Gyomorműtét és cukorbetegség

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Tanulmányok szerint a súlycsökkentő műtét 10 páciensből 8 esetében enyhítette a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit.

A tanulmányok során megállapították, hogy a bariatrikus műtét (fogyasztás céljából a gyomor szűkítése valamilyen módszerrel) súlycsökkenést és a cukorbetegség tüneteinek enyhülését idézheti elő rövid és hosszú távon egyaránt.

A bariatrikus műtét után javulhat a cukorbetegek állapota, mivel testsúlyuk csökken, azonban ez nem jelenti azt, hogy a gyomorműtét lenne a megoldás a cukorbetegségre.

A vizsgálat során a kutatók a bariatrikus műtéten átesett betegek esetében vizsgálták, hogy az operáció hogyan hatott a súlycsökkenésre és a 2-es típusú cukorbetegségre. A kutatók azt mérték, hogy a műtéti beavatkozás hogyan hat az inzulinszintre.

A kutatás eredményei

A bariatrikus műtéten átesett páciensek átlagos életkora 40,2 év volt. A páciensek 80 százaléka nő volt, és az átlagos BMI érték 47,9.

A cukorbetegség tünetei összességében a páciensek 86,6 százalékánál csökkentek; a műtétet követően az inzulin szint, a HbA1c és az éhgyomri glükóz érték csökkent a betegek esetében.

Milyen következtetéseket vontak le a kutatók?

A vizsgálatok szerint tehát a bariatrikus műtéten átesett páciensek esetében nemcsak súlycsökkenés, hanem a cukorbetegség tüneteinek enyhülése is megfigyelhető volt.

Mivel a 2-es típusú cukorbetegség a túlsúlyhoz, a magas koleszterinszinthez és a magas vérnyomáshoz köthető, ezért nem meglepő, hogy a bariatrikus műtétek következtében jelentősen csökkent a betegek testsúlya és a cukorbetegség tünetei is enyhültek esetükben.

Ennek ellenére mégis hangsúlyozandó, hogy a fogyasztó műtétek nem jelentenek megoldást a cukorbetegség kezelésére, ugyanis az operáció csak a kórosan túlsúlyos emberek esetében javallt.

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.