• Cukorbetegség - Átcsoportosítható-e az étkezések szénhidráttartalma?

    Szerző: Springmed - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor

    Átcsoportosítható-e az előzetesen egyeztetett (ajánlott) szénhidráttartalom az egyes étkezések között? A cukorbetegség meghatározó vonása, hogy az étkezéseket követő inzulinelválasztás elégtelen vagy hiányzik: a táplálékból felszívódó szénhidrát jelentős vércukorszint-emelkedést okoz(hat).

    Ennek elkerülését szolgálja többek között a megfelelő, a napszakos inzulinérzékenységet is figyelembe vevő étrend. Ahhoz, hogy ez utóbbi pontos szerepét megérthessük, ismernünk kell az inzulinszekréció folyamatát és az inzulinérzékenységet befolyásoló tényezőket.

    Hirdetés
    A cukorbetegség figyelmeztető jelei
    Becslések szerint minden cukor-betegre legalább egy ember jut, akinél már kialakult a betegség, de nincsenek tünetei, ezért nem is tud róla. A legjellemzőbb tünetek >>

    Inzulinelválasztás a szervezetben folyamatosan zajlik, egészséges emberben naponta átlagosan 40 egység (E) termelődik, és egy része alacsony koncentrációban, egyenletesen jut a véráramba – ez a 0,35- 0,80 E/testsúlykg mennyiségű ún. bazális vagy nyugalmi szekréció –, másik része az étkezésekhez igazodóan periodikusan kerül a vérkeringésbe.

    Ez utóbbit étkezési többletinzulinnak nevezzük, amely a napi inzulinszükséglet mintegy felét képezi.

    Hatásának korai vagy gyors fázisa az étkezés kezdetétől 67 számított 3-5 percen belül jelentkezik és 30 percig tart, az ezt követő második vagy késői szakasz időtartama további 30–120 perc. A termelődő mennyiség arányos a felszívódó szénhidrát mennyiségével (emellett egyes fehérjeösszetevők, aminosavak is befolyásolják).

     Mit mutat meg a GI?
    A GI-ből arra tudunk következtetni, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott ételekből a szénhidrát. A vizsgált élelmiszer 50 g szénhidrátot tartalmazó mennyiségének elfogyasztását követő vércukorszint-emelkedést egy referenciához viszonyítják, s az érték 0 és 100 közé esik. Pontosan megítélni a GI alapján azt, hogy időben mikor van a csúcson a vércukorérték nem lehet, csak az adott ételekt kategóriákba lehet besorolni, hogy gyorsan, közepesen vagy lassan éri el a vércukor a csúcsot.
    Szénhidrátok és a glikémiás index >>

    A szénhidrát-anyagcsere szabályozásában az inzulin mellett két másik, elsődlegesen ilyen feladatot betöltő hormon, a glukagon és a mai ismereteink szerint kisebb jelentőségű amilin is részt vesz. Ismert továbbá néhány olyan hormon is, amelyek más elsődleges hatásaik mellett a vércukorszint szabályozásában is szerepet játszanak. Ezek – a növekedési hormon, a mellékvesekéreg (az ún. glukokortikoidok) és a mellékvesevelő hormonjai (az adrenalin és a noradrenalin) – a vércukorszintet emelik.

    Szerepük az ún. ellenreguláció, a kívánatosnál nagyobb vércukoreséssel szembeni védelem biztosítása.

    Támadáspontjuk összetett mechanizmusú. Gátolják az inzulin elválasztását, a zsír- és izomszövet cukorfelvételét, valamint fokozzák a máj cukorkibocsátását.

    Stresszhelyzetekben e hormonok termelődése fokozódik, és említett hatásuk megelőző vércukoreséstől függetlenül is érvényesül, emelkedett vércukorszintet okozva.

    Az étkezési többletinzulin elválasztása hármas élettani feladatot tölt be: segíti a „perifériás” szövetek, elsősorban a zsírés izomszövet cukorhasznosítását (azaz cukorfelvételét), a máj- és izomszövet keményítőraktárainak feltöltését, valamint gátolja a glukagon termelését. 1-es típusú cukorbetegségben az inzulintermelés hiányzik, így hiányzik az étkezési többletinzulin elválasztása is. Az utóbbi károsodása (késői, elhúzódóan lezajló és az egészségesekéhez képest kisebb csúcsmennyiséget eredményező inzulinkibocsátás) a 2-es típusú cukorbetegségnek is egyik legkorábbi jellemzője.

    Hogyan történhet az inzulin pótlása?

      Diabétesz teszt


    Még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség egyes embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek.
    Töltse ki Diabétesz tesztünket! >>

    Az inzulin pótlása kívülről bejuttatott inzulinnal, illetve helyreállítása gyógyszerekkel serkentve a szénhidrátanyagcsere rendezését célozza. A gyógyszeres lehetőségek hatása azonban korlátozott. Ennek egyik oka az inzulinérzékenység – az említett hormonok napszakos elválasztásában mutatkozó ingadozás következményeként létrejövő – változása (hajnalban és reggel a legkisebb, délben a legnagyobb), a másik oka, hogy az adott inzulin vagy gyógyszer mennyiségét meghatározott, a beteggel előzetesen egyeztetett alkalmankénti szénhidrátbevitelhez igazítják.

    Rendszerint három fő- és két-három köztes étkezést alkalmaznak (a főétkezések esetében nagyobb, a köztes étkezések – tízórai, uzsonna, pótvacsora – esetében alacsonyabb alkalmankénti szénhidráttartalommal), bár újabb kezelési rendszerekben (pl. ultragyors hatású inzulinanalógok vagy ún. étkezési vércukorszint-szabályozó tabletták alkalmazásakor) a köztes étkezések el is hagyhatók.

    A labilis anyagcseréjű, az inzulinhatást érintő kis változásokra is érzékeny betegeken, az egyes étkezéseken belül néha a „lassú felszívódású” (ún. kolloid szénhidrátok, pl. kenyérfélék, péksütemények) és „gyors felszívódású” (ún. krisztalloid vagy elemi állapotú szénhidrátok, pl. gyümölcsök, tejtermékek) egyes étkezéseken belüli arányát is meg kell határozni, sőt, a szokásos hat helyett akár hét vagy nyolc étkezés beállítására is kényszerülhetünk.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az egyes ételféleségek glikémiás indexének figyelembevétele az étrend összeállításakor szintén a szükséges mértékű étkezési többletinzulin-elválasztás biztosítását szolgálja. Mindezek magyarázzák, miért nem lehet az egyes étkezések szénhidráttartalmát összevonni és több különböző alkalom helyett egyszerre elfogyasztani, vagy – ami betegekkel folytatott beszélgetésekben ugyancsak gyakran elhangzó igény – miért nem szerencsés az egyes étkezéseket felcserélni, pl. ebédre csak „snacket”, uzsonnányi kis étkezést beiktatni, s a köztes étkezés idejében nagyobb mennyiségű szénhidrátot fogyasztani.

    Funkcionális inzulinkezelési rendszerekben, közel 24 órás hatású, analóg, bázisinzulint használó rendszer esetén van lehetőség, az étkezések szabadabb időbeli eltolására, szénhidráttartalmuk kis változtatására. A fő- és köztes étkezések felcserélését, vagy több étkezés összevonását, azonban e rendszerek sem tudják biztosítani. A megoldást talán a vércukorszint változását észlelő, és az inzulint ehhez igazodóan, zárt rendszerben adagoló eszköz, a hordozható „mesterséges hasnyálmirigy” jelentheti, ilyen készülék azonban ez idő szerint nincs forgalomban.

     Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség


    Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: CukorbetegségA kiadvány fülszövege: " Melyek a cukorbetegség fő típusai? Mi okozza a cukorbetegséget? Megelőzhető, illetve elkerülhető-e a cukorbetegség? Mi a táplálkozási piramis, és mi a jelentősége? Mit jelent a cukorbetegség "komplex kezelése"? Miért szükséges a vércukor önellenőrzés? Milyen gyakran mérjen vércukrot a cukorbeteg? Hogyan előzhetők meg a cukorbetegség szövődményei? Hol gondozzák a cukorbeteg terhest? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében."
    Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
    Szakmai lektor: Dr. Hidvégi Tibor
    Felelős szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
    Felelős kiadó és főszerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
    Tipográfia és borítóterv: Németh János
    SpringMed Kiadó, 2007, 208 oldal
    Látogasson el a kiadó
    honlapjára és böngésszen a könyvek között
    www.springmed.hu 

    A könyvet ITT TUDJA MEGRENDELNI kedvezménnyel >>

    (Springmed)

    Legutóbb frissült: 2015.05.16 18:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    Életmódtanácsok tüdőrákkal küzdő betegeknek

    A tüdő rosszindulatú daganatában szenvedő betegek életminőségét és gyógyulási esélyeit jelentősen befolyásolhatja a gyógyszeres-sebészeti és sugárkezelésen kívül a betegek kezelések alatti és utáni életmódja.

    Nyári táborok - Mit tegyen, ha cukorbeteg vagy táplálékallergiás a gyermeke?

    A több mint 1200 elérhető táborturnus közül a hagyományos táborok mellett egyre több különleges témájú tábort találni. Régészkedhetnek, nagyjátékfilm rendezésében segíthetnek, vagy éppen kertészeti táborban ügyeskedhetnek a kicsik. Mi a helyzet, ha például cukorbeteg, táplálékallergiás vagy laktózérzékeny a gyermekünk?

    Ön is cukorbeteg? Rengeteget segíthet, ha sportol!

    A fizikai aktivitás kedvezően befolyásolja az anyagcserét, cukorbetegségben ennek különösen nagy jelentősége van. A testmozgás javítja a közérzetet, a sejtek érzékenyebben reagálnak az inzulinra, az inzulinrezisztencia mérséklődik, és a vércukorszint beállítása könnyebbé válik. Ezenkívül a testmozgás és a sport a túlsúly csökkentését is segíti.

    Így kezdjen neki a mozgásnak trombózis után

    A mélyvénás trombózis az egész életre kiható állapot, hiszen az tüdőembólia veszély elhárítása után fontos, hogy a beteg a jövőben fokozottan ügyeljen életmódjára, hiszen ha már egyszer kialakultak a vérrögök, utána már lényegesen nagyobb eséllyel fordul elő ismételten a probléma. A prevenció ezért kiemelten fontos, ami véralvadásgátló kezelést, egészséges étkezést és rendszeres testmozgást foglal magában.

    Szénhidrátszámolás: nem bonyolult, de gyakorlást igényel

    A szénhidrátszámolás segíthet abban, hogy a nagyobb vércukor-ingadozásokat elkerülje, vércukra zömében 4 és 8 mmol/l között legyen. Az inzulinadagot - ha inzulint szükséges adnia - a fogyasztani kívánt szénhidrátmennyiséghez pontosabban tudja majd igazítani, ha jól számol.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.