A koraszülött gyermekek hajlamosabbak az asztmára

MTI
megjelent:

A koraszülöttség és a szülés idő előtti megindítása is növelheti a gyermek-, illetve a kamaszkori asztma kialakulásának kockázatát - állítják svéd szakemberek.

Az anyaméhben töltött minden egyes hétnek komoly jelentősége van az esetleges gyermekkori asztma kockázatának csökkentése szempontjából - hangsúlyozta Hartmut Vogt, a svédországi Linköpingi Egyetem munkatársa. Hozzátette: A terhesség idő előtti megindítását, például a császármetszést, ezért lehetőleg mindig el kell kerülni.

A kortikoszteroidok szedésének kockázata

A szakember és kollégái svéd közegészségügyi adatokat és orvosi recepteket elemezve vizsgálták a születés ideje és az asztma létét jelző kortikoszteroidok használata közötti összefüggéseseket a 6 és 19 éves korosztályba tartozó fiatalok esetében.

A vizsgált adatok alapján 2006-ban a fiúk 4,9, míg a lányok 3,8 százalékának írtak fel kortikoszteroidokat, amelyek használata az idő előrehaladásával a fiúknál csökkent, az időben világra jött lányoknál azonban enyhén növekedett.

A terhesség ideje nagyjából negyven hét és minden 37. hét előtt világra jött baba koraszülöttnek számít. A Pediatrics című folyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint a kortikoszteroidok használatának valószínűsége mindkét nem esetében a 39. hét előtt világra jött gyerekek esetében volt a legmagasabb - az időben születettekhez képest -, és a koraszülöttség mértékének emelkedésével együtt növekedett.

A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a koraszülöttség következményei, így valószínűleg az asztma tünetei is enyhülnek az évek előrehaladásával.

Svéd kutatók egy márciusi tanulmányukban már kimutatták, hogy az extrém mértékben koraszülöttek (akik a terhesség 23. és 27. hete között születtek) sokkal nagyobb eséllyel hajlamosak a fiatal felnőttkori asztmára, mint a csecsemőként teljesen időben világra jött társaik.

Hörgőasztma (asthma bronchiale) gyermekkorban

Az asztma napjainkban a leggyakoribb, folyamatos szakorvosi gondozást igénylő krónikus gyermekkori megbetegedés. A fejlett ipari országokban előfordulása a gyermekkori népességben 2-12 százalék közötti értéket mutat, ipari központokban ennél magasabbat. A magyarországi előfordulást 3-5 százalék körüli értékre teszik. A gyermekkori hörgőasztmáról bővebben>>

(mti)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.