Bélrák: a polipnál veszélyesebb okai is lehetnek

Független Hírügynökség
megjelent:

A végbél egy gyakori, de nehezen észlelhető léziója (sérülése) sokkal nagyobb rákkockázatot jelent, mint a polip, amelyet az orvosok béltükrözéskor keresnek, állapították meg amerikai kutatók.

Kolonoszkópos vizsgálatok (béltükrözések) adatait elemezve az orvosok azt találták, hogy egy bizonyos lapos lézió tízszer nagyobb kockázatot jelent a vastag- vagy végbélrák szempontjából, mint a polipok, amelyek felderítésére a tükrözés irányul.

Minthogy a végbélrák az egyik vezető halálok, a felfedezés alapján várhatóan előtérbe kerül majd az ilyen lapos képződmények, az úgy nevezett nem polip jellegű vastag- és végbélelváltozások (angol rövidítéssel NP-CRN-ek) felderítése és eltávolítása. A mai gyakorlatban a tükrözéskor az orvosok figyelme főleg a polipok megtalálására és eltávolítására irányul.

A kaliforniai kutatók több mint 1800 páciens kolonoszkópiás leletét vizsgálták meg, és azt találták, hogy több mint 9 százalékuknál voltak nem polip jellegű elváltozások, és azok sokkal gyakrabban voltak rákosak, mint a polip alakúak, függetlenül az elváltozások méretétől.

"A nem polip alakú elváltozások tízszer gyakrabban tartalmaztak rákos szöveteket, mint a polipok, függetlenül a méretüktől" - vonták le a következtetést a kutatók. Az orvosok szerint további kutatásokkal kell megállapítani, hogy a nem polip alakú elváltozások felderítése és eltávolítása befolyásolja-e a vastag- és végbélrák gyakoriságát.

Fejleszteni kell a béltükrözési eljárást, és ki kell deríteni, hogy azoknál a pácienseknél, akiknél nem polipos elváltozást fedeztek fel, gyakrabban kell-e kolonoszkópos felülvizsgálatot végezni, vélik a kaliforniai kutatók. Beszámolójuk a legnagyobb amerikai orvosszövetség hetilapjának, a Journal of the American Medical Associationnek a legfrissebb számában jelent meg.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.