Miért érdemes megtanulni a szénhidrátszámolást?

szerző: Kicsák Marian, dietetikus - Diabetes
frissítve:

A szénhidrát energiát adó tápanyag. Úgy kell a testünknek, mint autóba az üzemanyag. Túlzott fogyasztása - a szervezet számára szükséges mennyiségnél rendszeresen és lényegesen többet enni - éppúgy kerülendő, mint teljesen kihagyni az étrendből. De ez a többi tápanyagra is igaz.

Mielőtt felfedezték az inzulint, a cukorbetegeknél az étrend összeállításakor arra fókuszáltak, hogy minél kevesebb szénhidrátot tartalmazzon. Manapság is kiemelten figyelünk a szénhidráttartalomra, mivel ez az a tápanyag, amely a vércukorszintet befolyásolja, de nagyon szigorú megszorítása szükségtelen.

Minden cukorbetegnek ismernie kell, hogy mennyi szénhidrátot ajánlott ennie egy nap! Ön is kapott javaslatot a kezelőorvosától a napi energia- és szénhidrátbevitelre, az egyes étkezések szénhidráttartalmára vonatkozóan. Ez fontos támpont étrendje összeállításához. Például napi 1600 kcal energia-, 180 g szénhidráttartalmú étrend megoszlása: reggeli 40 g, tízórai 20 g, ebéd 50 g, uzsonna 20 g, vacsora 50 g.

A szénhidrátok három típusa

Ételeinkben háromféle szénhidrát lehet: emészthető cukrok (szőlőcukor, gyümölcscukor, répacukor, tejcukor, malátacukor), keményítő és a nem emészthető élelmi rostok.

A cukrok szívódnak fel leggyorsabban, így a cukrot tartalmazó élelmiszerek, különösen a folyadékok hamar megemelik a vér cukorszintjét. A keményítőtartalmú élelmiszerek lassabban emelik a vércukorszintet, mint a cukrok, mert az emésztés során fokozatosan szabadul fel belőlük a glükóz (szőlőcukor). Az élelmi rostok nem emészthetőek, így nem emelhetik a vércukrot. Épp ellenkezőleg, jelenlétükben a többi szénhidrát felszívódása is lassabb lesz. Éppen ezért előnyösebb barna kenyeret, barna rizst enni, amely a keményítő mellett élelmi rostot is tartalmaz.

A szénhidráttartalmú élelmiszerek közül a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket, italokat (cukrozott üdítők, dzsemek, sütemények) kerülni kell. Nem ajánlott a méz és az aszalt gyümölcsök.

Egy nap az étrendi naplóból

Reggeli: 3 vékony szelet Pannónia sajt, 6 dkg rozskenyér, 4 szem olívabogyó, 1 db zöldpaprika, presszókávé 0,5 dl tejjel

Tízórai: 1 db nagyobb alma (25 dkg), 5 szem dió

Ebéd: csontleves cérnametélttel, töltött káposzta 4 db, kicsi

Uzsonna: natúr joghurt (125 ml), 2 evőkanál erdei gyümölcs (mirelit)

Vacsora: sült pisztráng (20 dkg) vajon, 10 dkg párolt mexikói vegyes zöldség, 4 evőkanálnyi petrezselymes burgonya

Mennyi szénhidrátot lehet enni naponta?

„Megfelelő mennyiségben” fogyasztani azt jelenti, hogy figyelembe vesszük a testsúlyt, a fizikai munkavégzést, az életkort. Több szénhidrátra van szüksége például egy 30 éves, fizikai munkát végző férfinak, aki normál testalkatú, mint annak, aki 60 éves, keveset mozog és jelentős a testsúlytöbblete. Az ajánlott napi szénhidrátbevitel valahol 150–300 g között mozog.

Szénhidrátszámolás

Az ételekben lévő szénhidrátok emelik a vércukorszintet, lassan, gyorsan vagy nagyon gyorsan. Azokat az élelmiszereket, amelyek viszonylag kis mennyiségben is nagyon gyorsan emelik a vércukorszintet, érdemes kerülni. A lista élén a cukrozott folyadékok (cukrozott üdítők) állnak.

Miért érdemes a szénhidrátokat számolni?

  • Ha cukorbetegként nem figyel az elfogyasztott ételek mennyiségére, a vércukra és/vagy a testsúlya bánja. Ha tudatosan dönt az ételadagok nagyságáról, ha étkezéseinek szénhidráttartalmát helyesen ki tudja számolni, stabilabb lesz a vércukorszintje.
  • Az inzulinadagot a fogyasztani kívánt szénhidrátmennyiséghez pontosabban tudja majd igazítani.
  • Az ételek széles választékát tudja az étrendjébe illeszteni anélkül, hogy a vércukorértékei magasra emelkednének. Márpedig az egészséges táplálkozás alapelve: sokféle dolgot enni sokféle módon elkészítve.
  • Gondolja végig, melyek a kedvenc ételei, és azok szénhidráttartalmát minél előbb tanulja meg kiszámolni!

A szénhidrátszámolás tanulást igényel. Nem egy hét alatt kell mindent tudnia, de fontos, hogy kezdje el a tanulást, bővítse ismereteit, tapasztalatait nap mint nap!

Hogyan lehet a szénhidrátokat számolni?

  • Első lépésként tudja meg, hogy mennyi szénhidrátot ajánlott ennie önnek egy nap és mennyit egy-egy étkezés alkalmával! Erre vonatkozóan kérjen tanácsot, ajánlást kezelőorvosától, dietetikustól!
  • Ismerje meg az ön által leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek szénhidráttartalmát! (Célszerű előbb az élelmiszerekkel kezdeni, mert az ételeket kicsit bonyolultabb számolni, azt majd később gyakorolja.) Vegyünk egy élelmiszert, például a kenyeret. Mérje le a szokásosan fogyasztott kenyérmennyiséget, és számolja ki szénhidráttartalmát: annak a konkrét darab kenyérnek, amelyet meg akar enni, mennyi a szénhidráttartalma? A legtöbb kenyér szénhidráttartalma 50 g 100 g-nyi mennyiségben. Ha az ön kenyéradagja 8 dkg, akkor 40 g szénhidrátot tartalmaz, ha 12 dkg, akkor 60 g-ot. Az élelmiszerek szénhidráttartalmát tápanyagtáblázatban találja. Fontos tudni, hogy a tápanyagtáblázatban feltüntetett értékek mindig tisztított nyersanyagra vonatkoznak (akár narancsról, akár burgonyáról van szó).
  • Írja fel egy héten keresztül, hogy az egyes étkezések alkalmával mit eszik és mennyit! Azaz vezessen étrendi naplót! Ezután az étrendi naplójában húzza alá azokat az ételeket, amelyek szénhidrátot tartalmaznak!
  • Nézze meg, mely élelmiszereket, ételeket húzta alá! Vegyen elő egy tápanyagtáblázatot, és minél több étkezésnél próbálja meg kiszámolni, hogy a megevett ételben mennyi szénhidrát volt! Például, ha evett 6 dkg rozskenyeret, akkor annak a szénhidráttartalma 30 g. 1 dl tejben 5 g szénhidrát van. Ha ön 0,5 dl tejet töltött a presszókávéhoz, akkor abban 2,5 g szénhidrát volt.

Semmi baj, ha az első napokban nem tudja minden egyes étkezés szénhidráttartalmát kiszámolni. Írni, olvasni sem két hét alatt tanultunk meg az általános iskola első osztályában.

Ételek szénhidráttartalmának számolása

A napi szénhidrátmennyiség ötszöri elosztása cukorbetegeknekÉtelek esetén már kicsit bonyolultabb a helyzet, ha szeretné kiszámolni a szénhidráttartalmukat.

A legegyszerűbb, ha a szénhidráttartalmú alapanyagok mennyiségét leméri főzés előtt, és abból szénhidráttartalmat számol egy-egy adagra vonatkozóan. Ha nyolcadagnyi mennyiséget főzött, akkor az összszénhidrát-mennyiséget elosztja nyolccal.

Egy darab palacsinta szénhidráttartalmát úgy lehet kiszámolni legegyszerűbben, hogy amikor készíti a palacsintatésztát, leméri a tej és a liszt mennyiségét. Adott mennyiségű liszt és tej szénhidráttartalmát összeadja, majd elosztja a kisütött palacsinták számával és megkapja, hogy mennyi szénhidrát van egy palacsintában.

Saját „adatbázis”

Ezeket az adatokat érdemes megjegyeznie valamilyen módon, hogy ha ismét szüksége lesz rá, könnyedén felidézhesse. Az adatokat tárolhatja füzetben vagy okostelefonban. Amikor elkezdi építeni a saját „szénhidrát-adatbázisát”, kezdje azokkal az ételekkel, amelyeket gyakran fogyaszt.

Amikor egyre több élelmiszer, étel szénhidráttartalmát ki tudja számolni, nézze meg az étrendi naplóját. Vizsgálja meg, ugyanazt a szénhidrátmennyiséget ette reggelire, ebédre, vacsorára és köztiétkezésekre minden nap? Például minden reggel 40 g szénhidrátot evett? Vagy egyik reggel 40 g-ot, másik nap 60 g-ot? Nézze meg az étkezések időpontjait! Közel azonos időpontokban evett?

Ha ön ugyanazt a mennyiségű gyógyszert (vércukorcsökkentő tablettát) szedi minden nap, vagy ugyanabban az adagban adja az inzulint, akkor nehéz kontroll alatt tartani a vércukorszintjét, ha az étkezések időpontjai és/vagy a szénhidrátmennyiségek nagyon különböznek. Amikor egyik nap 7 órakor, másnap fél 9-kor reggelizik, vagy egyik nap 40 g, másnap 60 g szénhidrátot eszik reggelire.

Hasonlítsa össze étkezéseinek szénhidráttartalmát a kezelőorvos vagy dietetikus által javasolt értékekkel! Próbálja meg ezeket az értékeket közelíteni egymáshoz! Kérjen tőlük segítséget, ha szükséges! Amennyiben úgy gondolja, hogy az ajánlott szénhidrátmennyiség nagyon kevés önnek, azt is beszéljék meg!

Rendszeresen végezzen vércukor-önellenőrzést

A nap során különböző időpontokban mérjen! Ne mindig csak reggel, vagy csak este. A javasolt mérési időpontokat, a vércukor-önellenőrzés gyakoriságát megbeszélheti kezelőorvosával. A mért eredményeket írja be a kezelési naplóba („vércukornapló”)!

A következő lépésben megvizsgálhatja az étrendi naplóját és kezelési naplóját úgy, hogy egymás mellé teszi őket és megnézi, hogy adott napon mit evett és hogyan alakultak a vércukorértékei. Az étkezés utáni vércukormérés, illetve a vércukorméréspárok (étkezés előtti és étkezés után 1,5 órával történő vércukormérések) fontosak. Azért, mert az étkezés előtt és után mért vércukorérték segít, hogy lássa a szénhidrátfogyasztás hatását a vércukorszintjére. Akkor is sokat segíthet, ha ön a szénhidrátszámolást tanulja.

Amennyiben sokat gyakorolja a szénhidrátszámolást, a konyhai mérlegtől és tápanyagtáblázattól távol is jó döntéseket hoz majd.

Kérje meg kezelőorvosát, hogy irányítsa dietetikushoz, akivel közösen kialakítják az ön egyéni étrendjét, amivel elégedett lehet, és segít a szénhidrátszámolással kapcsolatos készségek kialakításában.

Tovább Vércukor-önellenőrzés cukorbetegségben

(Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus)

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja 2018/4

Idén 30. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat. Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendelése

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
Diabetes - Dr. Hidvégi Tibor, belgyógyász, diabetológus, lipidológus
Diabetes - Prof. Dr. Jermendy György, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.