Éjszakai hipoglikémia: a rejtőzködő gyilkos

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász
Megjelent: 2022.09.01

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerekek szüleinek egyik legnagyobb félelme, hogy nem tudják, másnap reggel ébren találják-e gyermeküket. Ez az egyik oka annak, hogy az 1-es típusú diabéteszes gyermek szülei nagyon keveset alszanak. Miért?

Mert ébren maradnak, vagy többször is felkelnek, hogy teszteljék az alvó gyermeket, és biztosak legyenek benne, hogy nem esik le túlzottan a vércukorszintje az éjszaka folyamán.

Cikkünk címét és bevezetőjét talán túl drámainak találja, de sajnos a világon előforduló probléma az éjszakai hipoglikémia miatti haláleset. Noha nem gyakori, de megtörténhet. Ha Ön vagy gyermeke 1-es típusú cukorbetegségben szenved és aggasztja az éjszakai hipoglikémia eshetősége, akkor az alábbi cikkből megtudhatja, milyen lépéseket tehet, hogy megakadályozza az éjszakai alacsony vércukorszint bekövetkeztét.

A tünetek felismerése

Ha Ön nem cukorbeteg, nehéz lehet megtanulni, hogyan ismerje fel az alacsony vércukorszint tüneteit a szeretett személynél, különösen ha az illető alszik. Az éjszakai hipoglikémia nem nagyon különbözik az egyéb időszakban jelentkező alacsony vércukorszinttől. Íme a leggyakoribb tünetek, amit a diabéteszes betegek az éjszakai alacsony vércukorszintnél tapasztalhatnak:

 • Fejfájással ébredés
 • Szokatlan fáradtság
 • Fáradtan és izzadtan ébredés
 • Alvási zavarok.

Ezek közül néhányat akkor is felismerhet, ha Ön nem cukorbeteg. Ha azt tapasztalja, hogy szerette nyugtalanul alszik, vagy a szokásosnál jobban izzad, érdemes tesztelni, hogy vércukorszintje a biztonságos tartományban van-e.

Mi okozza az éjszakai hipoglikémiát?

Noha alacsony vércukorszint bármikor előfordulhat, a túlzott mértékű zuhanás bekövetkeztének kockázatát növelik a következők:

 • A fizikai aktivitás növekedése a nappali órákban. Ez növelheti az inzulinérzékenységet és a vércukorszintben éjszakai mélyponthoz vezethet.
 • A vacsora hiánya vagy kihagyása.
 • Betegség után, ugyanis betegség idején a szervezetnek több inzulinra van szüksége, emiatt az inzulin adagja növelhető, ha viszont a szükségesnél tovább vagy nagyobb mértékben tesszük ezt, abból baj lehet.
 • Az esti snack kihagyása.
 • Alkoholfogyasztás.
 • Túl sok bazális inzulin.

Az éjszakai hipoglikémia megelőzése

Néhány lépéssel megakadályozhatja, hogy a vércukorszint mélypontra zuhanjon. A legjobb, ha lefekvés előtt rendszeresen megméri a vércukorszintjét. Ez segít abban, hogy ismerje az éjszakai szakasza kiindulási értékét a vércukorszintjének. Ha azt gyanítja, hogy az éjszakai mélypontok Önnél előfordulnak, állítsa be hajnali 3 órára az ébresztőt, és teszteljen – ez segíthet felismerni a túlzottan alacsony vércukorszintet. Ha lefekvés előtt, az éjszaka közepén és reggel is megméri a vércukorszintjét, az segít abban, hogy Ön és orvosa is jobban megértse, mi történik a vércukorszintjével az éjszakai órákban, valamint abban, hogy tudjanak tenni annak érdekében, hogy megakadályozzák az éjszakai mélypontok előfordulását. Ha úgy találja, hogy az éjszaka folyamán vércukorszintje túlzottan alacsony, ideje lehet az inzulinadagok módosításának. Beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen módosítást végezne, nélküle nem szabad dönteni vagy változtatni!

Az éjszakai mélypontok megakadályozása a következőképpen érhető el:

 • Az esti inzulinadagok csökkentése fokozott aktivitási időszakok után.
 • Szénhidrát fogyasztása lefekvés előtt.
 • Ne hagyja ki a vacsorát!
 • Az orvosi csapatával való együttműködés annak biztosítása érdekében, hogy a bazális inzulin mennyisége ne legyen túl magas.

Folyamatos glükózfigyelő használata éjszakai hipoglikémia megelőzésére

Az éjszakai mélypontok megakadályozásának másik módja a folyamatos (szöveti) glükózmonitor, a CGM használata. A CGM úgy van programozva, hogy riasztást ad, ha a vércukorszintje túl alacsony lesz az esti órákban, miközben alszik. Ez segíthet abban, hogy az éjszaka közepén is hatékonyan és gyorsan kezelje az alacsony vércukorszintet. Lehetővé teszi továbbá, hogy teljes képet kapjon arról, hogy milyen a vércukorszintje az éjszaka alatt.

Az éjszakai hipoglikémia kezelése

Az éjszakai mélypontok kezelése megegyezik a nappaliakéval. A legjobb, ha 10-15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot, például gyümölcslevet vagy szőlőcukrot fogyaszt, amit lassabb felszívódású szénhidrát, például keksz vagy egy szelet kenyér kövessen, hogy megakadályozza a további mélypontokat.

Mindig jó, ha az ágya mellett tart a mélypontok kezelésére szolgáló dolgokból arra az esetre, ha éjszaka szüksége lenne rá. Ez segít a lehető leggyorsabban kezelni az alacsony vércukorszintet.

Tovább A hipoglikémia - Mi történik, ha leesik a cukrunk?

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: Nocturnal Hypoglycemia: The Hidden Killer (The Diabetes Council)
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

A női változókor tünetei hosszan tartó kezelést igényelnek. (x)

Irritábilis bél szindróma Irritábilis bél szindróma

Mit tegyünk, ha a vizsgálatok alapján IBS-t állapít meg az orvos?

Helytelen táplálkozás: egyre több a...

A 2-es típusú cukorbetegség oka leggyakrabban a nem megfelelő életmód követése. Sajnos ez alól a gyerekek sem kivételek, akik közül egyre több az...

Gyakori hibák, melyeket a legtöbben...

A 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként emlegetett állapot, az inzulinrezisztencia (IR) kezelésének alapja a megfelelő étrend követése a...

HgbA1c - Mit jelent az értéke a...

Az A1c-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát...

Elsősegélynyújtás cukorbetegeknek

Kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor a közelünkben tartózkodó cukorbeteg hirtelen rosszul lesz. Mit kell ilyenkor tenni? A legtöbb ember megijed, pedig...

A prediabétesz felismerése és...

A prediabétesz a cukorbetegséget megelőző előállapot összefoglaló elnevezése. Prediabétesz esetén már fennáll valamilyen mértékű, rejtett...

A hipoglikémia - Mi történik, ha...

Mindennapjainkban gyakran használjuk azt a kifejezést, hogy leesett a cukrom. Az alacsony vércukorszint a szervezetben reakciók egész láncát indítja...

Gombás fertőzés - Ami a...

Makacs és elviselhetetlen viszketés, égető fájdalom, rosszul álcázott kínos vakarózás - ki ne ismerné a gombás fertőzés kínzó tüneteit?...

A 2-es típusú cukorbetegség...

A betegség kezelése egy életen át tartó elkötelezettséget jelent rendszeres vércukorszint-ellenőrzéssel, egészséges étkezéssel, rendszeres...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.