Staphylococcus coag. neg

Tisztelt Doktor úr! Panaszaim 3 évvel ezelőtt kezdődtek szemviszketés és váladékozás tünetekkel. A váladékozásnál és a viszketésnél ciklikusság mutatkozik, ami kora este teljesedik ki sárgásfehér váladék formájában és mindkét szemet érinti, viszont a jobb szemen kifejezőbb, továbbá reggel felkelés után is összegyűlik a váladék. Az utóbbi időbe pedig egyre több és nagyobb üvegtesti homályt veszek észre mozogni. A 3 év során több szakorvost is felkerestem panaszaimmal viszont a vizsgálatok során nem találtak elváltozást, emiatt allergiára, illetve szemszárazságra gyanakodtak. Ennek kizárása érdekében allergiavizsgálaton, illetve egy széleskörű vérvizsgálaton vettem részt amelyek igazolták, hogy nincs allergiám és a vérképem is tökéletes. Idő közben rengetek szemcseppet (műkönnyféléket, és allergiás cseppeket alomide, emadine, taleum stb.) kipróbáltam a tünetek enyhítésére. A legutóbbi szakorvosi vizsgálaton tenyésztést végeztek mindkét szememből és Staphylococcus coag.neg.-et diagnosztizáltak amelyre tobrex antibiotikumos kenőcsöt, illetve oftaquix antibiotikumos szemcseppet írtak fel. A panaszaim viszont ezek több heti alkalmazására sem javulnak. A kérdésem az lenne, hogy miért ilyen nehéz, illetve, hogyan tudnám megszüntetni a Staphylococcus coag.neg okozta váladékozást? Illetve, lehet-e összefüggés a régen (3 éve) fennálló panaszok és az üvegtesti homályok megjelenése között?

Dr. Cserháti Zoltán válasza váladékos szem témában

Kedves Uram! Érdemes a kettőt különválasztani. Az üvegtesti homályok leginkább világosban, világos felületre való nézéskor láthatóak leginkább, olyan, mintha "repülő legyek" lennének. Kimutatásuk legpontosabban ultrahang segítségévél történik, figyelni érdemes őket, de tudni kell, hogy egyáltalán nem veszélyesek. Idősebb korban gyakoribbak, de sok - leginkább rövidlátó - fiatalnál is előfordulnak. A másik problémájával kapcsolatban hasonlókra gondolnék én is, mint kollégáim tették. A különböző antibiotikumos szemcseppek rendkívül jó eredménnyel szüntetik meg például a baktériumok által okozott kötőhártyagyulladást. Ennek ellenére nem lenne szabad, hogy ennyi éven keresztül ilyen panaszai legyenek. Nem írta, hogy kontaktlencse viselő-e? Amennyiben igen, lehetséges, hogy ez áll a panaszai hátterében. Száraz szembetegségben is lehetnek hasonló panaszok, ekkor a legfontosabb megfelelő műkönny alkalmazása, ami nagyon nem könnyű feladat. Az említett baktérium az egészséges felnőttek bőrén is előfordul, amennyiben nem szűnnek a panaszai és a tünetek továbbra is fennállnak esetleg egy bőrgyógyászati vizsgálat is javasolt lehet. Nem gondolom, hogy a két panasz eredete összefüggne. Remélem segítettem. Tisztelettel,

Megválaszolva: 2017. november 05.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Hátsó üvegtesti határhártya leválás
Tisztelt Doktor úr, 2 éve van főként bal oldali kettős látásom, 15 éve üvegtesti homály Két hete jobb szemmel sötétben villanásokat észleltem, szemészet és...
Szellemképes látás..
Tisztelt Doktor úr! Olyan problémám lenne, hogy mind a két szememen szellemképes látás alakult ki, a bal szememmel felülre duplázódik, a jobb szememmel...
Nem múló árpa
Kedves Doktor úr! Február eleje óta belső árpával küzdök, ha ez az (jobb szem, felső szemhéj belső oldalán található), az biztos, hogy nem jégárpa. Négy...
Rosszabbodó látás 40 felett
Tisztelt Doktor Úr! 2022-ben vettem észre először, hogy a távoli feliratokat nem mindig tudom elolvasni, afféle "szellemkép" jelentkezik, a jobb szemem...
Jobb szem látását lehetne javítani? Ha...
Tiszteletem! Kérdésem lenne lehetne-e a látó szemem azaz a jobb szemem látását üveggel, vagy műlencsével, vagy valamivel javítani? Hisz a bal oldalira már...
Szem alatti lüktetés
Tisztelt Hölgyem/Uram A bal szemem alatt kb 3 hete lüktet/dobog. Azt szeretném megtudni, hogy ennek mi lehet az oka. Vérnyomást mértem, 139 volt a pluzus...