A beutalás rendszere

Szerző: WEBBeteg - Mohácsi Gyula

Az új egészségbiztosítási törvény továbbra is biztosítja a szabad orvosválasztás jogát. Ez azt jelenti, hogy az Egészségbiztosítási Pénztár tagja maga választhatja meg az intézményt, ahol az ellátást elvégzik. A szabad orvosválasztás joga azonban nem korlátlan.

Az egészségügyi szolgáltatás elsősorban azoknál az egészségügyi szolgáltatóknál vehető igénybe, amelyek finanszírozási szerződéses jogviszonyban állnak az illetékes egészségbiztosítási pénztárral (EBP).

Nem sürgősségi ellátást az illetékes egészségbiztosítási pénztáron kívül csak annak hozzájárulásával lehet igénybe venni (például másik régióban, megyében, másik pénztárhoz tartozó kórháznál). A szakellátás bármely egészségügyi szolgáltatónál igénybe vehető, ha a biztosított lakóhelyéhez tartozó egészségügyi szolgáltatónál az ellátást nem tudja igénybe venni. A sürgősségi ellátásnál nincsenek megkötések, azt bármely szolgáltatónál lehet kérni.

A háziorvosi ellátás továbbra is a választott háziorvosnál vehető igénybe. Ha az egészségbiztosítási pénztár tagja nem tudja felkeresni a választott háziorvost, a szolgáltatást annál a finanszírozott háziorvosnál veheti igénybe, amelynek ellátási területén tartózkodik.

A járóbeteg-szakellátást csak beutalóval lehet igénybe venni. Ettől azonban meghatározott esetekben el lehet térni, sürgős szükség esetén nem kell beutaló. A fekvőbeteg-szakellátás is beutaló alapján, míg sürgős esetben beutaló nélkül kérhető.

A beutalási rendszer

Törvényhely
A kórházak területi elosztási rendjét, területi ellátási kötelezettségéet az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi CXXXII. törvény 1. illetve 2. melléklete tartalmazza.
Az új egészségbiztosítási törvény.
Területi ellátási kötelezettség az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján.

Szakellátásra a pénztárral finanszírozási szerződésben álló egészségügyi szolgáltató orvosa vagy meghatározott feladatot ellátó orvos utalhat be. A pénztártag területi ellátására kötelezett szolgáltató az ellátást nem tagadhatja meg.

Kérhető az ellátásra nem kötelezett szolgáltató is az ellátásra, azonban az megtagadhatja, ha a saját feladatainak folyamatos ellátását a területen kívüli betegek fogadása veszélyezteti, és az ellátásra az egészségbiztosítási pénztár által lekötött szabad kapacitással nem rendelkezik.

Az egészségügyi szolgáltatás meghatározott beutalási rendtől eltérő igénybevételét a pénztár részleges térítési díjhoz, illetve egyéb feltételhez kötheti. Az illetékes egészségbiztosítási pénztár a pénztártagok számára kialakított betegutakra és beutalási szabályokra, az ettől való eltérés lehetőségére, a többletszolgáltatásokra, a térítési díj fizetése mellett igénybe vehető többletszolgáltatásokra, a prevenciós, valamint egészségfejlesztési tevékenység keretében igénybe vehető szolgáltatásokra és programokra vonatkozó információkat az EBP az ügyfélszolgálati irodájában és a honlapján közzéteszi.

Szerző: Mohácsi Gyula
Lektorálta: Dr. Barcsai Tímea

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Izomgörcs Izomgörcs

Miért görcsöl az izom? Mi állhat az izomgörcs hátterében?

Lovasterápia Lovasterápia

Segít számos pszichés és szomatikus betegség javulásában.

Jogszerű felmondási ok a...

Mit lehet tenni, ha egy munkavállaló nyíltan osztja meg nézeteit, miszerint a SARS-CoV-2 vírus nem létezik vagy annak súlyát kérdőjelezi meg, adott...

Mik azok a pro familia ellátások?

Az úgynevezett pro familia ellátások lehetőséget biztosítanak arra, hogy az orvos saját magát és közeli hozzátartozóját akkor is beutalhatja...

Milyen ellátásra vagyunk jogosultak?

Magyarországon jelenleg minden állampolgár számára kötelező az egészségbiztosítási rendszerben való részvétel, amely alapján a biztosított...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.