vastagbéldaganat műtét milyen módszerrel kivitelezhető?

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! Családi vastagbálrákhalmozódás jellemző, egy éve műtöttek rosszindulatú vastagbéldaganattal: a sigma-desc. határán laparoscopos sigmares. Hist.: adenoca coli (pT3,pNO, pMx) . Akkor 50 cm-ig lehetett vizsgálni, nem tisztultam ki rendesen. Ekkor egy kb 40 cm-es bélszakaszt távolítottak el. A műtétet követően a beutalt vizsgálatokon (CT, ultrahang, vérkép, onkológiai vizsgálat) minden alkalommal minden rendben volt. Azonban béltükrözésre egyszer sem kaptam beutalót, ami már csak azért is furcsa, mert csak 50 cm-ig lett megvizsgálva korábban a bélszakasz. Ezért én kértem tükrözésre időpontot. Ez alkalommal sajnos ismét találtak valamit. A colonoscopia leleten az alábbi olvasható: a műszert a coecumba majd a terminalis ileumba vezettük. A lumen szabályos, az anastomis kp tág. A coecumban kb 3 cm, az alapját szélesen infiltráló polypoid képlet észlelhető. A flex. hep-hoz közel a colon transversumban egy 4 mm-es polypus látható, melyet electoresetio révén eltávolítottak. Discret nodusok az anusgyűrűben. Vélemény: polypoid elváltozás a coecumban, sebészi eltávolítás javasolt. Polypus coli transversi. Polypectomia facta. Nem értem, hogy ez a 3 cm-es elváltozást hogy nem látszott egyik vizsgálat során sem, illetve korábban miért nem tükröztek meg , ha tisztában volt vele az orvos, hogy az első műtétkor csak a bélszakasz kb harmada lett colonoszkópiával átvizsgálva. Ha körültekintően vizsgáltak volna meg, és korábban felfedezik, talán még eltávolítható lett volna akkor kolonoszkóppal. A sebész elmondása szerint az a műtét jóval nehezebb, és komplikáltabb lesz, mint a korábbi. Elmondása alapján ismét egy hasonló, kb 40 cm-es bélszakaszt kell eltávolítani úgy, hogy most függőlegesen végig kell vágni a hasfalat. Laparoszkópia nem lehetséges. A kérdésem, hogy feltétlen szükséges megint ilyen nagy darab kivágása? Hisz így alig marad valami a vastagbélből. A laparoszkópiát miért zárta ki ezúttal a sebész? Ha a szövettan rendben van, nem lehet olyan eljárás, hogy csak konkrétan a 3 cm-es polipot esetleg közvetlen környezetét kelljen eltávolítani? Amennyiben mégis szükséges a nagy bélszakasz eltávolítása, úgy milyen kockázatokkal járhat a műtét, a műtét utáni felépülés? Illetve mi várható a műtét után? Köszönöm válaszát és segítségét! M.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Géza válasza vastagbél témában

Kedves Kérdező!

A műtét utáni ellenőrzések között szerepel a vastagbél tükrözés is, ez elmaradt. A mostani műtét valóban bonyolultabb, de nincs akadálya a laparoscopianak. Hogy miért kell akkorát kivenni és miért nem lehet endoszkóppal lecsípni, azt lerajzolva el lehet mondani, mutatni, de leírni túl körülményes. Ha szeretne, keressen fel az Uzsokiban egy konzultációra. 4673700/1749 számon kap időpontot.

Üdvözlettel Papp Géza

Kérdés: 2019. április 15., 19:35; Megválaszolva: 2019. április 20., 14:09
Kérdések és válaszok: Műtétek, sebészet
Rekeszsérv
Gerinc műtéten átesett
Haematoma kezelése
Ufn szegezés
Pilonidal Sinus