• A beutalás rendszere

    Szerző: WEBBeteg - Mohácsi Gyula

    Az új egészségbiztosítási törvény továbbra is biztosítja a szabad orvosválasztás jogát. Ez azt jelenti, hogy az Egészségbiztosítási Pénztár tagja maga választhatja meg az intézményt, ahol az ellátást elvégzik. A szabad orvosválasztás joga azonban nem korlátlan.

    Az egészségügyi szolgáltatás elsősorban azoknál az egészségügyi szolgáltatóknál vehető igénybe, amelyek finanszírozási szerződéses jogviszonyban állnak az illetékes egészségbiztosítási pénztárral (EBP).

    Nem sürgősségi ellátást az illetékes egészségbiztosítási pénztáron kívül csak annak hozzájárulásával lehet igénybe venni (például másik régióban, megyében, másik pénztárhoz tartozó kórháznál). A szakellátás bármely egészségügyi szolgáltatónál igénybe vehető, ha a biztosított lakóhelyéhez tartozó egészségügyi szolgáltatónál az ellátást nem tudja igénybe venni. A sürgősségi ellátásnál nincsenek megkötések, azt bármely szolgáltatónál lehet kérni.

    Hirdetés

    A háziorvosi ellátás továbbra is a választott háziorvosnál vehető igénybe. Ha az egészségbiztosítási pénztár tagja nem tudja felkeresni a választott háziorvost, a szolgáltatást annál a finanszírozott háziorvosnál veheti igénybe, amelynek ellátási területén tartózkodik.

    A járóbeteg-szakellátást csak beutalóval lehet igénybe venni. Ettől azonban meghatározott esetekben el lehet térni, sürgős szükség esetén nem kell beutaló. A fekvőbeteg-szakellátás is beutaló alapján, míg sürgős esetben beutaló nélkül kérhető.

    A beutalási rendszer

     

      Törvényhely
    A kórházak területi elosztási rendjét, területi ellátási kötelezettségéet az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi CXXXII. törvény 1. illetve 2. melléklete tartalmazza.
    Az új egészségbiztosítási törvény.
    Területi ellátási kötelezettség az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján.

    Szakellátásra a pénztárral finanszírozási szerződésben álló egészségügyi szolgáltató orvosa vagy meghatározott feladatot ellátó orvos utalhat be. A pénztártag területi ellátására kötelezett szolgáltató az ellátást nem tagadhatja meg.

    Kérhető az ellátásra nem kötelezett szolgáltató is az ellátásra, azonban az megtagadhatja, ha a saját feladatainak folyamatos ellátását a területen kívüli betegek fogadása veszélyezteti, és az ellátásra az egészségbiztosítási pénztár által lekötött szabad kapacitással nem rendelkezik.

    Az egészségügyi szolgáltatás meghatározott beutalási rendtől eltérő igénybevételét a pénztár részleges térítési díjhoz, illetve egyéb feltételhez kötheti. Az illetékes egészségbiztosítási pénztár a pénztártagok számára kialakított betegutakra és beutalási szabályokra, az ettől való eltérés lehetőségére, a többletszolgáltatásokra, a térítési díj fizetése mellett igénybe vehető többletszolgáltatásokra, a prevenciós, valamint egészségfejlesztési tevékenység keretében igénybe vehető szolgáltatásokra és programokra vonatkozó információkat az EBP az ügyfélszolgálati irodájában és a honlapján közzéteszi.

    Szerző: Mohácsi Gyula
    Lektorálta: Dr. Barcsai Tímea

    Módosítva: 2008.03.11 18:20, Megjelenés: 2008.03.11 18:20
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Mik azok a pro familia ellátások?

    Az úgynevezett pro familia ellátások lehetőséget biztosítanak arra, hogy az orvos saját magát és közeli hozzátartozóját akkor is beutalhatja egészségügyi szakellátásra, ha nem szerepel a beutalásra jogosult orvosok között, feltéve, hogy tagja a Magyar Orvosi Kamarának.

    Milyen ellátásra vagyunk jogosultak?

    Magyarországon jelenleg minden állampolgár számára kötelező az egészségbiztosítási rendszerben való részvétel, amely alapján a biztosított személy valamennyi, az egészségügyi törvényben szabályozott ellátásra jogosult.

    Bűncselekmény-e a hálapénz elfogadása?

    Mennyire ismeri a magyar lakosság a büntetőjogot? Jobban ismeri-e annak évtizedek óta változatlan normáit, mint a szabályozási újdonságokat? Hogyan befolyásolja az iskolai végzettség vagy a médiafogyasztás a jogtudatot?

    A betegek gyakran nem tudják, mihez van joguk

    Hazánkban a betegjogi képviselők törvényben és jogszabályban meghatározott keretek között védik a betegek jogait, segítik őket azok megismerésében és érvényesítésében. A betegjogi képviselőkhöz bárki fordulhat panaszával, de különös tekintettel kell lenni azokra, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.