Daganatos betegségek: A harcos személyiségtípus túlélési esélyei jobbak

Szerző: Rákgyógyítás

Miközben újabb és újabb gyógyszereket és hatóanyagokat igyekeznek kikísérletezni a kutatók, a biológiai tényezők mellett egyre nagyobb hangsúly helyeződik a gyógyítás pszichológiájára is. Több kutatás is bizonyította: a beteg személyisége, a betegséghez való viszonyulása, akaratereje is befolyással lehet gyógyulási esélyeire.

A rákos betegség diagnózisa az esetek többségében sokkoló hatású. Az időszakot kísérő érzelmi reakciók egyénenként változóak erősségükben és jellegükben, de a szorongás, a félelem, a depresszió, a hangulatingadozás, s az ezekkel együtt járó alvászavar valamilyen fajtáját hosszabb- rövidebb időre minden beteg megtapasztalja.

A rákbetegség a diagnózis kimondásától kezdve a beteg személyét és környezetét intenzíven érintő testi-lelki történések sorozata.

A diagnózis után, illetve a betegség kezdeti szakaszában a kellő informáltság csökkenti a bizonytalanságból, kilátástalanságból fakadó szorongást, a kezelések mellékhatásaitól való félelmet.

A beteg állapotaihoz igazodó pszichológiai segítség befolyásolhatja a kezelések hatékonyságát, sőt akár a betegség kimenetelét is.

A depresszió, a szorongás megjelenése és súlyossága – természetes módon – szoros összefüggést mutat a rák típusával, helyével, azzal, hogy a betegség mennyire előrehaladott a diagnózis időpontjában. Függ az életkortól, a kór gyógyíthatóságától.

Minél láthatóbb helyen van a betegség, minél nagyobb a torzítás a kezelések következtében, annál erőteljesebbek azok az erők, amelyek táplálják a beteg szorongását, depresszióját. A rákos betegséghez kapcsolódó megbélyegzettség érzete ma is erőteljesen jelen van a köztudatban, s rányomja bélyegét az egészségesek és betegek kapcsolatára.

Változó szervezet, változó személyiség

A betegséggel való szembesülés után általában rövid időn belül átalakul a beteg megszokott élete.

A rosszindulatú daganatos betegségre jellemző kiszámíthatatlanság és bizonytalanság, valamint a személyiségtudat és önértékelés változása lelkileg és érzelmileg egyaránt megterhelő.

A rákkal való megküzdés a félelemmel való megküzdést is jelenti.

A megküzdés egy olyan pszichológiai folyamat, amely során a beteg megtanulhat együtt élni a betegséggel.

A szorongás és depresszió általában csökken a kezelések megkezdésével, egy új, a gyógyulás reményét magában foglaló periódus kezdetével.

Ugyanakkor a kemoterápiát, a sugárkezeléseket kísérő mellékhatások és szövődmények időről-időre felélesztik a félelmeket.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A daganatos betegségeknél különösen fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika, amiben sokat segítene, ha a betegek - ismerve a jellegzetes panaszokat -a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz fordulnának. Talán akkor hazánkban a rák nem követelne évente 33-34 ezer áldozatot. A leggyakoribb daganatok első tünetei

Értelmet adni a gyógyulásnak, a fájdalmaknak

A pszichológusok tapasztalatai szerint a betegséget kihívásként felfogó, harcos személyiségtípus túlélési esélyei a különféle betegcsoportok bevonásával végzett felmérések eredményei szerint a legjobbak.

Ezek a betegek tájékozottak, felkészültek, sokat kérdeznek, utánajárnak mindennek, ami fontos lehet gyógyulásuk szempontjából.

Ezek a páciensek gyakran a „nehéz beteg” címkét is elnyerik, de gyógyulási esélyeik akár háromszor is jobbak lehetnek, mint a sorsukba csüggedten beletörődő sorstársaké.

Az önértékelés, az optimizmus, a lelki edzettség, a sors irányításának képességébe vetett hit segít abban, hogy kihívásként kezeljük a nehéz helyzeteket, képesek legyünk új készségek elsajátítására erőt mozgósítani magunkban.

Nem elég a tünetekről konzultálni, az érzelmeket sem szabad elhallgatni

A betegek gyakran eltitkolják az érzelmeiket, mert nem szeretnének kiadni magukon, vagy úgy érzik: azzal az orvosok, ápolók, családjuk, szeretteik terhére lennének.

Az érzelmekről, a félelmekről való őszinte beszélgetés nagyon sokat segíthet a beteget titkoltan vagy bevallottan nyomasztó gondolatok, érzetek feldolgozásában.

Aki úgy érzi, hogy családi kapcsolatai nem elég intimek, fél attól, hogy hozzátartozói nem értik meg, vagy attól tart, hogy félelmei feltárásával az ő terheiket növelné, az bátran kérhet kívülállótól segítséget. Sok onkológiai osztályon vagy kórházban dolgozik pszichológus, aki tud segíteni.

A teljes cikket ITT, a rakgyogyitas.hu weboldalán olvashatja
(A portálon megtalálhatja az Önhöz legközelebbi betegklubokat, segítő szervezeteket)

Szedhető C-vitamin a kemoterápia alatt? - Az orvos válaszol

"Ön szerint a C-vitamin hasznos,vagy káros daganatos megbetegedések esetén? Illetve mit jelent az, hogy a kemoterápia alatt nem lehet szedni, ha tényleg nem segít, csak árt olyankor?" -
Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Olvasson tovább! Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez

Olvasson tovább! A sugárterápiáról részletesen

Olvasson tovább! Kemoterápiás kezelés - Életmód és táplálékkiegészítők

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Felfekvés Felfekvés

Hogyan kezelhető? Mit lehet tenni a sebgyógyulás érdekében?

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Érdemes átgondolni, milyen módszert részesítünk előnyben!

Megtörtént az első hazai...

Hazánkban elsőként egy 80 éves férfi részesült a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján abban az izotópos infúziós...

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

A leggyakoribb daganatok első tünetei

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A...

A retinoblastoma kezelése

A retinoblastoma kezelése az egyszerűbb lézeres kezeléstől a szemgolyó eltávolításáig is terjedhet. Rosszindulatú daganatról lévén szó, a...

Daganatos betegségre utaló...

Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor...

Daganatos betegségek és...

Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség...

Mennyi idő alatt alakulhatnak ki az...

Frissen felismert daganat, de kiújulás, áttétképződés esetén is gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon mennyi ideje lehet jelen a szervezetben a...

Mit kell tudni a sugárterápiáról?

A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek több mint fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.