• Valóban életmentő a K-vitamin?

    Szerző: WEBBeteg - S.J., újságíró

    Az utóbbi időben számos cikk jelent meg a K2-vitamin jótékony hatásáról, ami a legtöbb olvasót arra késztetheti, hogy azonnal beszerezze ezt a készítményt. Rákellenes hatása van, megelőzi a csontritkulást és támogatja a szív egészségét, többek között ezeket olvashatjuk a K2-vitaminról. Valóban életmentő lehet a K2-vitamin?

    Körkép a K2-vitaminról

    "Ma úgy tűnik, hogy a K2 valamelyest rákellenes hatású is, de legfőképpen a felvett kalcium csontba történő beépülését segíti, illetve meggátolja az érfalon történő kalciumlerakódást. Javasoltnak tűnik tehát a D- és a K2-vitamin együttes pótlása." (Forrás)

    "A K2-vitamin elsődleges feladata, hogy szabályozza a kalcium - anyagcsere folyamatot, úgy, hogy a kalciumot a megfelelő helyre szállítja (csontok), és megakadályozza a nem megfelelő helyeken való lerakódását. Továbbá a K2-vitamin támogatja a szív egészségét, valamint a véralvadási folyamatokat, hozzájárulhat az érrendszer egészségéhez, segíthet a csontok egészségének megőrzésében, és az egészséges csontrendszer kialakulásában és hozzájárulhat a kardiovaszkuláris rendszer (szív- és érrendszer) egészségéhez is." (Forrás)

    "A K2-vitamin részt vesz a normál véralvadásban és segíthet a csontok egészségének megőrzésében, hiszen részt vesz a normál csontozat fenntartásában. " (Forrás)

    "A K2-vitamin elődleges feladata, hogy szabályozza a Ca-anyagcsere folyamatot, úgy, hogy a Ca-t a megfelelő helyre szállítja (csontok), és megakadályozza a nem megfelelő helyeken (érfal) való lerakódását.

    Kinek ajánlható:

    • mindenkinek - megelőzés céljából
    • az érelmeszesedés elkerülése miatt
    • a magas vérnyomásban szenvedőknek
    • szívkoszorúér betegség, agyi keringési zavarok (már a szédelgés is tünet),
    • látási zavarok
    • veseműködési zavarok
    • végtag keringési zavarok megelőzésére
    • a csontritkulás elkerülése érdekében
    • sportolóknak, mert nekik nagy a Ca igényük
    • 40 év felettieknek
    • változó korú (menopauzás) nőknek
    • gyulladásos folyamatok kialakulásánál, különösképpen az allergiásoknak, mivel a Ca bevitel náluk is magas
    • minden anyagcsere betegségben szenvedőnek, elsősorban a cukorbetegek számára, mert náluk besegít az inzulin termelés szabályozásába
    • Alzheimer betegségben szenvedőknél lassítja a folyamatot (Forrás)

    „A K-vitamin hamarosan iskolapéldája lesz annak, hogyan megy el a nyugati orvoslás vitamin ellenes szemlélete miatt a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás problémájának megoldása mellett.

    A K-vitamin szív és érrendszeri hatását elemezve mára világossá vált, hogy a megfelelő szintű K-vitamin bevitel lassítja vagy akár vissza is fordíthatja az erek és a szív elmeszesedését...A 7 éves követéses Rotterdam vizsgálatban a legmagasabb K2-vitamin szintet mutatók közt 60%-kal csökkent a szívhalálozás, 26%-kal a bármilyen okból bekövetkező halálozás, és 52%-kal csökken a súlyos aorta elmeszesedés (Geleijnse és mtsi., 2004).

    Cockayne és mtsi. 2007-es metaanalízisükben 13 vizsgálatot elemeztek, s kimutatták, hogy a K2-vitamin hatására 60%-kal csökkentek a csigolyatörések, 80%-kal a medence törések, és 80%-kal minden egyéb törés kockázata (Cockayne és mtsi., 2007).” (Forrás)

    Hirdetés

    A legtöbb tájékoztató szerint a csontritkulás megelőzésében van a legnagyobb szerepe a K2-vitamin használatnak, ezért a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság reagált az interneten közétett tartalmakra.

    A gyakran hivatkozott, több, korábbi közlemény összefoglaló értékelését végző ún. meta-analízis (Cockayne et al., 2006) maga is felismeri a vizsgálat korlátait, ám ezt sok honlap már nem közli – olvasható a közleményben, amely a folytatásban kiemeli a következőket.

    A K-vitamin

    A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, bár ennek ellenére nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben. A szervezet számára szükséges K-vitamin mintegy felét K1-vitamin formájában a táplálékkal készen visszük a szervezetbe, a szükséglet másik fele pedig a bélben megfelelő előanyagokból keletkezik a jótékony hatású bélbaktériumok közreműködésével, ez a K2-vitamin. Ebből következik, hogy vegyes táplálkozás és egészséges bélflóra esetén a szervezet ellátottsága kielégítő. A K-vitaminról bővebben >>

    • Nincs olyan tudományosan alátámasztott közlemény, mely alapján az étrendi bevitelen felül további K2-vitamin szedése lenne indokolt, így az ezt tartalmazó étrend-kiegészítők szedése egészséges és csontritkulásban szenvedők részére is felesleges, a vérhígító kezelésben részesülők esetében pedig kifejezetten veszélyes.
    • Nincs tudományos módszerekkel alátámasztott vizsgálati eredmény arra vonatkozóan, hogy a K2-vitamin kiegészítő adása bármilyen dózisban is megelőzné a csontritkulást, vagy javítaná az abban szenvedők állapotát.
    • Számos kutatás igazolta, hogy a megfelelő D-vitamin és kalcium bevitele segít a csontritkulás megelőzésében, a kialakult csontritkulásban pedig az egyéb gyógyszerek mellé feltétlenül szükséges szedni. Hatékony csontásványi anyag tartalmat növelő, csonttörést megelőző gyógyszeres kezelések állnak rendelkezésre a csontritkulásban szenvedő betegek részére.
    • A K-vitamin gátló gyógyszeres kezelésben (véralvadásgátló gyógyszerek) részesülő betegek az önkényesen, kezelőorvosuk tudta nélkül szedett K2- vagy egyéb K-vitaminnal hatástalanítják az indokolt, és fontos gyógyszeres kezelést, és ez akár halálos szövődményekkel járó vérrögképződéshez vezethet – összegezte a közleményben a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság.

    A kiegyensúlyozott és változatos étrend gondoskodik a szervezet megfelelő vitamin ellátottságáról, ám vannak olyan helyzetek, amikor indokolt a vitaminkészítmények használata. A vitaminok sok esetben valóban segítséget jelenthetnek a betegségek megelőzésében és kezelésében, azonban érdemes minden esetben kikérni a kezelőorvos véleményét, ha új vitaminkészítményt szeretnénk alkalmazni, hiszen a vitaminok is befolyásolhatják a gyógyszerek hatását.

    (WEBBeteg - S. J., újságíró)

    Módosítva: 2013.11.28 09:41, Megjelenés: 2013.11.28 09:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    Az időskori alultápláltságra figyelmet kell fordítani

    A sovány embereknek általában az anyagcsere lebontó folyamata zajlik gyorsabban, felfokozottan. Ez gyakran alkati kérdés, aminek genetikai háttere nyomon követhető. A soványabb testalkatú emberek többsége nem eszik tudatosan kevesebbet, noha sokan ügyelnek az egészséges étrend megválasztására, gyakran érzik azt, hogy többet esznek, mint kellene, mégsem híznak. Az alultápláltak szervezete ezzel szemben fontos tápanyagokból szenved hiányt, aminek következtében számos hiánytünet, hiánybetegség alakulhatnak ki náluk.

    A nyár hűsítő kedvencei - Fagylaltok és jégkrémek

    Perzselő napsütés - szinte vibrál a levegő a hőségben, mégis hosszú sor kígyózik az egyik cukrászda előtt... A nyár egyik legkedveltebb édes hűsítőjére várnak: mindenki fagylaltozással szeretné biztosítani magának a felfrissülést.

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai

    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

    K2-vitamin hatása a csontritkulás kezelésében

    Csontrendszerünk épségének megőrzésében számos biológiai anyag, köztük hormonok, ásványi anyagok vesznek részt. Mindezen bonyolult rendszer működése ellenére az osteoporozis az egyik leggyakoribb oka a főként idősebb korban bekövetkező csonttöréseknek. Mit tehetünk ellene? A K2-vitaminnal megelőzhető a csontritkulás?

    Hogyan előzhető meg a csontritkulás kialakulása?

    Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D-vitaminra, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.