Gyomorműtét és cukorbetegség

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

Tanulmányok szerint a súlycsökkentő műtét 10 páciensből 8 esetében enyhítette a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit.

A tanulmányok során megállapították, hogy a bariatrikus műtét (fogyasztás céljából a gyomor szűkítése valamilyen módszerrel) súlycsökkenést és a cukorbetegség tüneteinek enyhülését idézheti elő rövid és hosszú távon egyaránt.

A bariatrikus műtét után javulhat a cukorbetegek állapota, mivel testsúlyuk csökken, azonban ez nem jelenti azt, hogy a gyomorműtét lenne a megoldás a cukorbetegségre.

A vizsgálat során a kutatók a bariatrikus műtéten átesett betegek esetében vizsgálták, hogy az operáció hogyan hatott a súlycsökkenésre és a 2-es típusú cukorbetegségre. A kutatók azt mérték, hogy a műtéti beavatkozás hogyan hat az inzulinszintre.

A kutatás eredményei

A bariatrikus műtéten átesett páciensek átlagos életkora 40,2 év volt. A páciensek 80 százaléka nő volt, és az átlagos BMI érték 47,9.

A cukorbetegség tünetei összességében a páciensek 86,6 százalékánál csökkentek; a műtétet követően az inzulin szint, a HbA1c és az éhgyomri glükóz érték csökkent a betegek esetében.

Milyen következtetéseket vontak le a kutatók?

A vizsgálatok szerint tehát a bariatrikus műtéten átesett páciensek esetében nemcsak súlycsökkenés, hanem a cukorbetegség tüneteinek enyhülése is megfigyelhető volt.

Mivel a 2-es típusú cukorbetegség a túlsúlyhoz, a magas koleszterinszinthez és a magas vérnyomáshoz köthető, ezért nem meglepő, hogy a bariatrikus műtétek következtében jelentősen csökkent a betegek testsúlya és a cukorbetegség tünetei is enyhültek esetükben.

Ennek ellenére mégis hangsúlyozandó, hogy a fogyasztó műtétek nem jelentenek megoldást a cukorbetegség kezelésére, ugyanis az operáció csak a kórosan túlsúlyos emberek esetében javallt.

(WEBBeteg - B. M.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tegyük rendbe a fogalmakat! -...

A szénhidrátháztartás zavarainak több formája is ismert. Több olyan állapot is létezik, ami a diabétesz megelőző állapotának számít, viszont...

Tíz hasznos tanács diabétesszel...

A 2-es típusú diabétesz komoly betegség, de megelőzhető, és ha mégis kialakul, karbantartható, sőt korai stádiumban még vissza is fordítható!

Hívjál mentőt, nem részeg!

Elsősegélyben jártas barátommal sétáltunk a belvárosban, mikor egy kissé dülöngélő, zavartan viselkedő hölgyre lettünk figyelmesek.

A cukorbetegség és a...

Van-e összefüggés a cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat között? Mekkora az esélye, hogy egy cukorbetegnél hasnyálmirigy-daganat alakulhat ki?...

A stressz és a cukorbetegség

A stressz a cukorbetegség egyik rizikófaktora, emellett számos szív- és érrendszeri betegségé is, így ezek együttesen növelik számos betegség -...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.