• Alzheimer-kór: veszélyeztetett egyedülállók

    Szerző: Független Hírügynökség

    Svéd tudósok szerint az egyedülállókat duplán fenyegeti az időskori elbutulás, az Alzheimer-kór. Azok körében, akik középkorú éveikben egyedül élnek, kétszer nagyobb lesz idős korban az alzheimeresek aránya. A fiatalon megözvegyültek és magányosan maradtaknak hatszor nagyobb a kockázatuk.

    A svéd tanulmány egy amerikai kongresszuson hangzott el, és ismertető olvasható róla a BBC brit közszolgálati tévé és rádió internetes oldalán. A stockholmi Karolinksa Egyetem kutatói, egy csaknem 1500 fős finn adatbázist vizsgáltak meg. Az adatbázisban szereplő személyekkel középkorú éveikben készült interjú a társkapcsolatukról. 21 évvel később ugyanazokat a személyeket újra megkeresték.

    Kiderült, hogy 139-nek volt valamilyen szellemi károsodása, közülük 48-nál Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Az egyéb befolyásoló tényezőkre korrigálva is az adatok azt mutatják, hogy a párkapcsolatban élőknél lényegesen ritkább az Alzheimer-betegség.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azt már korábbi kutatások is kimutatták a gyógyíthatatlan Alzheimer-kórról, hogy a társadalmi interakció csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát. A svéd kutatás azt mutatja, hogy nemcsak a társadalmi, hanem a párkapcsolati interakciónak is jótékony hatása van a szellemi lépülés megakadályozásában.

    A svéd adatok riasztóak, figyelembe véve, hogy a fejlett európai országokban egyre kevesebben kötnek házasságot, egyre több a válás, egyre nagyobb az öregek számaránya, és az idősek nagy része magányosan él.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.07.31 12:22
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

    Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni, hogy a betegség nem áll meg az emlékezőképesség elvesztésénél, hanem az élet minden területére hatással van.

    A probiotikumok csökkentik a koleszterinszintet?

    A legtöbb ember, akinek magas a koleszterinszintje, általában nem használ koleszterincsökkentő gyógyszert vagy csak legvégső esetben alkalmazza azt, hiszen számos étrendi és életmódbeli változtatással csökkenthető a koleszterinszint.

    Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról?

    A szellemi leépülés az Alzheimer-kór velejárója, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Jelenleg az intenzív kutatás ellenére az Alzheimer-kór kezelésére nem áll rendelkezésünkre hatékony terápia. Ön mennyit tud az Alzheimer-kórról? Töltse ki tudástesztünket!

    A szellemi leépülés lelassítható!

    Amikor egy szerettünk vagy talán a legfontosabb ember az életünkben a szellemi hanyatlás első jeleit mutatja, tisztában lehetünk vele, hogy a lejtőn sajnos már nemigen van megállás. Vagy mégis? Egyes kutató-orvosok szerint remény még ilyenkor is van: a folyamaton jelentős mértékben lassíthatunk és a beteg állapotában is javulást érhetünk el. Az időskori demenciával kapcsolatos kérdéskört szakértőnkkel, dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körül.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Herpeszvírusok állhatnak az Alzheimer-kór hátterében

    A Neuron című szaklap friss számában közölt tanulmány szerzői kétszer annyi herpeszvírust találtak az Alzheimer-kórban elhunytak agyában, mint azokéban, akiknél nem alakult ki a betegség - írta a LiveScience.com.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.