Bélrák: a polipnál veszélyesebb okai is lehetnek

Független Hírügynökség
megjelent: 2008.03.06.

A végbél egy gyakori, de nehezen észlelhető léziója (sérülése) sokkal nagyobb rákkockázatot jelent, mint a polip, amelyet az orvosok béltükrözéskor keresnek, állapították meg amerikai kutatók.

Kolonoszkópos vizsgálatok (béltükrözések) adatait elemezve az orvosok azt találták, hogy egy bizonyos lapos lézió tízszer nagyobb kockázatot jelent a vastag- vagy végbélrák szempontjából, mint a polipok, amelyek felderítésére a tükrözés irányul.

Minthogy a végbélrák az egyik vezető halálok, a felfedezés alapján várhatóan előtérbe kerül majd az ilyen lapos képződmények, az úgy nevezett nem polip jellegű vastag- és végbélelváltozások (angol rövidítéssel NP-CRN-ek) felderítése és eltávolítása. A mai gyakorlatban a tükrözéskor az orvosok figyelme főleg a polipok megtalálására és eltávolítására irányul.

A kaliforniai kutatók több mint 1800 páciens kolonoszkópiás leletét vizsgálták meg, és azt találták, hogy több mint 9 százalékuknál voltak nem polip jellegű elváltozások, és azok sokkal gyakrabban voltak rákosak, mint a polip alakúak, függetlenül az elváltozások méretétől.

"A nem polip alakú elváltozások tízszer gyakrabban tartalmaztak rákos szöveteket, mint a polipok, függetlenül a méretüktől" - vonták le a következtetést a kutatók. Az orvosok szerint további kutatásokkal kell megállapítani, hogy a nem polip alakú elváltozások felderítése és eltávolítása befolyásolja-e a vastag- és végbélrák gyakoriságát.

Fejleszteni kell a béltükrözési eljárást, és ki kell deríteni, hogy azoknál a pácienseknél, akiknél nem polipos elváltozást fedeztek fel, gyakrabban kell-e kolonoszkópos felülvizsgálatot végezni, vélik a kaliforniai kutatók. Beszámolójuk a legnagyobb amerikai orvosszövetség hetilapjának, a Journal of the American Medical Associationnek a legfrissebb számában jelent meg.

(FH)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Szemünk és a monitor Szemünk és a monitor

Hogyan óvjuk szemünket az irodában? Mit tehetünk?

HPV-fertőzés szűrése HPV-fertőzés szűrése

Hogyan történik? Milyen HPV-tesztek vannak?

Béldaganatok - Milyenek a kilátások?

Világszerte az egyik leggyakoribb daganattípus a béldaganat. A vastagbél alsó 20 cm-es szakasza a végbél, a legalsóbb 4 cm pedig a végbélnyílás. Ez...

Székrekedés, gondok a WC-n: bélrák is okozhatja

Az állandósult székrekedés mint gyakran elhallgatott vagy bagatellizált probléma enyhítésével időben foglalkozni kell, mert nemcsak zavaró...

Mennyi kávét igyunk egy nap?

Kutatások bizonyítják, hogy a koffein csökkenti a depressziót és a béldaganatok kialakulásának kockázatát, növeli a sportteljesítményt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.