A nyelvtudás késlelteti a demencia megjelenését

DRportal
megjelent:

A torontói York University kutatói arra a meglepő felfedezésre jutottak, hogy az idegen nyelvet beszélő, és nyelvtudásukat nap mint nap használó embereknél akár 4 évvel is késleltethető az időskori demencia megjelenése azokhoz képest, akik csak az anyanyelvükön beszélnek.

A kanadai kutatók szerint a két nyelv párhuzamos használatával járó extra agytevékenység, az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, serkenti az agy vérellátását, és biztosítja az egészséges idegi szinapszisok fenntartását. Ez a két tényező pedig döntő fontosságú a demencia elkerüléséhez.

A vizsgálatot vezető Ellen Bialystok professzor a torontói klinikán 184 a demencia jegyeit mutató idős beteget vizsgált 2002-2005 között, akik közül 91 személy kizárólag az anyanyelvén, míg 93 egy idegen nyelven is beszélt. A vizsgálat során Bialystok csapata megállapította, hogy a monolinguális csoportnál a demencia megjelenésének átlagéletkora 71,4 év, míg a kétnyelvűeknél 75,5 év volt. Ez a 4 év különbség azt követően is megmaradt, hogy a kutatók kiszűrték a kulturális differenciák, esetleges bevándorlás, eltérő oktatás és foglalkozás, valamint a két nem közti eltérések lehetséges befolyásoló hatását.

A két nyelv használata közben lefoglalt, és állandó „edzésben” lévő aktív agyterületek szövetállománya egészségesebb és robosztusabb marad, ugyanakkor Bialystok hangsúlyozta, a jelenlegi eredmény szerint, a bilingualizmus csupán késlelteti a demenciát, nem pedig megelőzi azt. Ennek ellenére, az Alzheimer Society of Canada izgalmas felfedezésként értékelte a tanulmányt, mivel véleményük szerint, az egyre nagyobb problémát okozó, időskori a demencia vezető okaként ismert, gyógyíthatatlan Alzheimer kórral szemben bevethető, akár a legcsekélyebb eredményt hozó módszer felfedezésének is óriási jelentősége van.

(DRportal)

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.