• dr. Gyulai Nóra

        tüdőgyógyász szakorvos

        66

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        pulmonológia

        Bemutatkozás:


        2002-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán, majd 12 évig a Semmelweis Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján dolgoztam a betegellátásban, illetve az alvási apone és a tüdőrák megelőzés területén nemzetközi kutatásokban, publikációk írásában vettem rész.



        2008-ban tüdőgyógyász szakorvosi vizsgát tettem, közben gyakorlatot szereztem endoszkópos és egyéb eszközös beavatkozások területén a tüdőgyógyászat-mellkassebészet területén. Az olaszországi Parmai Egyetemen fél évig kutató munkát végeztem, majd 2014-től Németországban egy tüdőgyógyászati osztály főorvosa lettem 3 évre.



        Hazatérve jelenleg a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet fekvőbeteg és járóbeteg ellátásában is aktívan részt veszek.



        Naponta szembesülve az elkerülhető szenvedésekkel, megelőzhető betegségek következményeivel, lettem a betegség megelőzés aktív képviselője, illetve tartom feladatomnak a kialakult betegségek legkorszerűbb ellátását. 

        Szeretnék kérdezni tőle
      • dr. Gyulai Nóra legutóbbi válaszai
        14 órán át hat a szer, 24 órán túl teljesen kiürül.
        Kedves kérdező! A helyében várnék meg pár napot, mert a tünetei valószínűleg fokozatosan maguktól elmulnak majd
        Kedves kérdező, ha a légutaiba csúszott volna egy falat, akkor az erős köhögést idézett volna elő azonnal, tehát aggodalomra nincs ok.
        Kedves kérdező, ha 20 perces azbeszt belégzés (Önnél valószínűleg ez sem volt a leírtak alapján) komoly rizikót jelentene, akkor fél Magyarország kipusztult volna, mert olyan lakásokban lakott évtizedekig, ahol Ön 20 percet töltött. Tehát nyugodjon meg, azoknak sem lesz baja, akik ott laknak, plane nem annak, aki 20 percet töltött ott.
        Kedves kérdező! Aggodalomra nincs ok, sem felnőttben, sem gyerekben az egyszeri azbeszt belégzés, főleg ilyen kis koncentrációban nem okoz maradandó károsodást, azaz semmilyet sem. Az azbeszt akkor veszélyes, ha évekig folyamatosan szivja be valaki. Nagyon jól csinálta, amit csinált, be kell temetni és szerencse, hogy ez nyitott területen törént, igy az elszáll és a koncetraciója a környékükön nullához közelít. Semmi gond nem lesz ebből, üdvözlettel
        Szerintem csinálja azt, ami Önnek a kímélő életmódba belefér.
        Tisztelt kérdező! Valaki beutalta Önt mellkas CT-re, ha jól értem. Hozzá kell visszamenni ezzel a lelettel, ettől nem szúr a szíve. Üdvözlettel
        Tisztelt Kérdező! Ezt akkor lehetne megmondani, hogy kóros-e vagy nem, ha látnánk a képet. Attól függ, hogy kóros-e, hogy mennyire fokozott a rajzolat, de 95%-os eséllyel ez egy negatív eredmény
        Kedves Edina! Azt ajánlanám mindenképp, hogy ezeket a kérdéseket a kezelőorvosának tegye fel. Én nem tudhatom, hogy az onkoteam milyen kezelési javaslatot fog tenni. Ha ön 65 éves és az édesapjáról van szó, akkor vélhetőleg ő 90 éves körül van, ilyenkor meglehetősen behatároltak a kezelési módok illetve a daganattól független várható élettartam. Az ismerőse, aki azt mondja, hogy 5-7 -szer erősebb a daganat, egyáltalán nem ért a dologhoz, ezért javaslom a beteg kezelőorvosával való konzultációt. A történt alapján ő egy nagyon jó szakember és eddig is édesapja a lehető legjobb és legkorszerűbb kezelést kapta.
        Nagy vonalakban azt, hogy gerincferdülése van és nincs tüdőgyulladása, de hörgőgyulladás nem kizárható.
        Kedves László! Önmagában egy mellkas röntgen leírás nem elég a diagnózishoz. Feltételezem, ha ilyen fiatalon csípőprotézisre volt szüksége és thrombozisa is volt, akkor van esetleg más belgyógyászati betegsége is, esetleg dohányzik. Javaslom, hogy keressen fel tüdőgyógyászati szakrendelést, felmerül tüdőtágulat, aminek igazolásához légzésfunkciós vizsgálat szükséges, szívelégtelenség és még számos egyéb, de elsősorban ezek. Üdvözlettel
        Kedves Kérdező! Nagyon ajánlom ebben az esetben a relaxációt és a jóga légzéstechnika begyakorlását: valószinűleg tényleg a stressz váltja ki a nehézlégzést, nem az asthma
        Kedves Klaudia! Ha jól értem, háziorvos kezeli az asthmáját, amit mindenképp tüdőgyógyász szakorvosnak kéne kezelnie. Az egészen biztos, hogy a korábbi rengeteg antibiotikum legalábbis felesleges volt. Az optimális kezeléshez vérvizsgálat, crp, légzésfunkcio kell, amit tüdőgyógyászati szakrendelésen tudnak elvégezni. A röntgent nem látva nem lehet biztosat mondani, hogy tüdő vagy csak hörgőgyulladása van-e és hogy a medrol indokolt e. Keressen fel hozzáértő tüdőgyógyászt!
        A mellkas röntgen kép megnézése nélkül, laboreredmények nélkül nem tudok annál pontosabbat mondani, mint hogy legvalószínűbben tüdőgyulladása van és arra adják az antibiotikumot. Ha nincs jobban vissza kell menni oda, ahol a mellkas röntgent csinálták és orvossal beszélni, ezek tüdőgyógyászati szakrendelések, üdv
        Tüdőrák gyanúja nem merül fel. A már korábban vélelmezett Boeck sarcoidosis enyhe fokára jellemző ez a mellkas CT leírás