilepszia vagy a Parkinson-kór: felismeri a remegést, és kis adagokban elkezdi a gyógyszeradagolást, miközben rögzíti is az adatokat, ami később akár az orvos segítségére lehet.

Ez a platform legyőzi a hordozható eszközök korlátait, és lehetőség nyílik általa a jelenlegi klinikai eljárások adatfeldolgozásának hatékonyabbá tételére és fejlesztésére - írják a Nature Nanotechnology folyóiratban.

A tapasz érzékeli a mozgást, és egy pár fokos melegedés mellett szabadítja fel az eszközben lévő hatóanyagot, ami majd a bőrön keresztül szívódik fel.

Jelenleg egy prototípus van belőle, amit még csak laboratóriumi környezetben teszteltek, és egy külső számítógéphez kell csatlakoztatni az eszközt a megfelelő működéshez. A távlati cél viszont az, hogy egy tapasz többféle mérésre (pl.: pulzus és véroxigénszint) és gyógyszeradagolásra is képes legyen – mondták a koreai kutatók.

(WEBBeteg - Forrás: fastcoexist.com - Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.