Tüdőrák, vagy TBC

Tisztelt Doktornő! Előzmény betegségem: 2013-ban tbc fertőzést állapítottak meg nálam, melyből egy fél éves kezelést követően 2013 decemberében gyógyultá nyilvánítottak. 2022-05-24-én egy tüdőszűrés alkalmával kiemeltek, mivel az előző feltételekhez képest elváltozást találtak. 2022-06-16-án időpontra érkeztem a törökbálinti tüdőgondozóba, itt vért vettek, és CT beutalót kaptam, valamint kérték, hogy jelentkezzek a XI.kerületi tüdőgondozóba, ahol 2013-ban kezeltek. 2022-06-23-án a CT-t elvégezték, ezt mellékeltem. 2022-06-28-án csináltattam egy teljes vérkép, és vizelet vizsgálatot. Minden érték megfelelő, kivéve egy. Limfocita 42% (max 40 lehetne) 2022-07-08-án a XI. kerületi gondozóból beutalóval quantiferon vizsgálatra küldtek. 2022-07-22 quantiferon negatív, (bár az értékek a pozitív diagnózis közelében járnak) Quantiferon mitogen kontroll >10 IU/ml VALID MÉRÉS Quantiferon−TB1 antigen 0,29 IU/ml NEGATÍV Quantiferon−TB2 antigen 0,33 IU/ml NEGATÍV A Quantiferon vizsgálat negatív prediktív értéke magas. A teszt eredménye a klinikai és mycobakteriológiai vizsgálatok eredményeinek összevetésével értékelendő. 2022-07-26 XI. kerületi gondozóból visszaküldtek a törökbálinti gondozóba 2022-08-01 Dr. Gévai Emillel sikerült beszélnem. PETCT-t, esetleg tüdőtükrözést javasolt, de nem zárja ki hogy műtétre kerül sor, ahol a gócot eltávolítják, esetleg az egész lebenyt. 2022-08-24 Erre az időpontra kaptam meg a PETCT vizsgálatot, jelenleg erre várok. Kedves Doktornő! Az általános állapotom megfelelő, nem fogytam, nem köhögök, nincs semmilyen tünetem, nincs légzési nehézségem, viszont az elmúlt hetekben "pánikolok az állapotom miatt. Kérem véleményezze a mellékelt leletet, hogy tüdőrákkal, vagy esetleg a tbc újraéledésével kell szembenéznem. Sajnos a teljes dokumentációt nem tudom ide feltölteni, ezért a CT leletet mellékelem. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Szőke Zsolt

Dr. Hangonyi Csilla válasza góc a tüdőben témában

Kedves Zsolt!

A CT lelet alapján inkább a régi TBC-s folyamat maradványa látható. A betegség fellángolása nem valószínű. Ezeket kis elváltozásokat gyakran nagyon nehéz hörgőtükrözés során diagnosztizálni, ennek ellenére javasolt a vizsgálat elvégzése. Úgy gondolom, pánikra nincs oka, de további rendszeres kontrollja szükséges.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2022. augusztus 18., 04:57 ;Megválaszolva: 2022. augusztus 18., 22:23
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Kezelés várható és milyen?
Üdvözlöm! Édesapámat augusztus 11-én műtötték, jobb alsó tüdő lebenyből vettek ki és még nyirokcsomókat amiket látott a dr Úr hogy nem jók....
MR vizsgálat eredménye
Tisztelt Orvos! Kérném az alábbi eredmény magyarázatát. Előre is nagyon szépen köszönöm! A kamrarendszer szimmetrikus, középállású, az...
Rossz indulatú?
Tisztelt Doktornő! Mellékletként csatolom édesanyám PET CT leletét. Sajnos a kezelőorvosa csak 2 hét múlva rendel ismét. Tüdőgyulladással...
Tüdőrák àttét a nyirokcsomókban
Tisztelt Doktornő! Apósommal kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni. 72 éves, erős dohányos férfi. Novemberben derült ki, hogy tüdőrákos....
Vena superior sindroma