Tbc diagnózis és kezeléssel kapcsolatos kérdés

Tisztelt Cím! Tüdőszűrés után visszahívtak, és tbc-vel diagnosztizáltak. Nekem semmi tünetem nincs. A Mantoux bőrteszt negatív lett, és köpni se nagyon tudtam a mintához, de ennek az eredménye nincs még meg. A vérvételnél sem találtak semmit. Az orvos Rifazidot, Suralt és PZA-t írt fel. Mivel semmi panaszom nincs, ezért nehéz elfogadnom hogy napi 10 tablettát szedjek. Mit tegyek, szedjem-e a gyógyszert, vagy elmenjek tüdőröntgenre? Melyiknek van nagyobb kockázata: a gyógyszerek szedésének hónapokon keresztüli szedésének, vagy egy újabb tüdőröntgennek? (két hónap múlva megint lenne egy) Ön mit javasol? Előre is köszönöm válaszukat!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a TBC témában

Kedves Kérdező! Önt egyenlőre nem diagnosztizálták TBC-vel, mivel azt csak a köpetvizsgálat igazolhatja biztosan, ha onnan a TBC kórokozója kitenyészik, ami 6-8 hétbe telik a bakterium sajástágai miatt. Mellkas rtg.-n ha felvetődik a gyanúja TBC-nek ez a nemzetközi protokoll, hogy a nevezett gyógyszereket az eredmények megérkezéséig szedni kell, tehát a gyógyszerszedés kockázata alacsonyabb, mint annak, hogy esetleg 2 hónapig kezeletlen a TBC-je. A mellkas rtg. sugárterhelése minimális, ennél sokkal többnek sincs semmilyen káros hatása. Üdvözlettel

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2018. július 18., 07:02; Megválaszolva: 2018. július 26., 12:03
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
gócárnyék
Makacs váladék
Köhögési inger
EF kiemelt ,kezdjek félni ?
Fojtogató érzés