Az antidepresszánsok mellékhatása

MTI
megjelent:

Az antidepresszánsok a férfibetegek érfalának megvastagodását okozhatják, és ezáltal megnövelik a szívroham és az agyi érkatasztrófa (stroke) kockázatát - derült ki a középkorú ikerpárokat vizsgáló amerikai kutatás során.

Az atlantai Emory Egyetem által végzett vizsgálat eredményeiről egy nagyszabású kardiológiai konferencián számoltak be New Orleansban a kutatók.

Az kutatások keretében, amelyekben 513 középkorú férfi ikerpár vett részt, először vizsgálták az antidepresszánsok és az érrendszeri megbetegedések közötti kapcsolatot. A vizsgálat összes résztvevője szerepel abban a regiszterben, amelyben a vietnámi háború idején az amerikai hadseregben szolgáló, 1939-1957 közötti születésű férfi ikerpárokat vették nyilvántartásba. Átlagéletkoruk 55 év volt.

Az antidepresszánsok az érfal megvastagodását okozhatják

Mint az agy vérellátását biztosító carotis artéria ultrahangos vizsgálata kimutatta, az antidepresszánsokkal kezeltek érfalának belső és középső rétege 5 százalékkal, azaz 37 mikronnal volt vastagabb, mint a készítményt nem szedő ikertestvérüké.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy minden 10 mikronos érfal-megvastagodás 1,8 százalékkal növeli a szívroham és a stroke kockázatát.

Az antidepresszánsok megemelik az olyan ingerületátvivő anyagok szintjét, mint a noradrenalin vagy a szerotonin. A kutatók szerint előfordulhat, hogy ezek az ingerületátvivők negatívan hatnak az erekre, ám további vizsgálatok szükségesek a jelenség pontos okainak kiderítésére.

Egyértelmű az antidepresszánsok és az érfal megvastagodása közötti összefüggés, ugyanakkor nem látunk kapcsolatot a depresszió és az artériák elváltozása között, ezért nagy valószínűséggel a gyógyszerek szedése húzódik meg a jelenség mögött - fejtette ki a kutatásokat irányító Amit Shah, az Emory Egyetem kutatója.

Nem mindenki reagál egyformán

A legtöbb antidepresszánsnak hasonló mértékű hatékonysága van, de előfordulhat, hogy egy gyógyszer, ami Önnek jó, nem hat kellően másnál. Az orvos az antidepresszánst az Ön családi anamnézise és az Ön speciális tünetei, illetve a gyógyszer mellékhatásai alapján speciálisan Ön számára választja. Így például ha Ön álmatlanságban szenved egy aluszékonyságot okozó antidepresszáns segíthet Önnek. De ha ön letargiás, akkor inkább egy élénkítő antidepresszáns jó hatású.
8-12 hétre is szükség lehet a hatás teljes kifejlődéséhez, bár bizonyos változásokat már hamarabb is tapasztalhat. Még így is előfordulhat, hogy több szert is ki kell próbálnia, ráadásul mindegyiket több héten keresztül, mire sikerül megtalálni a megfelelő szert.
Tanácsok a depresszió elleni küzdelemhez>>

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.