Az elbutulás világveszély

Szerző: MTI

A demencia (elbutulás) világviszonylatban jelenleg mintegy 35 millió embert érint, de a lakosság öregedésével számuk húszévente megduplázódik.

Némely vérnyomáscsökkentő, egyben mérsékelheti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is - állítják amerikai kutatók, akik vizsgálataik eredményeit a British Medical Journal legújabb számában ismertetik.

Az időskori elbutulás korai előjelei
Német orvosok szerint már korai jelek utalhatnak a Parkinson- vagy az Alzheimer-kórra, még mielőtt a tényleges tünetek jelentkeznek.
Az időskori elbutulás korai előjelei >>

A demencia (elbutulás) világviszonylatban jelenleg mintegy 35 millió embert érint, de a lakosság öregedésével az Alzheimer, és az Disease International előrejelzése szerint számuk húszévente megduplázódik: a szervezet prognózisa szerint 2030-ra az elbutulásban szenvedők száma eléri a 66 milliót, 2050-re pedig meghaladja a 115 milliót.

A Boston Univesity School of Medicine kutatói 2002 és 2006 között, 819 ezer, 65 évesnél idősebb, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő férfinál vizsgálták a demencia előfordulását.

Az adatokat az Egyesült Államok veteránügyi hivatala bocsátotta a kutatók rendelkezésére.

Gyógyszerezésük alapján osztották csoportokban a teszt-személyeket

A tudósok gyógyszerezésük alapján, három csoportra osztották a veteránokat. Az egyik csoport angiotenzin receptorgátlókat (ARB) szedett. (Az angiotenzin az arteriolák simaizomzatát összehúzó anyag, amely alacsony koncentrációban a vesében, nagy mennyiségben az egész érrendszerben fejti ki hatását: a vesében szabályozza a vérplazma elsődleges vizeletté történő ultraszűrését, illetve emeli az általános vérnyomást.)

Korábban kimutatták, hogy az ARB-készítmények hatékonyabban, mint más gyógyszerek, védenek a diabétesz és a stroke (agyi érkatasztrófa) kialakulása ellen. A két legelterjedtebb ARB-készítmény a svájci Novyrtis által forgalmazott diovan vagy valsartan, valamint az Atacand (AstraZeneca).

Az ACE-gátlók működése és hatásai
Az ACE-gátlók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik csoportját képezik. Elnevezésük az általuk gátolt enzim (angiotenzin-konvertáló enzim) nevének rövidítéséből származik.
Az ACE-gátlók működése és hatásai>>

A második csoport lisinoprilt, úgynevezett ACE-inhibitort szedett, amely bénítja az angiotenzin-átalakító enzimeket; a harmadik pedig valamilyen másfajta vérnyomáscsökkentőt kapott. Azoknál, akik ARB-készítményeket szedtek, szignifikánsan csökkent az Alzheimer-kór vagy más demenciafajta kialakulásának a valószínűsége.

A kutatás arra is fényt derített, hogy az ARB-készítmények az ACE-inhibitorokkal együtt javítják azok állapotát, akiknél már kifejlődött a demencia vagy az Alzheimer-kór. Colleen Maxwell és David Hogan, a kanadai Calgaryi Egyetem szakértői kommentárjukban aláhúzták, hogy a demencia megelőzésének óriási közegészségügyi jelentősége van.

Ugyanakkor a szakértők rámutattak a vizsgálat hiányosságaira is: nem vették figyelembe a demencia családi előfordulását, és a kutatás nem terjedt ki a nőkre.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Az alvás minőségéből...

Az Alzheimer-kór Európában több mint hétmillió, Magyarországon legalább 160 ezer embert érint. Becslések szerint 2050-re világviszonylatban több...

Alzheimer-kór: amikor a szellemi...

Nincs miért szégyenkezni, ha olykor feledékenyek vagyunk, nem jut eszünkbe a megkezdett mondat folytatása, vagy a ritkán, régen látott emberek neve nem...

Alzheimer-kór alakulhat ki a...

Egy svéd tanulmány szerint a hamburger, a sült burgonya és a hasonló gyorséttermi ételek fogyasztása, elősegíti az Alzheimer-kór kialakulását. A...

Az elesés az Alzheimer-kór korai...

Ha az idős emberek gyakran elesnek vagy egyensúlyi problémáik vannak, az az Alzheimer-kór korai jele lehet. A St. Louisi Washington Orvosi Egyetem...

Az Alzheimer-kór okai

Az Alzheimer-kór hátterében álló okokat jelenleg még nem teljesen ismerik, az azonban egyértelmű, hogy a kórban szenvedőknél az agy bizonyos helyen...

Alkohol, dohányzás, koleszterin és...

Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori...

Zeneterápia - Visszahozza az...

Egy, a YouTube-ra feltöltött meglepően népszerű 6 perces videó a zeneterápiára az Alzheimer-kórban (AD) és demenciában szenvedő betegek tüneteit...

Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.