Húsz pohár folyadék naponta? Ön mennyit iszik?

Szerző: WEBBeteg - T. A., újságíró

Naponta 2-2,5 liter folyadék bevitelét ajánlja Györki Niké dietetikus, utalva az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) ajánlására. Ebből a mennyiségből 1-1,5 liter (5-7 pohár) a konkrétan bevitt folyadék, a legjobb esetben csapvíz és ásványvíz. Ön mennyi folyadékot iszik naponta?

Az elegendő mennyiségű víz gyakorlatilag életfontosságú a test összes funkciójához, különösen a hőháztartás szabályozásához.

A víz testünkből bőrünkön keresztül, illetve légzésünk során állandóan távozik, ami kb. 700 ml-es átlagmennyiséget jelent naponta. További közel 100 ml-t veszítünk a széklettel, 1,5 litert vizelet formájában, illetve 200 ml használódik el normál izzadás során. Így még ha mérsékelt időjárásban élünk és lélegzünk is, átlagosan 2,5 literre van szükségünk naponta - ez derül ki az Európai Élelmiszer Információs Bizottság (EUFIC) tájékoztatójából. Az optimális folyadékegyensúly elérése tehát az ember jó közérzetének és teljesítményének meghatározó tényezője.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) a mérsékelt aktivitást és a külső hőmérsékletet feltételezve határozta meg a megfelelő beviteli értékeket: 2 liter a nők és 2,5 liter a férfiak számára. Ez magában foglalja az összes italból és ételből bevitt vízmennyiséget. A levesek mellett a zöldség és a gyümölcs, valamint a főtt rizs is tartalmaz folyadékot. Valóban szükséges naponta 2-2,5 liternél több folyadékot bevinnünk? Manapság ugyanis éppen a dehidratáció (kiszáradás) jelent problémát. Györki Niké dietetikust, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagját kérdeztük.

Azt mondják, hogy megfelelő mennyiségű víz ivásával megelőzhető, elűzhető nagyon sok betegség. Valóban van betegségmegelőző hatása a víznek?

Miért fontos?

Ideális oldószer: a felvett táplálékot hígítja a víz, a benne oldott létfontosságú anyagok a bélfalon keresztül a vérbe jutnak. Szállító közeg: a víz az egész szervezetben kering, a sejttől sejtig való szállításban van fontos szerepe. Az anyagcsere-végtermékeket viszi a vesékhez és a húgyhólyaghoz. Tisztító funkció: a különböző anyagcsere folyamatokkal függ össze (tápanyagok és bomlástermékek átadása). Hőmérséklet-kiegyenlítés: fizikai aktivitásnál a viszonylag hűs vérkeringés elvezeti az izom hőjét. A verejtékmirigyek vizet választanak ki, a párolgás az izmoktól vonja el a szükséges hőenergiát. A bőr felé távozik a hő. (Forrás: K. Schutt: A víz)

Az igaz, hogy ha nem viszünk be elég folyadékot, akkor fáradékonyabban leszünk, csökken a koncentráló képességünk, továbbá nagyon gyakori tünet lehet a fejfájás - mondja Györki Niké dietetikus. A testtömeg 2 százalékának megfelelő folyadékhiány elegendő ahhoz, hogy a teljesítményre való képessége csökkenjen. Ezen kívül a bőrön is nyomot hagy a vízhiány, száraz, rugalmatlan lesz a bőrünk, ha nem iszunk elegendő folyadékot. Amennyiben tartósan nagyon alacsony a folyadékbevitelünk, mondjuk kevesebb, mint 5 dl naponta, a vesekárosodás sem kizárt.

A fentieket is figyelembe véve nagyon fontos a megfelelő mennyiség bevitele, amely 2-2,5 liter naponta, ennél több folyadékra nincs szükségünk, kivéve a fokozott fizikai aktivitást, valamint a nyári időszakot, amikor különösen fontos a folyadékpótlás (ásványi anyagokban gazdag vizekkel) a verejtékezés miatt. Megnövekedhet a folyadékigény a várandósság és a szoptatás időszakában is.

Mi a helyzet, ha túl sok vizet iszunk?

A folyadék túlfogyasztása, a hiperhidratáció sem ajánlott. A vér túlzott mértékben felhígul, csökken benne a nátriumion koncentráció, felborulhat a sóháztartás. A sóhiány izomgörcshöz vezethet.

A sejtjeink, főként az idegsejtek duzzadóképessége is véges, egy idő után nem tudnak több folyadékot felvenni. Ráadásul a veséink - a fölösleges folyadék és salakanyagok eltávolításáért felelős szervek - sem tudnak mit kezdeni hirtelen a sok folyadékkal.

A vesék, ha károsodnak, nem képesek a kellő mennyiségű vizelet előállítására, így a szervezetben vízvisszatartás alakulhat ki.

Mekkora mennyiség okozna problémát?

Ez nagyon változó. Van, akinél már egy egyszeri túlzott folyadékbevitel egészségügyi problémát okoz. Vannak extrém példák is.

Vízmérgezés: az extrém példa

A túlzott folyadékbevitel - még ha csak vízről van is szó - a halálunkat okozhatja. Erre azonban több példa is volt az elmúlt években: elég, ha annak a nőnek az esetét említjük, aki egy játékkonzol elnyerése érdekében ivott meg csaknem hat liter vizet mindössze három óra leforgása alatt. A nőnél először hasogató fejfájás jelentkezett, később hányt, végül pedig belehalt a "vízmérgezésnek" nevezett tünetegyüttesbe.

Olyan is előfordult már - írja az Origo egyik korábbi cikkében -, hogy egyébként egészséges fiatalok haljanak meg hasonló módon: a partik közönsége gyakran extasy-t is fogyaszt, az éjszakába nyúló tánc után pedig muszáj pótolni a hirtelen folyadékveszteséget. Éppen ez okozta a problémát. Mi az a hiponatrémia?

Milyen vizet igyunk?

A legjobb döntés a csapvíz és az ásványvíz, ezeket is érdemes változatosan fogyasztani. Az ásványvizek esetében érdemes arra figyelni, hogy az oldott ásványi anyag tartalom 500-1000 mg/l között legyen (ez fel van tüntetve a címkén). Ha valamilyen ásványi anyagból az adott víz magasabb koncentrációt tartalmaz, abban az esetben már gyógyvíznek minősül, és kúraszerűen ajánlott fogyasztani.

Vannak, akik nem bírják a csapvizet...

Az ivóvíz élvezeti értékét részben meghatározza az ivóvíz keménysége (egy liter víz mennyi kalcium-oxidot tartalmaz). Minél keményebb a víz, annál jobb ízű. A mérések alapján a fővárosban túlnyomórészt közepes keménységű vízről beszélhetünk.

Napi 4-5 liter folyadék?

Lenkei Gábor interneten terjedő álláspontja szerint számos, betegségnek vélt állapot oka egyszerűen a kellő mennyiségű folyadék bevitelének a hiánya. Úgy véli: a folyadékbevitel optimális mennyisége a napi 4-5 liter (ebben benne van az egyéb bevitel is). Ezt a szakértők vitatják.
Megnéztük: Amennyiben 2 dl egy pohár víz, 1 literhez 5 pohár folyadékot kellene meginni, 2 literhez 10-et, 3 literhez 15-öt, 4 literhez pedig 20 pohár folyadékot (víz, gyümölcslé, tea, stb.) kellene meginni (a plusz 1 liter az ételekkel jut be).

Mivel ízesíthetjük a csapvizet?

Fel lehet dobni a vizet citromlével, néha cukormentes szörpöket is lehet fogyasztani, vagy egy kis mentával is meg lehet bolondítani.

A kávé, a tea vagy például a sör enyhíti-e a szomjúságunkat?

Szomjoltásra nem alkalmasak a 10 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok, valamint az erős kávé, mivel vizet vonnak el a szervezetünkből.

Azonban egy-két gyengére főzött kávé, vagy például a gyümölcstea, illetve alkalmanként egy-egy pohár sör megengedhető szomjoltásra – tanácsolja Györki Niké dietetikus.

Vizsgálatok kimutatták, hogy egy csésze kávéra, teára vagy kólára vonatkoztatott koffeinmennyiségnek még nincs dehidráló hatása, így a normál koffeintartalmú italok is hozzájárulhatnak a folyadékszükséglethez - olvasható az EUFIC tájékoztatójából.

Napi 3 liter víz egy hónapig?

Egy angol újságírónő egy hónapon át napi három liter vizet ivott. A 42 éves nő többek között arcbőre változására volt kíváncsi, 30 nap alatt látványos eredményt ért el - olvasható a Daily Mail cikkében. Szegeden tavaly kampány indult hasonló céllal, bár az eredményekről még nem jelentek meg adatok.

Az általunk megkérdezett háziorvos úgy véli: mielőtt bárki hasonló tesztelésbe kezd, kérje ki orvosa tanácsát. A különböző gyógyvizekkel végzett ivókúrákat sem szabad egy-egy felröppent hír alapján elkezdeni. Abban van igazság, hogy lehet megelőző hatása a rendszeresen elfogyasztott csapvíznek és ásványvíznek, de többről nincs szó. Gondoljunk arra, hogy fejfájást okozhat a kiszáradás, azonban ha eleget iszunk, megelőzhető ez a probléma.

A naponta elfogyasztásra ajánlott víz mennyisége Európában (ml/nap)

Korcsoport élelmiszerekből (nő) italokból (nő) összesen élelmiszerekből (férfi) italokból (férfi) összesen
2-3 év 390 910 1300 390 910 1300
4-8 év 480 1120 1600 480 1120 1600
9-13 év 570 1330 1900 630 1470 2100
14 évtől 600 1400 2000 750 1750 2500
terhesség időszaka 690 1610 2300 - - -
szoptatás időszaka 600 2100 2700 - - -

(Forrás: European Food Safety Authority / 1 liter = 1000 milliliter)

(WEBBeteg - T.A., újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rovarfóbia (entomofóbia) Rovarfóbia (entomofóbia)

Okok és kezelési lehetőségek. Mit tehet, ha ezzel a problémával küzd?

Villámcsapás Villámcsapás

Hol vagyunk biztonságban? Mi a teendő, ha valakit villámcsapás ér?

Ügyeljen a megfelelő...

Ha az egészséges életmódról beszélünk, akkor legelőször a táplálkozás és a rendszeres mozgás jut eszünkbe, azonban fontos tudni, hogy a...

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

Tények és tévhitek a...

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire fontos egészségünk megőrzése szempontjából az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tiszta...

Vizek és üdítőitalok - Ezeket...

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás fontosságát. Egészségünk megőrzésében, a betegségek...

Figyeljen gyermeke...

Az utóbbi években egyre több helyről lehet hallani, hogy naponta legalább 2-3 liter folyadékot kellene fogyasztani, de a magyar lakosság...

Miért fontos a víz az emberi...

Egy újszülött szervezete 75 százalékban tartalmaz vizet. Ez a mennyiség felnőttkorra 60, majd idős korra 50 százalékra csökken.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.