A Nemzetközi Élelmiszer-biztonsági Hatóság ismét megerősítette az aszpartám biztonságosságát

Szerző: WEBBeteg

A (ISA) üdvözli az EFSA véleményét, amely ismét megerősítette, hogy az aszpartám fogyasztása biztonságos.

Az EFSA tudományos szakértői újra alaposan megvizsgálták az aszpartámról és bomlástermékeiről szóló összes rendelkezésre álló adatot, és arra a következtetésre jutottak, hogy az aszpartám nem jelent biztonsági kockázatot a fogyasztók számára.

Az EFSA kijelenti: „Az Élelmiszer-adalékanyagokkal és Tápanyagforrásokkal foglalkozó Szakbizottságunk minden rendelkezésre álló adatot megvizsgált, és arra a következtetésre jutott, hogy az aszpartám fogyasztása a jelenleg érvényben lévő megengedhető napi beviteli érték mellett biztonságos.” Az EFSA vélemény arra is rámutatott, hogy „az aszpartám bomlástermékei természetes módon megtalálhatók más táplálékokban is, például a gyümölcsökben és zöldségekben.”

Andrew Renwick OBE, a Southamptoni Orvosi Egyetem nyugalmazott professzora a következőket mondja az EFSA állásponttal kapcsolatosan: „Az élelmiszeripar nagyon szigorúan szabályozott szektor. Az EFSA Élelmiszer-adalékanyag és Tápanyagforrásokkal foglalkozó Szakbizottsága a legkülönbözőbb tudományágak kitűnő szakembereiből áll, akik az összes rendelkezésre álló adatot elemezték és értékelték. Ezért biztosak lehetünk abban, hogy a vizsgált adatok aktuálisak és az EFSA véleménye tudományos tényeken alapul. Az aszpartám egy egyszerű vegyület, két aminosavból és egy metil-csoportból áll, ezek mind előfordulnak a természetes étrendben, és más táplálékforrásból nagyobb mennyiséget is fogyasztunk belőlük.”

Az európai előírásoknak megfelelően az Európai Bizottság felkérte az EFSA-t, hogy 2020-ig vizsgálja újra az összes élelmiszer-adalékanyagot; az aszpartám felülvizsgálata ennek az eljárásnak volt a része.

Az aszpartám biztonságos fogyasztását több mint harminc éves erre vonatkozó tapasztalat támasztja alá.

Az EFSA-n kívül az Élelmiszer-adalékanyagok Közös Szakértői Bizottsága (JECFA), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet, valamint több mint 100 ország szabályozó hatósága – köztük az Európai Unió államai – is vizsgálták már az aszpartámot, és mind egyetértettek abban, hogy az aszpartám biztonságos.

Az aszpartám egy jóízű édesítőszer, amit bárki fogyaszthat, aki a kalória-bevitelére ügyelve szeretné élvezni az édes ízt. Az olyan alacsony energiatartalmú édesítők, mint az aszpartám, segíthetnek az elhízás elleni küzdelemben és az energia-egyensúly megtartásában. A cukorbetegeknek olyan alternatívát jelenthet, amellyel bővíthető az általuk fogyasztható ételek köre. További előnye, hogy nem árt a fogaknak.

(Nemzetközi Édesítőszer Szövetség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A-vitamin és terhesség A-vitamin és terhesség

Mind a hiánya, mind a túlzott bevitele magzatkárosító hatású lehet.

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Mikor milyen édesítőszert...

Az ételeink édesítésére a legelterjedtebb természetes édesítő manapság a kristálycukor (szacharóz, répacukor) és a méz használata, ugyanakkor...

Alacsony energiatartalmú és...

Az édesítőszerek olyan élelmiszer adalékanyagok, amelyeket az élelmiszerek édes ízének kialakítására vagy asztali édesítőszerként használunk.

Az aszpartám édesítőszer...

Az energiamentes édesítőszer biztonságos használatát erősítette meg a Brit Ipari Biológiai Kutatási Szövetség újabb vizsgálata.

Aszpartam: A legújabb...

Az Európai Bizottság az EU-ban 2011 májusában kérte fel az EFSA-t az aszpartam (E951) teljes körű kockázatértékelésére. A rendelkezésre álló...

A mesterséges édesítőszerekről

Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság, már az újszülöttek is ösztönösen előnyben részesítik többi ízzel szemben. A különböző...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.