Béldaganat téma

Mennyi kávét igyunk egy nap?

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

Kutatások bizonyítják, hogy a koffein csökkenti a depressziót és a béldaganatok kialakulásának kockázatát, növeli a sportteljesítményt, ugyanakkor igaz az is, hogy felelőtlenül fogyasztva növeli a stresszt, a csontritkulás és a szívproblémák esélyét, olyannyira, hogy még hirtelen szívmegálláshoz is vezethet. De akkor mennyi is az annyi, mennyit igyunk belőle és mikor?

Béldaganatok - Milyenek a kilátások?

WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus

Világszerte az egyik leggyakoribb daganattípus a béldaganat. A vastagbél alsó 20 cm-es szakasza a végbél, a legalsóbb 4 cm pedig a végbélnyílás. Ez onkológiailag tehát 3 különböző betegséget jelent. A vékonybéldaganatok előfordulása meglehetősen ritka.

Egyre több a bélrákos megbetegedés a fiatal felnőttek körében

MTI

Bár a fiatal felnőttek esetében a bélrákos esetek száma alacsony, a kutatók kimutatták, hogy arányuk meredeken emelkedik a 20-29 évesek körében. A szakemberek számára nem világos ennek az oka, de úgy vélik, hogy az elhízás és a helytelen étrend fontos tényező lehet - írja a BBC News.

A vastagbéldaganat és a végbélrák (infografika)

Vastagbélrák,Végbélrák,Béldaganat

Az utóbbi 30 évben a vastagbél-, és végbélrákos esetek száma négy-ötszörösére emelkedett, és a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedéssé vált. Holott szűrővizsgálattal felfedezhető állapotokról van szó, melyeket korai stádiumban közel 100%-os eséllyel teljesen meg lehet gyógyítani.

Székrekedés, gondok a WC-n: bélrák is okozhatja

Rákgyógyítás

Az állandósult székrekedés mint gyakran elhallgatott vagy bagatellizált probléma enyhítésével időben foglalkozni kell, mert nemcsak zavaró tüneteket (puffadást, kellemetlen leheletet) vonhat maga után, hanem rizikótényezőt jelent komoly betegségeknek is.

Az antibiotikum tartós szedése a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatot idézhet elő

MTI

A hosszú időn át antibiotikumot szedőknél nagyobb eséllyel alakulnak ki a bélrák előfutárának tekintett sejtszaporulatok egy új kutatás szerint.

Az életmód nagyobb hatással van a bélrák kockázatára, mint a genetika

MTI

Spanyol onkológusok kimutatták, hogy az életmód nagyobb hatással van a kolorektális daganat (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázatára, mint a genetika.

Sztómával élni

Debreceni Egyetem

Mintegy tizenötezren élnek hazánkban sztómával. A betegség lelkileg különösen megterhelő, hiszen elvész a székletszabályozás lehetősége.

A serdülőkori túlsúly növeli a felnőttkori bélrák kockázatát

MTI

A serdülőkori túlsúly jelentősen megnöveli a felnőttkori bélrák kockázatát egy tanulmány szerint.

Ígéretes eredmények a bélrák leheletből való szűrésével

MTI

Az esetek több mint háromnegyedében sikeresen diagnosztizálta a páciensek leheletéből a bélrákot egy új típusú szűrőteszt.