• Valóban életmentő a K-vitamin?

    Szerző: WEBBeteg - S.J., újságíró

    Az utóbbi időben számos cikk jelent meg a K2-vitamin jótékony hatásáról, ami a legtöbb olvasót arra késztetheti, hogy azonnal beszerezze ezt a készítményt. Rákellenes hatása van, megelőzi a csontritkulást és támogatja a szív egészségét, többek között ezeket olvashatjuk a K2-vitaminról. Valóban életmentő lehet a K2-vitamin?

    Körkép a K2-vitaminról

    "Ma úgy tűnik, hogy a K2 valamelyest rákellenes hatású is, de legfőképpen a felvett kalcium csontba történő beépülését segíti, illetve meggátolja az érfalon történő kalciumlerakódást. Javasoltnak tűnik tehát a D- és a K2-vitamin együttes pótlása." (Forrás)

    "A K2-vitamin elsődleges feladata, hogy szabályozza a kalcium - anyagcsere folyamatot, úgy, hogy a kalciumot a megfelelő helyre szállítja (csontok), és megakadályozza a nem megfelelő helyeken való lerakódását. Továbbá a K2-vitamin támogatja a szív egészségét, valamint a véralvadási folyamatokat, hozzájárulhat az érrendszer egészségéhez, segíthet a csontok egészségének megőrzésében, és az egészséges csontrendszer kialakulásában és hozzájárulhat a kardiovaszkuláris rendszer (szív- és érrendszer) egészségéhez is." (Forrás)

    "A K2-vitamin részt vesz a normál véralvadásban és segíthet a csontok egészségének megőrzésében, hiszen részt vesz a normál csontozat fenntartásában. " (Forrás)

    "A K2-vitamin elődleges feladata, hogy szabályozza a Ca-anyagcsere folyamatot, úgy, hogy a Ca-t a megfelelő helyre szállítja (csontok), és megakadályozza a nem megfelelő helyeken (érfal) való lerakódását.

    Kinek ajánlható:

    • mindenkinek - megelőzés céljából
    • az érelmeszesedés elkerülése miatt
    • a magas vérnyomásban szenvedőknek
    • szívkoszorúér betegség, agyi keringési zavarok (már a szédelgés is tünet),
    • látási zavarok
    • veseműködési zavarok
    • végtag keringési zavarok megelőzésére
    • a csontritkulás elkerülése érdekében
    • sportolóknak, mert nekik nagy a Ca igényük
    • 40 év felettieknek
    • változó korú (menopauzás) nőknek
    • gyulladásos folyamatok kialakulásánál, különösképpen az allergiásoknak, mivel a Ca bevitel náluk is magas
    • minden anyagcsere betegségben szenvedőnek, elsősorban a cukorbetegek számára, mert náluk besegít az inzulin termelés szabályozásába
    • Alzheimer betegségben szenvedőknél lassítja a folyamatot (Forrás)

    „A K-vitamin hamarosan iskolapéldája lesz annak, hogyan megy el a nyugati orvoslás vitamin ellenes szemlélete miatt a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás problémájának megoldása mellett.

    A K-vitamin szív és érrendszeri hatását elemezve mára világossá vált, hogy a megfelelő szintű K-vitamin bevitel lassítja vagy akár vissza is fordíthatja az erek és a szív elmeszesedését...A 7 éves követéses Rotterdam vizsgálatban a legmagasabb K2-vitamin szintet mutatók közt 60%-kal csökkent a szívhalálozás, 26%-kal a bármilyen okból bekövetkező halálozás, és 52%-kal csökken a súlyos aorta elmeszesedés (Geleijnse és mtsi., 2004).

    Cockayne és mtsi. 2007-es metaanalízisükben 13 vizsgálatot elemeztek, s kimutatták, hogy a K2-vitamin hatására 60%-kal csökkentek a csigolyatörések, 80%-kal a medence törések, és 80%-kal minden egyéb törés kockázata (Cockayne és mtsi., 2007).” (Forrás)

    Hirdetés

    A legtöbb tájékoztató szerint a csontritkulás megelőzésében van a legnagyobb szerepe a K2-vitamin használatnak, ezért a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság reagált az interneten közétett tartalmakra.

    A gyakran hivatkozott, több, korábbi közlemény összefoglaló értékelését végző ún. meta-analízis (Cockayne et al., 2006) maga is felismeri a vizsgálat korlátait, ám ezt sok honlap már nem közli – olvasható a közleményben, amely a folytatásban kiemeli a következőket.

    A K-vitamin

    A K-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, bár ennek ellenére nem raktározódik hosszú ideig a szervezetben. A szervezet számára szükséges K-vitamin mintegy felét K1-vitamin formájában a táplálékkal készen visszük a szervezetbe, a szükséglet másik fele pedig a bélben megfelelő előanyagokból keletkezik a jótékony hatású bélbaktériumok közreműködésével, ez a K2-vitamin. Ebből következik, hogy vegyes táplálkozás és egészséges bélflóra esetén a szervezet ellátottsága kielégítő. A K-vitaminról bővebben >>

    • Nincs olyan tudományosan alátámasztott közlemény, mely alapján az étrendi bevitelen felül további K2-vitamin szedése lenne indokolt, így az ezt tartalmazó étrend-kiegészítők szedése egészséges és csontritkulásban szenvedők részére is felesleges, a vérhígító kezelésben részesülők esetében pedig kifejezetten veszélyes.
    • Nincs tudományos módszerekkel alátámasztott vizsgálati eredmény arra vonatkozóan, hogy a K2-vitamin kiegészítő adása bármilyen dózisban is megelőzné a csontritkulást, vagy javítaná az abban szenvedők állapotát.
    • Számos kutatás igazolta, hogy a megfelelő D-vitamin és kalcium bevitele segít a csontritkulás megelőzésében, a kialakult csontritkulásban pedig az egyéb gyógyszerek mellé feltétlenül szükséges szedni. Hatékony csontásványi anyag tartalmat növelő, csonttörést megelőző gyógyszeres kezelések állnak rendelkezésre a csontritkulásban szenvedő betegek részére.
    • A K-vitamin gátló gyógyszeres kezelésben (véralvadásgátló gyógyszerek) részesülő betegek az önkényesen, kezelőorvosuk tudta nélkül szedett K2- vagy egyéb K-vitaminnal hatástalanítják az indokolt, és fontos gyógyszeres kezelést, és ez akár halálos szövődményekkel járó vérrögképződéshez vezethet – összegezte a közleményben a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság.

    A kiegyensúlyozott és változatos étrend gondoskodik a szervezet megfelelő vitamin ellátottságáról, ám vannak olyan helyzetek, amikor indokolt a vitaminkészítmények használata. A vitaminok sok esetben valóban segítséget jelenthetnek a betegségek megelőzésében és kezelésében, azonban érdemes minden esetben kikérni a kezelőorvos véleményét, ha új vitaminkészítményt szeretnénk alkalmazni, hiszen a vitaminok is befolyásolhatják a gyógyszerek hatását.

    (WEBBeteg - S. J., újságíró)

    Módosítva: 2013.11.28 09:41, Megjelenés: 2013.11.28 09:41
   • Cikkajánló

    Az alvási apnoe okai

    Az alvási apnoe okai

    Dr. Zsuga Judit

    Mi állhat az obstruktív, és mi a centrális alvási apnoe hátterében?

    Füstmentes jövő?

    Füstmentes jövő?

    Szponzorált tartalom

    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

    Egy az Egészség Program - One Health Commission

    Ki ne tudná, hogy az emberi faj csak egyike a Földön élő számtalan élőlénynek? Az sem vitatható, hogy létünk és fennmaradásunk környezetünk függvénye. Az emberiség története mégis az uralkodásról szól: a népek, civilizációk harcai, a küzdelem a természet erőivel, a környezet gátlástalan átalakítása és kizsákmányolása átmeneti győzelmeket hozhat ugyan, de nagy árat fizetünk érte.

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai

    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

    K2-vitamin hatása a csontritkulás kezelésében

    Csontrendszerünk épségének megőrzésében számos biológiai anyag, köztük hormonok, ásványi anyagok vesznek részt. Mindezen bonyolult rendszer működése ellenére az osteoporozis az egyik leggyakoribb oka a főként idősebb korban bekövetkező csonttöréseknek. Mit tehetünk ellene? A K2-vitaminnal megelőzhető a csontritkulás?

    Hogyan előzhető meg a csontritkulás kialakulása?

    Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D-vitaminra, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.