A Nemzetközi Élelmiszer-biztonsági Hatóság ismét megerősítette az aszpartám biztonságosságát

Szerző: WEBBeteg

A (ISA) üdvözli az EFSA véleményét, amely ismét megerősítette, hogy az aszpartám fogyasztása biztonságos.

Az EFSA tudományos szakértői újra alaposan megvizsgálták az aszpartámról és bomlástermékeiről szóló összes rendelkezésre álló adatot, és arra a következtetésre jutottak, hogy az aszpartám nem jelent biztonsági kockázatot a fogyasztók számára.

Az EFSA kijelenti: „Az Élelmiszer-adalékanyagokkal és Tápanyagforrásokkal foglalkozó Szakbizottságunk minden rendelkezésre álló adatot megvizsgált, és arra a következtetésre jutott, hogy az aszpartám fogyasztása a jelenleg érvényben lévő megengedhető napi beviteli érték mellett biztonságos.” Az EFSA vélemény arra is rámutatott, hogy „az aszpartám bomlástermékei természetes módon megtalálhatók más táplálékokban is, például a gyümölcsökben és zöldségekben.”

Andrew Renwick OBE, a Southamptoni Orvosi Egyetem nyugalmazott professzora a következőket mondja az EFSA állásponttal kapcsolatosan: „Az élelmiszeripar nagyon szigorúan szabályozott szektor. Az EFSA Élelmiszer-adalékanyag és Tápanyagforrásokkal foglalkozó Szakbizottsága a legkülönbözőbb tudományágak kitűnő szakembereiből áll, akik az összes rendelkezésre álló adatot elemezték és értékelték. Ezért biztosak lehetünk abban, hogy a vizsgált adatok aktuálisak és az EFSA véleménye tudományos tényeken alapul. Az aszpartám egy egyszerű vegyület, két aminosavból és egy metil-csoportból áll, ezek mind előfordulnak a természetes étrendben, és más táplálékforrásból nagyobb mennyiséget is fogyasztunk belőlük.”

Az európai előírásoknak megfelelően az Európai Bizottság felkérte az EFSA-t, hogy 2020-ig vizsgálja újra az összes élelmiszer-adalékanyagot; az aszpartám felülvizsgálata ennek az eljárásnak volt a része.

Az aszpartám biztonságos fogyasztását több mint harminc éves erre vonatkozó tapasztalat támasztja alá.

Az EFSA-n kívül az Élelmiszer-adalékanyagok Közös Szakértői Bizottsága (JECFA), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet, valamint több mint 100 ország szabályozó hatósága – köztük az Európai Unió államai – is vizsgálták már az aszpartámot, és mind egyetértettek abban, hogy az aszpartám biztonságos.

Az aszpartám egy jóízű édesítőszer, amit bárki fogyaszthat, aki a kalória-bevitelére ügyelve szeretné élvezni az édes ízt. Az olyan alacsony energiatartalmú édesítők, mint az aszpartám, segíthetnek az elhízás elleni küzdelemben és az energia-egyensúly megtartásában. A cukorbetegeknek olyan alternatívát jelenthet, amellyel bővíthető az általuk fogyasztható ételek köre. További előnye, hogy nem árt a fogaknak.

(Nemzetközi Édesítőszer Szövetség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mi lehet a kiváltó ok? Hogyan előzze meg az aranyér kialakulását?

Itt az újabb hőségriasztás...

Naponta 2-3 liter folyadék, elsősorban víz, a nap folyamán egyenletesen elosztva. Gyerekek számára a vízen túl az egészséges táplálkozás...

Akár tíz litert is izzadhatunk egy...

Testünk 2-4 millió verejtékmirigye felel hőháztartásunk szabályozásért és gondoskodik arról, hogy a szervezet ne melegedjen túl akkor sem, amikor a...

Az aszpartám édesítőszer...

Az energiamentes édesítőszer biztonságos használatát erősítette meg a Brit Ipari Biológiai Kutatási Szövetség újabb vizsgálata.

A mesterséges édesítőszerekről

Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság, már az újszülöttek is ösztönösen előnyben részesítik többi ízzel szemben. A különböző...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.