A magas nők hajlamosabbak a rákra

DRportal
megjelent:

A magasabb emberek szervezetében nagyobb valószínűséggel alakulnak ki rákos megbetegedések, állítja a Lancet Oncology nagy esetszámú tanulmánya, amely a betegségek és a testmagasság közti kapcsolatokat vizsgálta.

A tanulmány 97 000 152 és 175 cm testmagasság közti nőnél vizsgálta a betegségek előfordulásának arányát, melynek során megállapította, hogy a nőknél a rák kialakulásának esélye 10 cm-ként 16 százalékkal nő.

Bár eddig is ismert volt, hogy a testmagasság befolyásolja a rák kialakulásának kockázatát, a Lancet kutatása rámutat, hogy a magasabb nőknek legalább 10 féle rákos megbetegedésre nagyobb az esélyük, mint például a mellrák, a hólyag, a petefészek, a bőr rákos megbetegedései, a leukémia és a malignáns melanóma.

Az adatok szerint minden 100 000 átlagos testmagasságú nőre 850 rákos megbetegedés jut évente. A 152 cm-es magasság körüliek körében a megbetegedések száma évi 750, míg 175 cm–es magasságnál 1000 eset.

A kutatást vezető Dr. Jane Green az Oxford University's epidemiológiai osztályának munkatársa arra a megállapításra jutott, hogy 10 cm-enként 17 százalákkal nő a petefészekrák, és a mellrák, valamint 19 százalékkal a méhrák kialakulásának kockázata. Mivel a nagyobb testmagasság kapcsolatba hozható egyéb betegségek, különösen a szívbetegségek kialakulásának csökkent kockázatával is, az összefüggés pontos oka még tisztázatlan. A kutatóknak két lehetséges feltevésük van, az egyik, hogy a magasabbaknál a növekedési hormonok nagyobb aránya áll a felnőttkori magasabb kockázat hátterében, a másik, hogy mivel a magasabbak, egyszerűen több testi sejttel rendelkeznek, így azok lehetséges megbetegedésének aránya is nagyobb.

„A legvalószínűbb magyarázatnak az tűnik, hogy a testmagasságot befolyásoló hormonok, növekedési abnormalitásokat eredményezhetnek a szövetekben, különösen a mell szöveteiben, ami rákot okoz. Ugyanakkor meg kell vizsgálni a dietetikus faktorok jelentőségét is, különös tekintettel arra, hogy a magas nőknél drámaian nő a colorectalis daganatok előfordulása.”- állítja Karol Sikora professzor a CancerPartnersUK orvos igazgatója.

Sara Hiom, a Cancer Research UK munkatársa elmondta, a magasabb embereknek nem kell megrémülniük az eredmények hallatán, mert egyrészt a legtöbb ember nem magasabb az átlagnál, másrészt a magasság csekély jelentőségű tényező a rák kialakulásának kockázatai között.

(DRportal)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.