2030-ra a nem alkoholos steatohepatitis áll majd a májrákok többsége mögött

Semmelweis Egyetem
megjelent:

A nem alkoholos eredetű zsírmáj és az abból kialakuló steatohepatitis (NASH) a leggyakoribb krónikus májbetegség, világszerte ugrásszerűen megnőtt az előfordulása az elmúlt években.

A májrák kialakulása mögött ma még többnyire a vírusos hepatitis vagy a túlzott alkoholfogyasztás áll, ám 2030-ra várhatóan már a NASH okozza majd az ilyen típusú daganatok többségét – mondja Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának igazgatója.

Májrák

Minden utcában élnek veszélyeztetett emberek: vagy tudják, vagy nem. Ma a rosszindulatú májdaganatok nagy részét akkor fedezik fel, amikor már panaszokat okoz, s szétterjedt a rákos folyamat. Májrák: Gyakoribb, mint gondolná!

A NASH többnyire túlsúlyos vagy elhízott emberekben alakul ki, hosszú ideig tünetmentes, ezért különösen fontos a megelőzés – hangsúlyozza az egyetemi docens, aki szerint a máj zsírtartalmának csökkentésével, a súlyfelesleg leadásával sokat tehetünk azért, hogy ne alakuljon ki ez a betegség.

Nem alkoholos steatohepatitis esetében többnyire csak akkor jelentkeznek a tünetek – pl. súlyvesztés, fáradtság, gyengeség –, amikor már előrehaladott stádiumban van a betegség, mely évek, esetleg évtizedek alatt fejlődik ki. Fő jellegzetessége, hogy zsír halmozódik fel a májban, gyulladással, szöveti károsodással járhat, cirrózist is okozhat, így a máj egy idő után már nem tud megfelelően működni, és végső soron akár rák is kialakulhat. A nemzetközi tendenciáknak megfelelően Magyarországon is egyre több ilyen beteg van, a májrákos esetek 56 százalékát már nem a vírusos hepatitis okozza idehaza.

Bővebben: A májrák típusai és gyógyítása

Habár a NASH egyre elterjedtebb, kialakulásának okai még mindig nem egyértelműek. A betegek vérében megnő a lipidek – pl. koleszterin vagy a trigliceridek – szintje, gyakran társul hozzá diabétesz. Hátterében állhat az inzulinrezisztencia, az oxidatív stressz és a máj gyulladásos megbetegedése is.

A cikk folytatása a Semmelweis Egyetem honlapján olvasható

(Semmelweis Egyetem)

Cikkajánló

Májrák: a betegség és tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Májrák
Anatómiai helyzete miatt más szervek daganatai gyakran okoznak áttétet a májban. Sok esetben épp ez okoz először tüneteket, ami a beteget orvoshoz viszi, majd a részletes kivizsgálás során derül fény az elsődleges daganatra.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.