• dr. Gyulai Nóra

        tüdőgyógyász szakorvos

        36

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        pulmonológia

        Bemutatkozás:


        2002-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán, majd 12 évig a Semmelweis Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján dolgoztam a betegellátásban, illetve az alvási apone és a tüdőrák megelőzés területén nemzetközi kutatásokban, publikációk írásában vettem rész.



        2008-ban tüdőgyógyász szakorvosi vizsgát tettem, közben gyakorlatot szereztem endoszkópos és egyéb eszközös beavatkozások területén a tüdőgyógyászat-mellkassebészet területén. Az olaszországi Parmai Egyetemen fél évig kutató munkát végeztem, majd 2014-től Németországban egy tüdőgyógyászati osztály főorvosa lettem 3 évre.



        Hazatérve jelenleg a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet fekvőbeteg és járóbeteg ellátásában is aktívan részt veszek.



        Naponta szembesülve az elkerülhető szenvedésekkel, megelőzhető betegségek következményeivel, lettem a betegség megelőzés aktív képviselője, illetve tartom feladatomnak a kialakult betegségek legkorszerűbb ellátását. 

        Szeretnék kérdezni tőle
      • dr. Gyulai Nóra legutóbbi válaszai
        Ennyiből ennél több információt nem lehet mondani, a daganat kizárása csak úgy lehetséges, ha az árnyék a kontroll röntgenen antibiotikum mellett megszűnik, illetve ha kórházi kivizsgálás keretében abból szövettani mintát vesznek. Nagyon valószínű, hogy önnek inkább tüdőgyulladása van, de amennyiben nem javul a röntgen, további vizsgálatok szükségesek. A kollégák teljesen szakszerűen és alaposan jártak el.
        Legvalószínűbben a PTX csövezés alatt óhatatlanul bekövetkező mellhártya sérülés gyógyulási folyamata az, amit érez. A dohányzás egyértelmű és közvetlen összefüggést mutat a PTX-szel és a legtöbb tüdőbetegséggel, abszolút növeli az esélyét újabb PTX-nek. A fájdalom pedig a fentiek miatt lehet.
        Kedves Evelin, amennyiben a hörghuruttal együtt, a véres köpet is megszűnik, nem kell vele foglalkozni, csak ha a gyógyulás után is megismétlődik, amikor már nincs köpet és csillapszik a köhögés
        Ha nincs panasza, a vékony csíkárnyék nem ad okot izgalomra, évenkénti kontroll szükséges!
        Kedves kérdező! a röntgen képet nem látva, csak feltételezhető a leirasból, hogy komoly bajra nem utal a röntgen, de nyilvan a panaszok, laborlelet, kórelőzmény nélkül biztosat nem tudok mondani.
        Kedves Krisztina, a tüdőembolia teljes gyógyulása akár hónapokat is igénybe vehet, ezert ha a véralvadásgátlót megfelelően szedi, nem kell aggódni, viszont ha ilyen fiatalon valóban tüdőemboliaja volt CT vel igazolva, akkor kivizsgálásra van szükség, hogy mi okozhatta, esetleg genetikai probléma, mindenesetre ne dohányozzon
        Kedves Andrea! Aggodalomra semmi ok, korábban lezajlott gyulladás lehet az a kis kötegezettség, elég ha egy év múlva (ha akkor nem lesz terhes) csináltat egy kontroll röntgent,
        Nagy a valószínűsége, hogy gyomorsav reflux okozza a problémát, bár a sok ásítozás furcsa, de kivizsgálását gastroenterológián kéne folytatni, gyomorsav lekötő gyógyszerrel próbálkozni
        A lényeg az, hogy csak korábban lezajlott gyulladás maradványának jelei láthatók, semmi érdemi kóros nincs rajta. Mindenesetre vigye el annak az orvosnak is a leletet, aki a vizsgálatra beutalta!
        Kedves Krisztina, Önnek nincs COPD-je, a szorongásos betegségét kéne nagyon erősen kézbe venni és kezelni, higgye el, jó orvosnál járt. Ha a pszichológiai kezelésen kívül akar tenni magáért valamint, akkor hagyja abba a dohányzást! Üdvözlettel
        Kedves Sánor! Remélem azóta megtörtént a mintavétel. Természetesen ha a CT-t leletező radiológus, aki látta a képet (én ugye nem), azt javasolja, hogy legyen mintavétel, mert felmerül rosszindulatú folyamat gyanúja, akkor kell a mintavétel. Üdvözlettel
        A leírtak alapján egészen megnyugodhat, a légzésfunkció minimális eltérésének nincs jelentősége, egyértelműen a pánikbetegség szomatizációja az Ön baja, azt kéne tovább kezelni, ha abbahagyja a dohányzást, az is talan jobban megnyugtatja, de COPD 40 éves kor alatt egyébként is extrém ritka, emiatt ne aggódjon, a kollégának teljesen igaza volt.
        ennyi információ alapján ezt nem lehet eldönteni, személyesen kell tüdőgyógyászával konzultálnia! Reméljük ez megtörtént, valószínűleg további antibiotikumra nem volt szükség
        Gyógyulóban lévő tüdőgyulladás, semmi ijesztő nincs a leleten,de gondolom azóta megtudták kezelőorvosától is a magyarázatot, elnézést a késésért
        Kedves János! Tökéletesen egyetértek a kollégával, kizárt, hogy a belégzett ilyen mennyiségű szteroid bármilyen mellékhatással rendelkezzen. Az is 100%, hogy gyomorégése nem belégzőszertől volt. Javaslom, hogy ha kérdese van a gyógyszerével kapcsolatban, ne a betegtájékoztatót olvassa, hanem kérdezze meg orvosát. A leírtak alapján Önnek erős szorongásos tünetegyüttese van, ami nem függ össze az asthma gyógyszereivel, remélem azóta jobban van!