Helyreállítható a hímivarsejtek megtermékenyítő képessége

Szerző: MTI

Egy majmokkal végzett amerikai tanulmány eredménye azt ígéri, hogy megőrzött őssejtjeik segítségével később egészséges hímivarsejteket termelhet azoknak a férfiaknak a szervezete is, akik a gyerekkori rákbetegségük kezelésére adott kemo- és sugárterápia miatt terméketlenné váltak.

A Cell Stem Cell című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban a kezelések előtt nyertek ki őssejteket a kísérleti majmoktól, majd az eljárást követően visszajuttatták azokat a főemlősök szervezetébe. A szakemberek szerint mérföldkőnek számít az ilyen jellegű kutatásokban, hogy a később termelődött spermiumok képesek voltak megtermékenyíteni a petesejteket.

A pubertáson már átesett rákbeteg pácienseknek lehetőségük van rá, hogy a sugár- vagy kemoterápia előtt lefagyasszák hímivarsejtjeiket. Ez a lehetőség azonban nem áll fenn, ha gyerekkorban, a nemi érés előtt van szükség ilyen kezelésekre. Ebben az esetben is el lehet azonban raktározni azokat a spermatogoniális őssejteket, amelyek normális esetben kamaszkorban kezdik meg a spermiumok termelését.

A főemlősök spermatogoniális őssejtjeit le lehet fagyasztani

A Pittsburgh-i Egyetem és a Magee-Womens Kutatóintézet munkatársai makákóktól vettek őssejteket, amelyeket lefagyasztva tároltak. A majmok eztán kemoterápiás szert kaptak, majd a kemoterápiás kezelés után visszaadták nekik saját őssejtjeiket.

A tizenkét felnőtt állat közül kilenc, az öt pubertás előtti majom közül pedig három szervezete képes volt a későbbiekben az egészséges spermiumok termelésére. További kísérletek azt mutatták, hogy ezekkel a hímivarsejtekkel sikeresen meg lehetett termékenyíteni a petesejteket.

A tanulmány azt demonstrálja, hogy a főemlősök spermatogoniális őssejtjeit le lehet fagyasztani, majd ki lehet olvasztani anélkül, hogy elveszítenék aktivitásukat, és transzplantálásukat követően működőképes spermiumokat termelnek, amelyek képesek megtermékenyíteni a petesejteket, így létrehozni korai embriókat - idézte Kyle Orwig, a Pitt School of Medicine szakértőjének magyarázatát a BBC hírszolgálata. (http://www.bbc.co.uk/news/health-20168914)

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Home office torna Home office torna

Az alábbi gyakorlatok segítségével formában tarthatja magát.

MRNS: a koronavírus után a rák az...

A koronavírus elleni mRNS-vakcinát kifejlesztő tudósok azt tervezik, visszatérnek eredeti kutatásukhoz, s a jövőben újra a rák ellen bevethető...

Kemoterápiás hányinger és hányás

A hányinger és a hányás a kemoterápiás kezelés gyakori mellékhatása. A legtöbb esetben azonban ezek a mellékhatások gyógyszeres kezeléssel...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.