• Húsz pohár folyadék naponta? Ön mennyit iszik?

    Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

    Naponta 2-2,5 liter folyadék bevitelét ajánlja Györki Niké dietetikus, utalva az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) ajánlására. Ebből a mennyiségből 1-1,5 liter (5-7 pohár) a konkrétan bevitt folyadék, a legjobb esetben csapvíz és ásványvíz. Ön mennyi folyadékot iszik naponta?

    Az elegendő mennyiségű víz gyakorlatilag életfontosságú a test összes funkciójához, különösen a hőháztartás szabályozásához.

    A víz testünkből bőrünkön keresztül, illetve légzésünk során állandóan távozik, ami kb. 700 ml-es átlagmennyiséget jelent naponta. További közel 100 ml-t veszítünk a széklettel, 1,5 litert vizelet formájában, illetve 200 ml használódik el normál izzadás során. Így még ha mérsékelt időjárásban élünk és lélegzünk is, átlagosan 2,5 literre van szükségünk naponta - ez derül ki az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) tájékoztatójából. Az optimális folyadékegyensúly elérése tehát az ember jó közérzetének és teljesítményének meghatározó tényezője.

    Hirdetés

    Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) a mérsékelt aktivitást és a külső hőmérsékletet feltételezve határozta meg a megfelelő beviteli értékeket: 2 liter a nők és 2,5 liter a férfiak számára. Ez magában foglalja az összes italból és ételből bevitt vízmennyiséget. A levesek mellett a zöldség és a gyümölcs, valamint a főtt rizs is tartalmaz folyadékot. Valóban szükséges naponta 2-2,5 liternél több folyadékot bevinnünk? Manapság ugyanis éppen a dehidratáció (kiszáradás) jelent problémát. Györki Niké dietetikust, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagját kérdeztük.

    Azt mondják, hogy megfelelő mennyiségű víz ivásával megelőzhető, elűzhető nagyon sok betegség. Valóban van betegségmegelőző hatása a víznek?

    Miért fontos?


    Ideális oldószer: a felvett táplálékot hígítja a víz, a benne oldott létfontosságú anyagok a bélfalon keresztül a vérbe jutnak. Szállító közeg: a víz az egész szervezetben kering, a sejttől sejtig való szállításban van fontos szerepe. Az anyagcsere-végtermékeket viszi a vesékhez és a húgyhólyaghoz. Tisztító funkció: a különböző anyagcsere folyamatokkal függ össze (tápanyagok és bomlástermékek átadása). Hőmérséklet-kiegyenlítés: fizikai aktivitásnál a viszonylag hűs vérkeringés elvezeti az izom hőjét. A verejtékmirigyek vizet választanak ki, a párolgás az izmoktól vonja el a szükséges hőenergiát. A bőr felé távozik a hő. (Forrás: K. Schutt: A víz)

    Az igaz, hogy ha nem viszünk be elég folyadékot, akkor fáradékonyabban leszünk, csökken a koncentráló képességünk, továbbá nagyon gyakori tünet lehet a fejfájás - mondja Györki Niké dietetikus. A testtömeg 2 százalékának megfelelő folyadékhiány elegendő ahhoz, hogy a teljesítményre való képessége csökkenjen. Ezen kívül a bőrön is nyomot hagy a vízhiány, száraz, rugalmatlan lesz a bőrünk, ha nem iszunk elegendő folyadékot. Amennyiben tartósan nagyon alacsony a folyadékbevitelünk, mondjuk kevesebb, mint 5 dl naponta, a vesekárosodás sem kizárt.

    A fentieket is figyelembe véve nagyon fontos a megfelelő mennyiség bevitele, amely 2-2,5 liter naponta, ennél több folyadékra nincs szükségünk, kivéve a fokozott fizikai aktivitást, valamint a nyári időszakot, amikor különösen fontos a folyadékpótlás (ásványi anyagokban gazdag vizekkel) a verejtékezés miatt. Megnövekedhet a folyadékigény a várandósság és a szoptatás időszakában is.

    Mi a helyzet, ha túl sok vizet iszunk?

    A folyadék túlfogyasztása, a hiperhidratáció sem ajánlott. A vér túlzott mértékben felhígul, csökken benne a nátriumion koncentráció, felborulhat a sóháztartás. A sóhiány izomgörcshöz vezethet.

    A sejtjeink, főként az idegsejtek duzzadóképessége is véges, egy idő után nem tudnak több folyadékot felvenni. Ráadásul a veséink - a fölösleges folyadék és salakanyagok eltávolításáért felelős szervek - sem tudnak mit kezdeni hirtelen a sok folyadékkal.

    A vesék, ha károsodnak, nem képesek a kellő mennyiségű vizelet előállítására, így a szervezetben vízvisszatartás alakulhat ki.

    Mekkora mennyiség okozna problémát?

    Ez nagyon változó. Van, akinél már egy egyszeri túlzott folyadékbevitel egészségügyi problémát okoz. Vannak extrém példák is.

    Vízmérgezés: az extrém példa


    A túlzott folyadékbevitel - még ha csak vízről van is szó - a halálunkat okozhatja. Erre azonban több példa is volt az elmúlt években: elég, ha annak a nőnek az esetét említjük, aki egy játékkonzol elnyerése érdekében ivott meg csaknem hat liter vizet mindössze három óra leforgása alatt. A nőnél először hasogató fejfájás jelentkezett, később hányt, végül pedig belehalt a "vízmérgezésnek" nevezett tünetegyüttesbe.

    Olyan is előfordult már - írja az Origo egyik korábbi cikkében -, hogy egyébként egészséges fiatalok haljanak meg hasonló módon: a partik közönsége gyakran extasy-t is fogyaszt, az éjszakába nyúló tánc után pedig muszáj pótolni a hirtelen folyadékveszteséget. Éppen ez okozta a problémát. Mi az a hiponatrémia?

    Milyen vizet igyunk?

    A legjobb döntés a csapvíz és az ásványvíz, ezeket is érdemes változatosan fogyasztani. Az ásványvizek esetében érdemes arra figyelni, hogy az oldott ásványi anyag tartalom 500-1000 mg/l között legyen (ez fel van tüntetve a címkén). Ha valamilyen ásványi anyagból az adott víz magasabb koncentrációt tartalmaz, abban az esetben már gyógyvíznek minősül, és kúraszerűen ajánlott fogyasztani.

    Vannak, akik nem bírják a csapvizet...

    Az ivóvíz élvezeti értékét részben meghatározza az ivóvíz keménysége (egy liter víz mennyi kalcium-oxidot tartalmaz). Minél keményebb a víz, annál jobb ízű. A mérések alapján a fővárosban túlnyomórészt közepes keménységű vízről beszélhetünk.

    Napi 4-5 liter folyadék?


    Lenkei Gábor interneten terjedő álláspontja szerint számos, betegségnek vélt állapot oka egyszerűen a kellő mennyiségű folyadék bevitelének a hiánya. Úgy véli: a folyadékbevitel optimális mennyisége a napi 4-5 liter (ebben benne van az egyéb bevitel is). Ezt a szakértők vitatják.
    Megnéztük: Amennyiben 2 dl egy pohár víz, 1 literhez 5 pohár folyadékot kellene meginni, 2 literhez 10-et, 3 literhez 15-öt, 4 literhez pedig 20 pohár folyadékot (víz, gyümölcslé, tea, stb.) kellene meginni (a plusz 1 liter az ételekkel jut be).

    Mivel ízesíthetjük a csapvizet?

    Fel lehet dobni a vizet citromlével, néha cukormentes szörpöket is lehet fogyasztani, vagy egy kis mentával is meg lehet bolondítani.

    A kávé, a tea vagy például a sör enyhíti-e a szomjúságunkat?

    Szomjoltásra nem alkalmasak a 10 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok, valamint az erős kávé, mivel vizet vonnak el a szervezetünkből.

    Azonban egy-két gyengére főzött kávé, vagy például a gyümölcstea, illetve alkalmanként egy-egy pohár sör megengedhető szomjoltásra – tanácsolja Györki Niké dietetikus.

    Vizsgálatok kimutatták, hogy egy csésze kávéra, teára vagy kólára vonatkoztatott koffeinmennyiségnek még nincs dehidráló hatása, így a normál koffeintartalmú italok is hozzájárulhatnak a folyadékszükséglethez - olvasható az EUFIC tájékoztatójából.

    Napi 3 liter víz egy hónapig?

    Egy angol újságírónő egy hónapon át napi három liter vizet ivott. A 42 éves nő többek között arcbőre változására volt kíváncsi, 30 nap alatt látványos eredményt ért el - olvasható a Daily Mail cikkében. Szegeden tavaly kampány indult hasonló céllal, bár az eredményekről még nem jelentek meg adatok.

    Az általunk megkérdezett háziorvos úgy véli: mielőtt bárki hasonló tesztelésbe kezd, kérje ki orvosa tanácsát. A különböző gyógyvizekkel végzett ivókúrákat sem szabad egy-egy felröppent hír alapján elkezdeni. Abban van igazság, hogy lehet megelőző hatása a rendszeresen elfogyasztott csapvíznek és ásványvíznek, de többről nincs szó. Gondoljunk arra, hogy fejfájást okozhat a kiszáradás, azonban ha eleget iszunk, megelőzhető ez a probléma.

    A naponta elfogyasztásra ajánlott víz mennyisége Európában (ml/nap)

    Korcsoport élelmiszerekből (nő) italokból (nő) összesen élelmiszerekből (férfi) italokból (férfi) összesen
     
    2-3 év 390 910 1300 390 910 1300
    4-8 év 480 1120 1600 480 1120 1600
    9-13 év 570 1330 1900 630 1470 2100
    14 évtől 600 1400 2000 750 1750 2500
    terhesség időszaka 690 1610 2300 - - -
    szoptatás időszaka 600 2100 2700 - - -

    (Forrás: European Food Safety Authority / 1 liter = 1000 milliliter)

    (WEBBeteg - T.A., újságíró)

    Módosítva: 2015.02.14 14:21, Megjelenés: 2015.02.14 14:21
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Kisgyerekek: a második leggyakoribb halálok

    Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben a nyári időszak alatt - állítja egy tanulmány.

    Reg-Enor diéta, űrhajós diéta, tojásdiéta és almaecet diéta - Mit kell tudnunk ezekről?

    A 2019-es év nagyon változatos képet mutatott divatos diéták szempontjából. A Google felmérése alapján a Reg-Enor, az űrhajós, a tojás- vagy az almaecet diéta is ott szerepelt a 10-es keresési toplistában. A fogyókúrázni vágyók az áhított cél elérése érdekében hajlandóak mindenféle hangzatos névvel ellátott étrendet követni, még ha azzal esetleg ártanak is szervezetüknek.

    Táplálkozási tanácsok kijárási korlátozás idejére

    Nagyot fordult velünk a világ a koronavírus mostani megjelenésével. Az eddigi szokásaink, napi rutinunk egyik napról a másikra a múlté lett. Szeretteink, embertársaink és saját magunk védelme érdekében sokat tartózkodunk otthonunkban, a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk minél kevesebbet kimozdulni. Az eddigi, akár naponta többszöri vásárlásainkat most vissza kell szorítani - heti, kétheti bevásárlásokra, rendelésre, házhoz szállításra.

    Tények és tévhitek a vízfogyasztásról

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk megőrzése szempontjából az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tiszta vizet fogyasszunk el a mindennapok során. Az ajánlások különböznek egészséges és beteg emberek esetén, illetve kisgyermekek és idősek számára is más-más mennyiség javasolt. Néhány tévhitet azonban nem árt eloszlatni a helyes vízfogyasztással kapcsolatban.

    Vizek és üdítőitalok - Ezeket rosszul tudta

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás fontosságát. Egészségünk megőrzésében, a betegségek meggyógyításában kiemelt szerepe van szervezetünk kiegyensúlyozott vízháztartásának.

    Figyeljen gyermeke folyadékfogyasztására!

    Az utóbbi években egyre több helyről lehet hallani, hogy naponta legalább 2-3 liter folyadékot kellene fogyasztani, de a magyar lakosság folyadékfogyasztási szokásai még mindig alulmúlják ezt az értéket. Ez nemcsak a felnőttek, de a gyerekek esetében is igaz, hiszen ők szüleik példáját követik. (x)

    Ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre!

    Ha az egészséges életmódról beszélünk, akkor legelőször a táplálkozás és a rendszeres mozgás jut eszünkbe, azonban fontos tudni, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében.

    117 ember került kórházba a szenteltvíztől

    Több mint 100 orosz ortodox hívő került kórházba a szibériai Irkutszk városában, miután a Vízkereszt napi szertartáson ivott a szentelt vízből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.