• A TBC terjedése

    Szerző: MTI

    A TBC terjedése elleni ötéves regionális programot fogadott el kedden Ungváron a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés).

    A testület a 2012–2016-es időszakra szóló tébécé elleni projekt megvalósítására 32,5 millió hrivnyát (csaknem 950 millió forintot) irányozott elő az ukrajnai megye költségvetéséből. Ebből az összegből 6,4 milliót már 2012-ben felhasználhatnak a veszélyes kór terjedése elleni küzdelemre – adta hírül a mukachevo.net munkácsi hírportál.

    Hirdetés

    Pénzhiány, alacsony szintű ellátás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A nyolc fejezetből álló program céljai között szerepel a többi között a tébécé elleni egészségügyi hálózat megerősítése, a betegség szűrésének fokozása, a megelőzés és gyógyítás hatékonyságának növelése, különös tekintettel a tébécé multirezisztens és az AIDS-szel együtt fellépő formáinak a visszaszorítására. A projekt civil szervezetek bevonását is előirányozza a tüdőbaj elleni küzdelembe.

    Ukrajnában a tuberkulózis 1995-ben, a lakosság szociális helyzetének a romlásával együtt kezdett el járványszerűen terjedni, s a fertőzések száma 2006-ban volt a legmagasabb. Ettől az évtől lassú javulás kezdődött, így 2010-ben 100 ezer főre 68,4 tébécés fertőzés jutott.

    Kárpátalján gondot jelent, hogy a tébécés betegekkel foglalkozó egészségügyi intézmények a gyenge finanszírozás miatt nem képesek magas szintű ellátást nyújtani. Nem jut elegendő pénz a páciensek megfelelő élelmezésére és hatékony gyógyszeres kezelésére. Ezen a helyzeten lesz hivatott javítani a most elfogadott, tébécé elleni regionális program.

     

    Mennyire hatékony a tüdőszűrés?


    A tbc miatti tüdőszűrés hatékony, még ha léteznek is olyan vélemények, hogy nincs rá szükség. Ezek főleg olyan országokból származnak, ahol a tbc már nem jelent járványügyi problémát és ahol mindent csak a költséghatékonyság szemüvegén keresztül szemlélnek. Igen fontos tényezője ugyanis a szűrésnek a populáció megválasztása, akit szűrünk. Ha egy egészséges, fiatal közösséget szűrünk, akinél kevés az esély arra, hogy betegek, akkor legyen a szűrő bármilyen „szűk” nem sokat „fogunk” vele. Ebből a megfontolásból nem kötelező általánosan a tüdőszűrés.
    Mennyire hatékony a tüdőszűrés? >>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.12.13 21:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Hogyan szűrhető ki a Down-szindróma?

    Sok gond, probléma merülhet fel egy terhesség során. Legtöbbször nem is gondolunk arra, hogy sajnos nem minden magzat egészséges. A Down-szindróma a leggyakrabban előforduló kromoszómarendellenesség.

    Évente egy szűrővizsgálat is életet menthet

    A daganat keletkezésének folyamatában az első lépcső csupán egyetlen sejt működésének zavara, mindaddig viszont, amíg ez az elváltozás 1 centis lesz, minimum 5 év telik el.

    Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi időt kell majd orvosi váróban töltenie a következő 10 évben

    A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Ön az elkövetkező évtizedben 146 alkalommal jár majd egészségügyi intézményben, és mintegy 70-75 órát tölt majd el a váróteremben orvosi kivizsgálásra, vérvételre vagy valamilyen más vizsgálatra várakozva.

    Budapest történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztése kezdődik meg

    Budapest történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztése kezdődik - hangoztatta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Kocsis Máté, a Fidesz budapesti választmányának elnöke egy budapesti sajtótájékoztatón.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.