• Mellrák: a gyógyszer is elég a sugárkezelés helyett

    Szerző: MTI

    A gyógyszeres kezelés is hatásos lehet az idősebb mellrákos betegek esetében. Nem feltétlenül szükséges sugárterápia alkalmazása, hogy a daganatok ne térjenek vissza.

    Az erre utaló kutatási eredményekről az amerikai onkológiai társaság jövő hónapban esedékes tanácskozásán közölnek részleteket. Az elképzelések szerint a sugárkezelés mellőzése mind a nőket, mind pedig az orvosokat sok kellemetlenségtől kímélné meg, nem beszélve a kezelés költségeinek megspórolásáról.

    Hirdetés

    "A tanulmány megerősíti, hogy a kezdeti stádiumban észlelt mellrák az idősebb nőknél a sugárkezelés nélküli lumpektómiával hatásos alternatíva lehet, a tamoxifen pedig kiválthatja a szükséges besugárzást"  - számolt be a kutatást vezető Kevin Hughes, a bostoni General Hospital munkatársa.

    A szakember kollegáival 12 éven át gyűjtött adatokat, kutatásaik során 636 nőt vizsgáltak, a betegek életkora 70 év vagy afeletti volt. Mindannyiukat I-es stádiumú emlőrákkal, a betegség könnyen gyógyítható típusával kezelték. Ebben a fázisban a kór még nem terjedt szét, és úgynevezett ösztrogén receptor pozitív.

    A részt vevő nőknél lumpektómiával eltávolították a daganatot, majd a csoport felénél sugárkezelést alkalmaztak tamoxifennel. A gyógyszert - amely felére csökkenti a rák visszatérésének esélyét - öt éven át szedték. A csoport fennmaradó részénél kihagyták a sugárkezelést, és rögtön gyógyszerre váltottak.

    Tizenkét év alatt a sugárkezelt nők közül 12 halt meg, míg a gyógyszeres kezeléssel gyógyított csoportból nyolcan vesztették életüket. Az évek során több haláleset is volt, de az elhunytak 95 százaléka nem a rákkal összefüggő ok miatt távozott - tájékoztatott Hughes.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.05.24 10:44, Megjelenés: 2010.05.24 10:44
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

    A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

    Életmód és táplálkozás vastagbéldaganat esetén

    A megfelelő életmódnak és helyes, változatos táplálkozásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, a daganatok kialakulásának, illetve kiújulásának megelőzésében is.

    A tájékozottság mellrákban is életet ment

    A mellrák szűrésének korszerű, helyes módjáról tartott nemzetközi tudományos találkozót Budapesten a Pro-Radiológia Alapítvány (szakmai civil szervezet) és az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület.

    A jóindulatú emlődaganatok

    Az emlőműtétek egyharmada jóindulatú elváltozás, kétharmaduk rosszindulatú elváltozás miatt történik. Természetesen a jó- vagy rosszindulatúság kérdésének az eldöntéséhez szövettani vizsgálat szükséges.

    Mit tegyünk mellünk egészségéért?

    Természetesen minden nő hallott már arról, hogy rendszeresen el kell járni szűrővizsgálatra, ám ezen kívül még van pár dolog, amivel segíthetünk megőrizni melleink egészségét.

    A mellrák rizikófaktorai

    A mellrák kialakulása több tényezőre vezethető vissza, konkrét külső hatáshoz nem köthető. A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye. Ez azonban sajnos fordítva is igaz: a rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg kialakulását. Bárkinél előfordulhat.

    A mellrák és típusai

    Napjainkban leginkább a nők körében előforduló emlőrákról hallhatunk és olvashatunk, ám a betegség nem csak a nők betegsége. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.