Staphylococcus baktériumot találtak minden második húsfélén

MTI/WEBBeteg
megjelent: 2011.04.17.

Nagy megdöbbenést keltett az Egyesült Államokban az a hír, miszerint az ország legnagyobb élelmiszer-áruházaiban kapható húskészítmények 47 százalékában kimutatható az emberre is igen veszélyes baktérium, a staphylococcus.

A Clinical Infectious Diseases nevű, fertőző betegségekkel foglalkozó orvosi folyóiratban megjelent cikk szerzői emlékeztettek arra, hogy az amerikai hatóságok rendszeresen ellenőrzik a különböző húsokat és baromfiféléket, hogy a négyféle leggyakoribb, gyógyszerekkel szemben ellenálló baktérium kimutatható-e az élelmiszerboltok által forgalmazott készítményekben. A staphylococcus nincs ezek között, mert nem gondolták, hogy ez tényleges kockázatot jelenthetne.

Ez a baktérium a sütés-főzés során elpusztul és nem jelent veszélyt, de ha az ételt nem készítik el megfelelően, illetve a konyhában a kórokozó egyik csomagról átkerülhet a másikra, a fertőzés esélye adott. Ez a baktérium bőrtünetektől, súlyos és életet veszélyeztető betegségekig sok gondot okozhat: tüdőgyulladást, sőt szívizomgyulladást is. Gyakran okoz ételmérgezéses tüneteket, kórházi sebfertőzéseket.

Rezisztens a legtöbb antibiotikumra

A most végzett vizsgálat során öt nagyváros 26 élelmiszer áruházában vásárolt 136 húsárut tanulmányoztak. Vettek marhahúst, csirkét, sertéshúst és pulykát Chicago vagy Washington központi üzleteiben. A laboratóriumi vizsgálatok eredménye a szakembereket is megdöbbentette. A húsok 47 százaléka baktériummal szennyezett volt, s ráadásul a kimutatott baktériumok 52 százaléka rezisztens volt a jelenleg ismert antibiotikumok közül legalább háromra.

"Ez az első eset, hogy megtudtuk: az általunk fogyasztott hús, baromfi milyen mértékben fertőzött antibiotikummal szemben ellenálló sztafilokokkusszal" - írta Lance B. Price, a munkacsoport vezetője, aki a vizsgálatot végző központ igazgatója.

A zsúfolt állatfarmok, ahol a húsuk miatt tenyésztett állatokat rendszeresen kis adagú antibiotikumokkal is kezelnek, ideális színhelyet jelentenek az ilyen baktérium fertőzésnek. A baktériumok könnyen átterjedhetnek így emberre is. Tény, hogy a stafilokokkusz a sütéssel, illetve konyhában dolgozók esetében a megfelelő kézmosással, minden antibiotikum nélkül eltávolítható, de erre a jövőben fokozottan ügyelni kell - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

(MTI/WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vizeletminta kiértékelése A vizeletminta kiértékelése

Mi is valójában a vizelet? Mit takarnak a laboreredményének?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Mennyire tiszta a fonendoszkóp?

Az orvosok és a nővérek számára a kórházakban kötelező két beteg vizsgálata között kezet mosni. De mi a helyzet a fonendoszkópokkal? Cikkünkben...

Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos...

Csontvelőgyulladás - Típusok, okok, tünetek és kezelés

Akut csontvelőgyulladás, krónikus csontvelőgyulladás, Brodie-tályog. A betegségek tünetei, diagnosztizálása és kezelésük.

A szőrtüszőgyulladás okai és kezelése

A szőrtüszőgyulladás a szőrtüszőre lokalizálódó gennyes elváltozás. A kiváltó mikroorganizmus a legtöbb esetben a Staphylococcus aureus...

Bőrünk egészsége: Jót tesznek a fertőzések?

Az 1980-as évek végén felfedezett higiénia hipotézis szerint a kora gyermekkorban elszenvedett fertőzések hiányában az immunrendszer megfelelő...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.