• Az időskori életminőség javításáért

    Szerző: MTI

    A nemzeti erőforrás miniszter szerint meg kell teremteni az idősödők aktív életének feltételeit, ez azt jelenti, hogy mind a társadalomnak, mind pedig az idősödőknek mindent meg kell tenniük azért, hogy az érintettek egészségben, lehetőleg a családban és tevékenyen éljenek.

    Réthelyi Miklós "az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás" európai uniós éve alkalmából rendezett hétfői, budapesti konferencián azt hangoztatta, hogy a cél az egészség és az öngondoskodási képesség minél tartósabb megőrzése, ehhez azonban társadalmi szemléletváltozás is kell, valamint az, hogy a szociális és az egészségügyi rendszer a megelőzésre fektesse a hangsúlyt.

    A miniszter szerint azt kellene elérni, hogy az életkor meghosszabbodásából adódó következmények ne problémaként, hanem kihívásként jelenjenek meg. Hozzátette: az életkor előrehaladása nem a veszteségek halmozódását jelenti, hanem esélyeket az alkalmazkodásra, változásra, esélyeket új örömforrások megtalálására.

    Hirdetés

    Réthelyi Miklós azt hangoztatta:

    "Mindannyiunk személyes felelőssége, hogy az idős embernek méltó helye legyen a családban, a társadalomban."

    Elmondta, az időskori életminőség javításához szükség van egyebek mellett az életkori diszkrimináció csökkentésére, a nyugdíjrendszer reformjára, a megfelelő szociális szolgáltatásokra, valamint az egymásra való jobb odafigyelésre.

    Időskori magasvérnyomás


    A magasvérnyomás-betegség előfordulása az életkorral egyre nő, a 70 év feletti lakosság körében 3 emberből ketten már biztosan hipertóniásak. Míg 60 év alatt a betegek kb. 40 százaléka éri el a célértéket, 70 év felett ez csak 20-30 százalékban mondható el. Pedig a szövődmények (mint a stroke, infarktus, szívelégtelenség) megelőzése érdekében, ez esetben is javasolt 140/90 Hgmm alatt tartani a vérnyomást. Időskori magasvérnyomás - Mire érdemes figyelni?>>

    Andor László, az Európai Bizottság szociális ügyekért is felelős biztosa előadásában kihívásnak nevezte, hogy Európában a következő évtizedekben egyre nő az idősek, idősödő korosztályok aránya a társadalomban. A legfontosabb változások között említette, hogy az Európai Unióban élő 60 éven felüliek száma évente 2 millióval nő, kétszer olyan gyorsan, mint pár évvel korábban, miközben a munkaerő-piacra bekerülő fiatalok száma csökken.

    Úgy fogalmazott, itt az idő arra, hogy megoldásokat keressenek, és arra is, hogy pozitívan tekintsenek a népesség idősödése által támasztott kihívások elé.

    A foglalkoztatási kérdésekről szólva Andor László hangsúlyozta, az idősebbek hosszabb ideig történő foglalkoztatása nem a fiataloktól veszi el az állásokat, hanem "éppen ellenkezőleg"; ez élénkíti a gazdaságot, és keresletet teremt.

    Eltökéltség a nyugdíjak reálértékének megőrzése mellett

    Soltész Miklós szociális államtitkár, az Idősügyi Tanács alelnöke a rendezvényre meghívott nyugdíjasok előtt az alaptörvénynek azt a szakaszát idézte, miszerint a nagykorú gyerekek kötelesek a rászoruló szüleikről gondoskodni.

    Az államtitkár a korosztályt érő kihívások között arról beszélt, hogy sok idős ember magára marad, nincs családja, nincs kapcsolati hálója. A problémák között említettre azt is, hogy nincsenek az idősek előtt olyan példaképek, akik 65-80 évesen is aktívan élik az életüket.

    Időskorúak helytete Európában


    Az egészségesen leélt öregkor hossza szorosan összefügg az ország gazdagságával. Az Unió gazdagabb országaiban mintegy 14 évvel hosszabb az egészséges öregkor, mint az újabb tagállamokban... Ki milyen öregkorra számíthat Európában?>>

    Hozzátette, hogy a kormány eddig is meg tudta őrizni, és meg is őrzi majd a nyugdíjak reálértékét, - mint mondta - bármennyire is szeretnék politikai ellenfeleik az ellenkezőjét állítani.

    Soltész Miklós az uniós kohéziós források esetleges elvonására utalva arról beszélt, Magyarországnak minden forintra, minden euróra szüksége van, és szerinte nem lehet méltányos, ha pénzt vesznek el tőlünk. Elmondta: Magyarország erején felül mindent megtesz azért, hogy rendbe tegye a helyzetét.

    Arra figyelmeztetett, hogy ha az ország ellen olyan eljárást indítanak, melynek következtében több mint 142 milliárd forintot elvesznek, akkor a társadalom érdekében tett törekvések zátonyra futhatnak. A példák között említette, hogy ebből a pénzből például 800 idősotthont lehet felújítani.

    Kritika

    Soltész Miklós - név említése nélkül - kritikával illette az ülésen ugyancsak jelen lévő Andor László uniós biztost. Az államtitkár úgy fogalmazott: "jogos az az elvárása a magyar társadalomnak, hogy bárki, bárhol, akár Magyarországon, akár Brüsszelben szolgál, ha magyar emberek adóforintjaiból dolgozik, akkor a magyar emberek érdekeit képviselje". Soltész Miklósnak ezeket a szavait a közönség tapsa kísérte.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kormánypártok és a Jobbik is kifogásolta, hogy a magyar uniós biztos nem vett részt az Európai Bizottság azon ülésén, amelyen azt javasolták, hogy függesszék fel 495 millió euró Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit.

    Az államtitkár és a biztos ugyanakkor a konferencia szünetében - újságírók előtt - kezet fogott.

    A rendezvényen újságíróknak kiosztott háttéranyagban egyebek mellett az áll, hogy napjainkban Magyarországon 1.100 századik életévét betöltött, vagy annál idősebb ember él.

    A dokumentumban szerepel az is, hogy azok, akik megérik a 60. életévüket, - legalábbis a statisztikák szerint - arra számíthatnak, hogy 76, illetve 81 évig élnek; előbbi adat a férfiakra, utóbbi a nőkre vonatkozik.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2012.03.09 23:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Rendetlen szív - Idősebb korban sem természetes

    Idősebbek gyakran természetesnek tekintik, ha be-bedobban, kihagy a szívverésük vagy mellkasi fájdalmat tapasztalnak. Holott Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint csak a kivizsgálás döntheti el, nincs-e szívritmuszavar a tünetek hátterében.

    Vitaminok és ásványi anyagok - Miért fontosak?

    Minden életkorban fontos egészségesen étkezni, és a szervezet vitamin- és ásványianyagigényét kielégíteni.

    Kevesebbet és változatosan kell étkezniük az időseknek

    Napi öt adagra elosztott változatos étkezést javasol az idősebbeknek Veresné Dr. Bálint Márta. Az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a csontok egészségéhez ebben a korban különösen fontos kalciumot főként tejből vagy tejtermékből lehet megszerezni.

    Hőség és egészségünk

    A nagy hőség extrém megterhelést jelent az emberi szervezet számára, amelynek ilyenkor folyamatosan arra kell törekednie, hogy testhőmérsékletünket állandó szinten tartsa. A hőség különösen az idős emberekre és a gyerekekre, de bármely egészséges emberre nézve is igen veszélyes lehet.

    Magánellátás egészségpénztárral - Mi várható a jövőben?

    Magyarországon is egyre többen fordulnak ma már a magánrendelőkhöz, magánkórházakhoz. Mire számíthatunk abban az esetben, ha úgy döntenénk, egészségpénztári tagként magánellátásban szeretnénk részt venni, és mire lehet készülni a jövőben?

    Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi időt kell majd orvosi váróban töltenie a következő 10 évben

    A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Ön az elkövetkező évtizedben 146 alkalommal jár majd egészségügyi intézményben, és mintegy 70-75 órát tölt majd el a váróteremben orvosi kivizsgálásra, vérvételre vagy valamilyen más vizsgálatra várakozva.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.