B15-vitamin (pangamin) - Miért fontos?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

A B15-vitamin (pangamsav, pangamin) egy vízoldékony vegyület. Nem nélkülözhetetlen az étrendből, ugyanis nem „igazi” vitamin. Antioxidáns hatással rendelkezik, A- és E-vitaminnal együtt történő alkalmazása előnyös lehet.

Elősegíti a sejtek és szövetek oxigén-anyagcseréjét, megakadályozza egyes szervek (pl. máj) elzsírosodását. Csökkentheti az alkohol utáni vágyat, elmulasztja a fáradtságot, csökkenti a vér koleszterin szintjét.

Miben fordul elő?

Természetes forrásai a sörélesztő, a gabonamagvak, a hántolatlan rizs, a máj és a melasz.

Hiánya

Hiánybetegségeiről kevés kutatási eredmény található, az eredmények nem kellően megbízhatóak. Mivel nem nélkülözhetetlen a szervezet számára, komolyabb hiányllapottal nem kell számolni.

B-vitamin teszt

Szervezete kellő energiatartalékokkal rendelkezik-e, és megfelelő-e a B-vitamin ellátottsága? B-vitamin teszt kitöltése

(WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

Frissítve: 2015.12.14. 07:38, Megjelent: 2015.12.14. 07:38
Nem mesterséges intelligencia által készített tartalom. ✓
Címkék: B-vitamin téma, Vitamin téma

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló

B-vitamin
A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, amely azt is jelenti, hogy a felesleg vizelettel távozik a szervezetből. Kiegyensúlyozott táplálkozással könnyen bevihetők, így súlyos hiányállapot ritkán alakul ki. Ugyanakkor fontos szerepet töltenek be a szervezet működésében, ezért az enyhébb vitaminhiány is panaszokat okozhat.