• Alzheimer-kór: Hogyan teheti az ünnepeket élvezetessé?

    Szerző: WEBBeteg - Cs.K. fordító

    Az Alzheimer-kór által érintett családok számára a betegség könnyen keserédessé teheti az ünnepeket. Az alábbi egyszerű tippek segítségével azonban mindenki számára könnyebb, élvezetesebb lehet a karácsony.

    Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni, hogy a betegség nem áll meg az emlékezőképesség elvesztésénél, hanem az élet minden területére hatással van. Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

    Az ünnepi időszak vegyes érzelmekkel töltheti el azokat, akik családjában Alzheimer-kórtól szenvedő beteg van. Gyakori a veszteségérzet a korábbi ünnepekre gondolva, illetve sokan éreznek bűntudatot amiatt, mert úgy gondolják, nem azt teszik, vagy nem úgy éreznek, ahogy az helyes lenne.  

    Sokan úgy gondolják, ez az az időszak, mikor boldognak kéne lennie, de helyette csak stresszt, csalódottságot és szomorúságot éreznek. Emellett annak ellenére, hogy a beteggondozás rengeteg időt és energiát követel, nyomást érezhet a régi családi hagyományok betartásával kapcsolatosan is.

    A beteggondozással járó feladatok ellátása mellett nem reális elvárás, hogy ugyanannyi ideje és energiája legyen az ünnepi készülődésre, mint korábban! Ugyanakkor az önmagával szembeni elvárások csökkentésével, és néhány családi hagyomány módosításával örömtelivé teheti az ünnepeket a család és önmaga számára is!

    Hirdetés

    Otthon - Legyen egyszerű!

    Amennyiben az Alzheimeres beteg otthon él:

    •    Készüljenek együtt! – A sütésben, főzésben a beteg is besegíthet olyan egyszerű feladatok ellátásával, mint a krém kavarása vagy a tészta nyújtása. Írják meg együtt a képeslapokat, és olvassák el együtt azokat is, amiket kaptak! Koncentráljon az együtt töltött időre az eredmények helyett!

    A demens beteg ellátása

    Az öregedéssel bekövetkező agyi változások a rövid távú emlékezés (memória) bizonyos fokú csökkenését és a tanulási képességek lassulását eredményezik. Ezek normális, kor-függő jelenségek, míg a demencia a mentális képességek sokkal súlyosabb hanyatlása, mely az idő előrehaladtával egyre rosszabbodik. A demens, szellemileg leépült beteg ellátása
     

    •    Legyen kevesebb a dekoráció! – A villogó fények és a túl sok dekoráció megzavarhatják a beteget. Kerülje a gyertyák és az olyan díszítőelemek használatát, melyek ehetőnek tűnnek (pl. műgyümölcsök) – ez mind veszélyes lehet!

    •    Legyen az ünnep csöndes, nyugodt tempójú! – Az ünnepi családi összejövetelek általában zenével és hangos beszélgetéssel járnak együtt. Ugyanakkor az Alzheimeres beteg számára a nyugodt, csöndes környezet a legmegfelelőbb, ezért próbáljon a lehető legkevésbé eltérni a szokásos napirendtől, és ha van rá lehetőség, biztosítson egy nyugodt helyet a beteg számára, ahová elvonulhat, ha belefáradt az ünneplésbe.

    Távol otthontól – Legyen praktikus!

    Ha beteg szerette egy otthonban él:

    •    Ünnepeljenek a lehető legismerősebb környezetben! – Az Alzheimer-kórban szenvedő betegek többsége számára a környezetváltozás – így akár a hazautazás is – szorongást okozhat. Az ilyen jellegű hangulatzavar elkerülése érdekében ajánlott inkább az otthonban tartani egy kisebb családi összejövetelt, ünneplést. Vegyen részt szerettével a bennlakók számára szervezett ünnepi elfoglaltságokban, programokban!  

    •    Minimalizáják a látogatók számát! – Ha szükséges, több különböző napon, de egyszerre csak 2-3 családtag látogassa a beteget! Még ha nem is biztos abban, hogy ki kicsoda, 2-3 embernek biztosan örül majd, nagyobb társasággal azonban valószínűleg nem tud megbirkózni.

    Veszélyeztetett egyedülállók

    Svéd tudósok szerint az egyedülállókat duplán fenyegeti az időskori elbutulás, az Alzheimer-kór. Azok körében, akik középkorú éveikben egyedül élnek, kétszer nagyobb lesz idős korban az alzheimeresek aránya. A fiatalon megözvegyültek és magányosan maradtaknak hatszor nagyobb a kockázatuk. Alzheimer-kór: veszélyeztetett egyedülállók

    •    Szervezzék a látogatást arra a napszakra, mikor a beteg általában a legjobb hangulatú!

    Kezelje az elvárásokat!

    Kezelje az elvárásokat az ünnepek alatt!

    •    Válasszon! – Válassza ki, mely ünnepi tevékenységek és hagyományok a legfontosabbak az Ön számára, és fókuszáljon azokra, melyek igazán örömet okoznak! Ne feledje, hogy nem lehet egyszerre mindent!

    •    Készítse fel a rokonokat! – Amennyiben távolról érkező rokonok látogatása is várható, készítse fel őket a beteg állapotáról, így tudni fogják, mire számíthatnak!

    •    Kérjen segítséget! – Ne habozzon elfogadni azoknak a barátoknak és családtagoknak a segítségét, akik felajánlották azt! Kérje meg őket, hogy segítsenek a takarításban, az üdvözlőlapok írásában, az ajándékok megvásárlásában! Kérdezze meg, hogy vállalják-e a beteg felügyeletét, míg Ön az év végi (céges) partira megy!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Bízzon az ösztöneiben!

     Mint beteggondozó, Ön ismeri legjobban szerettének képességeit. Ön tudja legjobban azt is, mi az, ami valószínűleg lázba hozza vagy idegesíti. Próbáljon ellenállni a nyomásnak, hogy úgy ünnepeljenek, ahogy azt mások elvárják! Noha nem tudja a betegség előrehaladtát kontrollálni, vagy a beteget az őt érő nehézségektől megóvni, a megfelelő határok felállításával és előzetes tervezéssel elkerülheti, hogy felesleges stressz érje a beteget és Önt is, valamint élvezhetővé teheti az ünnepeket az egész család számára!


    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; www.mayoclinic.com
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
     

    Legutóbb frissült: 2016.12.21 09:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

    Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni, hogy a betegség nem áll meg az emlékezőképesség elvesztésénél, hanem az élet minden területére hatással van.

    Alzheimer-kórral járó kellemetlenségek

    A gondolkodási és kognitív funkciók Alzheimer-kórral járó beszűkülése jelentősen megnehezíti az érintettek mindennapjait. Hazánkban jelenleg kétszázezer ember szenved ebben a betegségben.

    Alzheimer-kór - A kognitív képességeket támogató speciális terápiás módszerek

    Az Alzheimer-kór kezelése terén az utóbbi években nagy előrelépés történt. Összegyűjtöttük, hogy jelenleg milyen kezelési módszerek érhetőek el.

    Szellemi leépülés és életmód - Mindenütt jó, de legjobb otthon

    Szellemi leépüléses állapotok kezdődhetnek hirtelen jelleggel, de lehetnek többéves, lassan induló, és az évek múlásával kiterebélyesedő folyamatok eredménye is. Előbbire példa a stroke, utóbbira az Alzheimer-kór.

    Demenciabarát Mosonmagyaróvár: ha tudjuk, mi a diagnózis, segíthetünk!

    Hiány van ma Magyarországon a demenciával kapcsolatos tudásból, a hasznos, hétköznapi információkból. Mosonmagyaróvár élen jár egy néhány éve indult kezdeményezésben, amely akár minden városban megvalósulhatna. Zimmerer Károlynéval, a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény vezetőjével beszélgettünk.

    Függőség és az ünnepek - 10 tipp, hogy elkerülje a visszaesést

    Az év végi ünnepi időszak az ételről, italról és az önfeledt ünneplésről szól. De mi van akkor, ha épp egy függőségből gyógyul? A koktélok és partik forgatagában sok a kísértés. Ráadásul az ünnepi stressz enyhítésére is sokan nyúlnak valamilyen tudatmódosító szerhez.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.