• Staphylococcus baktériumot találtak minden második húsfélén

        Szerző: MTI / WEBBeteg

        Nagy megdöbbenést keltett az Egyesült Államokban az a hír, miszerint az ország legnagyobb élelmiszer-áruházaiban kapható húskészítmények 47 százalékában kimutatható az emberre is igen veszélyes baktérium, a staphylococcus.

        A Clinical Infectious Diseases nevű, fertőző betegségekkel foglalkozó orvosi folyóiratban megjelent cikk szerzői emlékeztettek arra, hogy az amerikai hatóságok rendszeresen ellenőrzik a különböző húsokat és baromfiféléket, hogy a négyféle leggyakoribb, gyógyszerekkel szemben ellenálló baktérium kimutatható-e az élelmiszerboltok által forgalmazott készítményekben. A staphylococcus nincs ezek között, mert nem gondolták, hogy ez tényleges kockázatot jelenthetne.

        Hirdetés

        Ez a baktérium a sütés-főzés során elpusztul és nem jelent veszélyt, de ha az ételt nem készítik el megfelelően, illetve a konyhában a kórokozó egyik csomagról átkerülhet a másikra, a fertőzés esélye adott. Ez a baktérium bőrtünetektől, súlyos és életet veszélyeztető betegségekig sok gondot okozhat: tüdőgyulladást, sőt szívizomgyulladást is. Gyakran okoz ételmérgezéses tüneteket, kórházi sebfertőzéseket.

        Rezisztens a legtöbb antibiotikumra

        A most végzett vizsgálat során öt nagyváros 26 élelmiszer áruházában vásárolt 136 húsárut tanulmányoztak. Vettek marhahúst, csirkét, sertéshúst és pulykát Chicago vagy Washington központi üzleteiben. A laboratóriumi vizsgálatok eredménye a szakembereket is megdöbbentette. A húsok 47 százaléka baktériummal szennyezett volt, s ráadásul a kimutatott baktériumok 52 százaléka rezisztens volt a jelenleg ismert antibiotikumok közül legalább háromra.

        "Ez az első eset, hogy megtudtuk: az általunk fogyasztott hús, baromfi milyen mértékben fertőzött antibiotikummal szemben ellenálló sztafilokokkusszal" - írta Lance B. Price, a munkacsoport vezetője, aki a vizsgálatot végző központ igazgatója.

        A zsúfolt állatfarmok, ahol a húsuk miatt tenyésztett állatokat rendszeresen kis adagú antibiotikumokkal is kezelnek, ideális színhelyet jelentenek az ilyen baktérium fertőzésnek. A baktériumok könnyen átterjedhetnek így emberre is. Tény, hogy a stafilokokkusz a sütéssel, illetve konyhában dolgozók esetében a megfelelő kézmosással, minden antibiotikum nélkül eltávolítható, de erre a jövőben fokozottan ügyelni kell - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

        (MTI/WEBBeteg)

        Módosítva: 2011.04.17 16:16, Megjelenés: 2011.04.17 16:16
        Címkék: Staphylococcus,
      • Cikkajánló

        Ha COVID-os a gyermek

        Ha COVID-os a gyermek

        Fazekas Erzsébet, újságíró

        Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

        Fontos tudni!

        Fontos tudni!

        koronavirus.gov.hu

        Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

        Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

        A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

        Növelhetik-e a diétás üdítőitalok a stroke kockázatát idősebb nőknél?

        Egy új kutatás arra figyelmeztet, hogy a diétás vagy mesterségesen édesített üdítőitalok és gyümölcslevek túlzott fogyasztása növelheti a stroke kockázatát idősebb nők esetén.

        Bőrünk egészsége: Jót tesznek a fertőzések?

        Az 1980-as évek végén felfedezett higiénia hipotézis szerint a kora gyermekkorban elszenvedett fertőzések hiányában az immunrendszer megfelelő érése nem következhet be, így az a későbbiekben kóros reakciót fejleszthet ki a baktériumokkal és vírusokkal szemben.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.