Kerülje el a terhességi cukorbetegséget személyre szabott mozgással

szerző: Németh Vivien, mozgásterapeuta; dr. Polyák Annamária, diabetológus - Életmód Orvosi Központ
megjelent:

A terhességi cukorbetegség igen gyakori állapot a gyermeket váró nők körében, melynek jelentős rizikófaktora, ha az illető inzulinrezisztens, ha a családjában előfordult már cukorbetegség, illetve ha túlsúllyal küzd. Mozgással azonban a rizikó jelentősen csökkenthető!

Megnövekedett vércukorértékek a várandósság során

A terhesség egy olyan állapot, mely számtalan változást idéz elő a szervezet működésében. Ilyen például az, hogy a placentában termelődő hormonoknak vércukor szintet emelő hatásuk van, és ha a hasnyálmirigy inzulin termelése ezzel nem tud lépést tartani és a többletfeladat miatt kimerül, kialakul a terhességi diabetes.

A gesztációs diabétesz

Magyarországon a terhességek 3-5 százalékában tapasztalható a terhességi cukorbetegség enyhébb vagy súlyosabb formája. Bővebben a gesztációs diabéteszről

Éppen ezért terhesség során jelentősen megnő a cukorbetegség rizikója, ami mind a kismama, mind a születendő gyermek egészségét és életét veszélyeztetheti, mivel a gesztációs diabetes a méhlepény idő előtti elöregedését eredményezheti- ez vetélést, koraszülést és fejlődési zavarokat is okozhat. Éppen ezért várandósság során minimum egyszer, a fokozott rizikócsoportba tartozókat 2-szer is szűrik cukorbetegségre, hogy a kezelést mihamarabb el lehessen kezdeni - mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa.

Ezekben az esetekben nagyobb a terhességi cukorbetegség esélye

  • inzulinrezisztencia
  • mozgáshiány
  • túlsúly
  • családban előfordult cukorbetegség
  • korábbi terhességnél kialakult cukorbetegség

Mozgással elkerülhető a probléma

Sokan vannak azok, akik terhesség során mellőznek mindenfajta testmozgást, pedig nem csak a kismamára, de a babára nézve is igen előnyös hatásokkal bír. A rendszeres edzésnek ráadásul nagy szerepe van a terhességi diabetes rizikójának csökkentésében (mivel határára normalizálódik a vércukor- és az inzulinszint), valamint segít a várandósság alatt felszedett súlytöbblet leadásában, illetve annak megelőzésében.

Hogy mégis mennyi az ideális súlygyarapodás ekkor?

  • vékony hölgyek (BMI <18,5) esetében ideális a 12-18 kg testtömeg gyarapodás,
  • normál testtömeggel (BMI 18,5-24,9) rendelkezők esetében 11-16 kg az ideális,
  • kevés túlsúllyal (BMI 25,0-29,9)- rendelkezők esetben 7-11 kg is elegendőnek bizonyul,
  • míg jelentős súlytöbblet esetén az 5-9 kg súlygyarapodás tekinthető optimálisnak.

Mozgás tekintetében az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság ajánlása szerint a terhes nőkre ugyanazok óvintézkedések vonatkoznak, mint nem terhes társaikra, természetesen csak akkor, ha a terhességnek nincs orvosi, nőgyógyászati komplikációja. Ám aki csupán most kezdene mozogni, annak érdemes személyi edzőhöz fordulni, mivel fontos a fokozatosság és az egyéni paraméterek feltérképezése, melyről egy alapos állapotfelmérés ad pontos információkat. Ennek birtokában biztonságos és személyre szabott mozgásprogramot lehet összeállítani. Továbbá fontos, hogy bizonyos gyakorlatok és mozgásformák a terhesség előrehaladtával kerülendőek - például a hanyattfekvésben végzett gyakorlatokat mellőzni kell, hiszen ekkor a hasi nagyerek elnyomódhatnak.

„A terhesség elején a sárgatest, majd a 12. héttől a méhlepény termel egy ún. relaxin nevű hormont, melynek hatása még a szülés után 5-6 hónapig érvényesül. Elsődleges és fő feladata, hogy mire az illető elérkezik a szülés pillanatához, kellőképp kitáguljon a méhszáj és méhnyak. Ezzel párhuzamosan a hónapok alatt a csípő, a has izmai is lazulnak (ezért válik kissé instabilabbá a kismama), valamint a medence és hát alsó részén lévő kötőszövetek víztartalma növekszik, ezzel növelve a rugalmasságot, hajlékonyságot.

A várandósság során a testedzéseknél ezt mindenképp figyelembe kell venni, így kerülni kell a hirtelen irányváltoztatásokkal, kitámasztásokkal járó sportokat, különben megnő a sérülésveszély. Hogy biztonságosan lehessen mozogni, érdemes személyi edzőt felkeresni, ugyanis a helyes gyakorlatok megválasztása, és a szabályos végrehajtás, valamint a pulzuskontroll igen fontos mind a kismama, mint a baba szempontjából" - figyelmeztet Németh Vivien, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája.

Életmód Orvosi Központ


Szakértők: Németh Vivien, mozgásterapeuta,
dr. Polyák Annamária, diabetológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.