• Cukorbetegség, magas vérnyomás - Egyszerű megelőzés, olcsóbb megoldás

    Szerző: orvostkeresek.hu

    Nyilvánvaló tény, hogy a betegség nem olcsó mulatság: a gyógyszerek, a kórházi ellátás, a munkából való kiesés az államnak és az egyénnek is sok pénzébe kerül. Az is világos, hogy az egészség a legfőbb érték. De vajon melyik éri meg jobban anyagilag: kezelni a betegséget vagy megelőzni?

    Az egészségügy költségeiről és hatékonyságáról Dr. Apor Péter sportorvos, a Semmelweis Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Karának professzora, az Oxygen Medical szakértője írt tanulmányt.

    Kulcskérdés a mozgás és táplálkozás

    A mozgásszegény életvitel és a testzsírfelesleg által okozott krónikus cardio-, vasculometabolicus betegségek anyagi terhe tetemes mind az egyén, mind az országok számára. Bár országonként jelentős különbségek mutatkoznak a számszerűségben, az biztos, hogy a világ bármely részében olcsóbb a megelőzés a testmozgás és az egészséges étkezés terjesztésével, mint amennyibe ez gyógyszerekkel kerül.

    Hirdetés

    Ha csak azt a tanulmányt nézzük, amely szerint a hátránnyal (betegséggel, elhízással, stb.) élők a 21–65 éves népesség 6–9%-át tették ki 1996 és 2004 között az Amerikai Egyesült Államokban, s az összes egészségi kiadásuk személyenként 10508 dollár, míg az egészségeseké 2256 – már látványos a különbség.

     Optimális vérnyomáskalkulátor
    Önnek mennyi lenne az optimális vérnyomása? >>

    Colditz és munkatársai a korábbi ismeretek alapján azzal számoltak, hogy a szabadidős fizikai aktivitás hiánya 24 milliárd dollár (1998-as értékben) direkt veszteséggel jár, ami az egészségügyi kiadások 2,4%-a. A 30 feletti BMI 70 milliárd dollár direkt költséget okoz, a fizikai inaktivitástól függetlenül is. Egy kínai elemzés a túlsúly és következményei miatt 2000-ben a nemzeti jövedelem 3,6%-ának, 2025-re a 8,7%-ának elvesztését jelzi. Nyilvánvaló tehát, hogy közös érdekünk az egészségesebb életmód előmozdítása!

    A cukorbetegség nem olcsó mulatság

    Az Amerikai Diabetes Társaság 17,5 millió cukorbeteggel és 174 milliárd dollár költséggel számol a 2000-es években – döbbenetes adat! Ebből a kiadások felét a kórházi ellátás jelenti, a gyógyszerek és egyéb eszközök 12%-ot, a komplikációk gyógyszeres és egyéb ellátása 11%-ot, az orvossal találkozások 9%-ot tesznek ki. Amíg a direkt költségek 33-szorosra, az indirektek (mint munkakiesés, leszázalékolás, stb.) még ennél is magasabbra nőttek az USA-ban 30 év alatt a cukorbetegek ellátásában.

     A cukorbetegség tünetei

    Gyakori szomjúságérzet és gyakori vizeletürítés
    A fölös mennyiségű cukor egy része a vizelettel ürül, vagyis vizet visz magával (ahogy egy régi mondás tartja, senki sem tud kockacukrot pisilni), ez magyarázza a fokozott folyadékfelvételt és ürítést. Maga a diabétesz szó is görögül bő vizelést jelent. 1-es típusú diabéteszben általában ez az első tünet, de a vércukorszint növekedésével a 2-es típusban is megjelenik.

    Homályos látás
    Ha az Ön vércukorszintje túl magas, a szövetek víztartalma csökkenhet, ide értve a szemlencse víztartalmát is, ami befolyásolja a látást. Mindkét típusú diabéteszben előfordulhat, bár jellemzőbb az 1-esre, amelyben (kezeletlenül) már a korai szakban igen magas lehet a vércukorszint.

    Lassan gyógyuló sebek, illetve gyakori fertőzések
    Ez mindkét diabétesz típus velejárója, elhanyagolt esetben gyakran emiatt kerül a beteg orvoshoz. 2-es típusú cukorbetegségben gyengül az immunrendszer, romlik a szervezet védekezőképessége is. A hólyag és hüvelyi fertőzések különösen gyakoriak nők esetében.

    Bőrelváltozások
    Egyes 2-es típusú cukorbetegek bőrén sötét, bársonyos bőrelváltozások alakulhatnak ki a hajlatokban, általában a hónaljban és a nyak területén. Ezt az állapotot acanthosis nigricans-nak nevezik, amit az inzulinrezisztencia okoz.

    Bővebben a cukorbetegségről a WEBBetegen >>

    Mi lehet a megoldás?

    Herman W. H. és csoportja a Diabetes Prevention Program keretében 3234, átlagosan 51 éves, 34 kg/m2 BMI-jű, csökkent glükózterhelhetőségű személyt vizsgáltak, akik véletlenszerű besorolás alapján kaptak placebót vagy gyógyszert, illetve kerültek az „életmódcsoportba”. Az utóbbiban a cél a legalább 7%-nyi súlycsökkenés és a heti legalább 150 percnyi fizikai aktivitás volt. A személyeket 2,8 éven át követték.

     BMI index
    Önnek mennyi a BMI indexe?>>

    Az eredmények és a költségek elemzése azt mutatta, hogy a direkt egészségügyi költségek a placebocsoporthoz képest a gyógyszeres kezeléssel 2269 dollárral, az életmód-beavatkozással 2191 dollárral kerültek többe 3 év alatt, személyenként. Ha elterjedne ez a megelőzés a napi gyakorlatban, akkor egy minőségi, cukorbetegség nélküli életév edzéssel 27 ezer, gyógyszerrel 35 ezer dollárba kerülne. Ugyanez a vizsgálat tükrözte azt is, hogy a cukorbetegség előfordulása gyógyszerrel 31%-ban, míg életvitel-változtatással 58%-ban kerülhető el.

    Az elhízás is viszi a pénzt

    Mivel a diabétesz kialakulásában komoly rizikófaktor az elhízás, egy másik tanulmány ennek költségeivel is foglalkozott. Jacobs-van der Bruggen és munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy az átlaglakosságban közösségi életmódjavítással egy diabetes jelentkezését 20 év alatt 2–9 ezer euróval lehet megelőzni, míg a kövéreken az egészségügyi ellátás által szorgalmazott intenzív életvitel-változtatással húsz év alatt minden 7-30 személyből csak egy cukorbetegség fellépését lehetne megelőzni, és mindezt 5–21 ezer euró befektetéssel.

     Tévhitek az egészséges táplálkozásról
    Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészségesen táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.
    Tévhitek az egészséges táplálkozásról >>

    A túlsúly önmagában nagyon nyomós rizikótényező az érelváltozások, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, egyes mozgásszervi betegségek, egyes malignus elváltozások jelentkezésére. Ha súlyfelesleg nem volna, a fenti krónikus betegségek és az ehhez kapcsolódó költségek is jóval kisebb arányban jelentkeznének.

    (Csak példaképpen a költségekről: az infarktus utáni első évben a kórházi egészségbiztosítási költségek a 65 év feletti nőknél 476 ezer Ft/év, a 45–64 év közöttieknél 429, a 45 évnél fiatalabbaknál 229 ezer Ft/évre teszik, az idősebb férfiakon némileg kisebb ez az összeg.)

    Helytelen életmód - gyengébb teljesítmény

    A 27 feletti BMI-jű személyek körében a komorbiditások magas száma miatt a produktivitás lényegesen rosszabb, az aktivitásukban akadályozottak, mind a fizikai, mind a mentális teljesítményük gyenge, rosszabb életminőséget jelezve.

     Energiaszükséglet kalkulátor
    Mennyi energiára van szüksége?>>

    Ezért tehát a munkáltatóknak is érdemes elgondolkozniuk a költséghatékony megoldásokon. Jó példa erre az austini metrótársaság, amely az 1282 dolgozója számára  24 órás nyitva tartású fitneszlehetőséget, instruktort, egészségi szűrést, személyes tanácsadást szervezett.

    Ettől kezdve a társaság egészségügyi kiadásai kevésbé emelkedtek, mint a korábbi években és mint az amerikai átlag, majd a 4. évben csökkeni kezdtek. A dolgozók hatékonysága és lojalitása pedig ezzel párhuzamosan nőtt.

    Prevenció: életmódváltás

    Noha minden ajánlás egyértelműen az életvitel-változtatást helyezi első helyre a krónikus betegségek megelőzése és kezelése terén, a feladat kivitelezése nem könnyű. Elsősorban a viselkedésváltoztatásra irányuló törekvések kerülnek kevésbe (800 euró/év), különösen, ha az alapellátást végző egészségügyi személyzet aktív ebben.

     Cukorbetegség
    Az 1-es típusú és 2-es ítpusú cukorbetegség tünetei, szövődményei, kezelése, koleszterintáblázat, tápanyagtartalom. Minden a cukorbetegségről a WEBBetegen!

    Nyomtatott anyagokkal megerősített tanácsadás a háziorvos és az alapellátók részéről tartoznak a 100 euró/fő/év költségnél olcsóbb beavatkozásokhoz. A felügyelt testmozgásprogramok nyilván a centrumokban költségesebbek, de hatékonyak.

    A közösségben indított kampányok, az egyénileg szorgalmazott egészséges viselkedés-változtatás, a testmozgási lehetőségek kiépítése és/vagy hozzáférhetőbbé tétele egyaránt csökkenti a be nem avatkozáshoz képest a szív-ér betegségek, a cukorbaj, a mellrák, a vastagbélrák előfordulását, a fizikai aktivitás mennyiségétől és intenzitásától függően. Mindegyik beavatkozás költséghatékony, megéri a pénzét, ezért lényeges, hogy a fizikai aktivitás előmozdítása legyen az egészségi ellátás része.

    Az egészségesebb életmódra áttérés, a kellő mértékű rendszeres testmozgás vitathatatlan előnyökkel jár a krónikus betegségek megelőzése (és a rehabilitáció) terén. A cél tehát az, hogy minél több embert (főleg a nagy kockázattal élőket) rávegyünk a heti legalább ötször félórás lihegtető (közepes intenzitású, állóképességi jellegű) testmozgásra, valamint az erő és izomtömeg megtartását célzó rezisztenciagyakorlatok és az ízületi mozgásterjedelem megőrzését szolgáló nyújtások és gimnasztika végzésére.

     Rizikófaktorok - Mi hajlamosíthat a metabolikus szindróma kialakulására?
    • Életkor. A metabolikus szindróma előfordulási gyakorisága a korral nő, míg a 20-as éveikben járó emberek csak kevesebb, mint 10 százalékánál jelenik meg, addig a 60 év feletti korosztály több mint 40 százalékánál megtalálható. Azonban egy másik vizsgálat szerint 8 iskolás tanulóból egynél már megtalálható a metabolikus szindróma legalább három komponense.
    • Elhízás. A testtömeg-index, a BMI (a kilogrammban mért testtömeg osztva a méterben mért magasság négyzetével) 25 feletti értéke fokozza a metabolikus szindróma kockázatát, különösen, ha hasi elhízás áll fenn.
    • Cukorbetegség a családban. Nagyobb a metabolikus szindróma kialakulásának valószínűsége, hogy ha családjában 2-es típusú cukorbetegség, vagy terhességi cukorbetegség már fordult elő.
    • Egyéb megbetegedések. Magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, vagy policisztás ovárium szindróma (ami nőknél előforduló hormonális betegség) szintén fokozza a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát.

    (www.oxygenmedical.hu)

    Módosítva: 2010.07.01 18:37, Megjelenés: 2010.07.01 18:37
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Azonosították a 2-es típusú cukorbetegség rizikófaktorait - Az inszomnia is felkerült a listára

    A Diabetologia c. folyóiratban a közelmúltban közzétett nemzetközi vizsgálat alapján a leggyakoribb alvászavar, az inszomnia, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának önálló rizikófaktora.

    A cukorbetegek 30 százalékának keringési betegsége is van

    A 2-es típusú diabéteszes páciensek közül minden harmadiknál idővel szív- és érrendszeri kór is kialakul. Az érintetteknél ez szinte mindig (tíz esetből kilencszer) érelmeszesedéssel (arterioszklerózissal) együtt járó kardiovaszkuláris betegséget jelent - állapította meg egy 10 ezer egyén bevonásával nemrégiben zajlott kutatás (Capture vizsgálat), amit öt kontinens 13 országában, köztük Magyarországon végeztek.

    Cukorbeteg gyerekek - Speciális kérdések az életmódról

    Az elmúlt években egyre gyakrabban és egyre fiatalabb életkorban kerül felismerésre az 1-es típusú, köznyelvben fiatalkori, diabetes mellitus. Speciális kérdések merülhetnek fel a betegek ellátását érintően.

    Tíz hasznos tanács diabétesszel élőknek

    A 2-es típusú diabétesz komoly betegség, de megelőzhető, és ha mégis kialakul, karbantartható, sőt korai stádiumban még vissza is fordítható!

    Metabolikus szindróma - Kezelés és megelőzés

    Kisebb táplálékbevitel és több mozgás: ezzel a metabolikus szindróma összes tünete egyszerre javítható, illetve megszüntethető.

    Az elhízott 2-es típusú diabéteszes betegek kezelése

    Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz napjainkban az iparilag fejlett országok legjelentősebb népegészségügyi problémája, gyakoriságuk az elmúlt években járványszerűen emelkedett. A két betegség társulása igen gyakori. Az elhízottak jelentős részénél már észlelhető valamilyen metabolikus anyagcsere-eltérés, prediabétesz, diabétesz. A krónikus szövődmények, társbetegségek kialakulásának kockázata a két betegség társulása esetén összeadódik, tovább emelkedik.

    Mire figyeljen a cukorbeteg sportolás közben? Mik a veszélyei?

    A sportra biztatjuk a cukorbetegeket, hiszen a testmozgás jó hatású a cukoranyagcsere egyensúlyának beállításában és fenntartásában, a normál testsúly elérésében és megtartásában, és nem utolsósorban a lelki egyensúly kialakításában is szerepet játszik.

    Életmód- és egészségtippek 2-es típusú cukorbetegek számára

    A 2-es típusú cukorbetegség egy krónikus betegség, amelyet magas vércukorszint jellemez. Lehet, hogy a betegség korai szakaszában még nem érzi rosszul magát, de ha nem kezelik betegségét, a diabétesz akár olyan súlyos szövődményekhez is vezethet, mint a vakság, a vesebetegség, az alsó végtagok amputációja és a szívbetegség. Emiatt fontos, hogy egészséges életmóddal és az Önnek felírt gyógyszerekkel kontroll alatt tartsa betegségét. Olvassa el cikkeinket a témában!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.