A TBC terjedése

MTI
megjelent:

A TBC terjedése elleni ötéves regionális programot fogadott el kedden Ungváron a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés).

A testület a 2012–2016-es időszakra szóló tébécé elleni projekt megvalósítására 32,5 millió hrivnyát (csaknem 950 millió forintot) irányozott elő az ukrajnai megye költségvetéséből. Ebből az összegből 6,4 milliót már 2012-ben felhasználhatnak a veszélyes kór terjedése elleni küzdelemre – adta hírül a mukachevo.net munkácsi hírportál.

Pénzhiány, alacsony szintű ellátás

A nyolc fejezetből álló program céljai között szerepel a többi között a tébécé elleni egészségügyi hálózat megerősítése, a betegség szűrésének fokozása, a megelőzés és gyógyítás hatékonyságának növelése, különös tekintettel a tébécé multirezisztens és az AIDS-szel együtt fellépő formáinak a visszaszorítására. A projekt civil szervezetek bevonását is előirányozza a tüdőbaj elleni küzdelembe.

Ukrajnában a tuberkulózis 1995-ben, a lakosság szociális helyzetének a romlásával együtt kezdett el járványszerűen terjedni, s a fertőzések száma 2006-ban volt a legmagasabb. Ettől az évtől lassú javulás kezdődött, így 2010-ben 100 ezer főre 68,4 tébécés fertőzés jutott.

Kárpátalján gondot jelent, hogy a tébécés betegekkel foglalkozó egészségügyi intézmények a gyenge finanszírozás miatt nem képesek magas szintű ellátást nyújtani. Nem jut elegendő pénz a páciensek megfelelő élelmezésére és hatékony gyógyszeres kezelésére. Ezen a helyzeten lesz hivatott javítani a most elfogadott, tébécé elleni regionális program.

Mennyire hatékony a tüdőszűrés?

A tbc miatti tüdőszűrés hatékony, még ha léteznek is olyan vélemények, hogy nincs rá szükség. Ezek főleg olyan országokból származnak, ahol a tbc már nem jelent járványügyi problémát és ahol mindent csak a költséghatékonyság szemüvegén keresztül szemlélnek. Igen fontos tényezője ugyanis a szűrésnek a populáció megválasztása, akit szűrünk. Ha egy egészséges, fiatal közösséget szűrünk, akinél kevés az esély arra, hogy betegek, akkor legyen a szűrő bármilyen „szűk” nem sokat „fogunk” vele. Ebből a megfontolásból nem kötelező általánosan a tüdőszűrés.
Mennyire hatékony a tüdőszűrés? >>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.