Terhesség: Okozhat-e a testedzés vetélést?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent: 2011.06.23.

Az egyik népszerű tv-sorozatban testedzés közben hasi görcsök jelentkeztek a terhessége elején lévő kismamánál, majd az orvosi vizsgálat igazolta a vetélés tényét. A torna okozhatta a vetélést vagy más ok valószínű?

Minden nő pontos választ vár a vetélése után, arra a kérdésre, hogy miért következett be a tragédia, és a legtöbb ember magában és a körülményekben keresi az okot. Legtöbb esetben nincs konkrét környezeti ok, vagy hiba a terhes asszony részéről, ami az abortuszt okozná. Sokszor már azelőtt is előfordul vetélés, hogy magára a terhességre fény derülne. Nem tudjuk tehát sok esetben, hogy miért következik be abortusz, de legtöbb esetben biztosan nem azért, mert az anya vagy az apa tett valamit, ami negatív hatással volt a terhességre.

Egyszeri vetélés

A sporadikus, azaz esetenként jelentkező vetélés oka legtöbbször az embrió kromoszomális rendellenessége. Ez lehet a kromoszómák számbeli vagy szerkezeti eltérése. Nem is szükséges legtöbbször egy vetélés után a kiváltó okokat kivizsgálni.

Ismétlődő vetélés

A vetélés lehetséges okai

A terhesség megszakadását a betöltött 24. terhességi hét előtt spontán vetélésnek nevezzük. Ha nem állapítható meg a terhesség kora (nem ismert az utolsó menstruáció időpontja vagy nincs elvégzett ultrahangos vizsgálat), akkor az 500 g alatti vagy 30 cm-nél hosszabb, életjelenséget nem mutató magzat esetében beszélünk vetélésről.
A vetélés típusai>>

Kicsi arra az esély, hogy egymás után több alkalommal is kromoszomális oka magyarázza a vetélést. Ilyen esetekben kivizsgálás javasolt, az esetek jelentős részében a kiváltó ok beazonosítható, és a megfelelő óvintézkedések mellett a következő abortusz megelőzhető.

A leggyakoribb szóba jövő okok a következők: a méh strukturális rendellenessége, véralvadási zavarok, mint például az antifoszfolipid szindróma, bizonyos genetikai okok, mint például kiegyensúlyozott transzlokáció, illetve sok esetben alacsony progeszteron szintet feltételeznek a háttérben.

A testmozgás és a vetélés összefüggései

A témában végzett kutatások ellentmondásosak. Általánosságban kimondható, hogy a szervezetet nem kimerítő testmozgás nem lehet oka vetélésnek, de egy átfogó dán tanulmány összefüggést fedezett fel a torna és a vetélés között.

Sport a terhesség alatt

Hogy szabad-e és milyen sportokat szabad gyakorolnia egy kismamának, az attól függ, hogy sportolt-e rendszeresen már a teherbe esés előtt is, valamint hogy a várandósság problémamentes-e. Egészséges terhesség alatt is kerülendők azok a sportok, amik rázkódással, rúgás vagy esés veszélyével járnak (pl. lovaglás, síelés, ejtőernyőzés, küzdősportok). Nem tanácsosak azok a mozgásformák sem, ahol a hasizmok erőteljes munkát végeznek.
Sport a terhesség alatt>>

Több mint 92000 nő bevonásával végeztek egy átfogó vizsgálatot, az eredmény szerint azok a nők, akik heti 7 óránál többet edzettek, nagyobb volt az abortusz esélye. Különösen a nagy erőkifejtéssel járó gyakorlatok esetében volt szoros az összefüggés. Az adatok korrelációja azonban nem jelent feltétlenül ok-okozati összefüggést. Az esetek nagy részében nem a testedzés okozza tehát az abortuszt, de érdemes odafigyelni arra, hogy se a gyakorlatok típusai, se azok intenzitása ne legyen ártalmas. Ha panaszok nincsenek, a sport kifejezetten jótékony, de az extrém terhelést persze kerülni kell.

Azok a sportok ellenjavalltak, ahol komoly rázkódás alakul ki, illetve a haspréssel járó gyakorlatok, nem javasolt az aerobic, a kerékpározás, a lovaglás, az emeléssel járó gyakorlatok. A gyaloglás, az úszás kifejezetten javasolt. Legjobb, ha terhes tornagyakorlatokról szóló könyvet használ, és a védőnővel illetve a szülészorvossal időszakosan egyezteti a gyakorlatok típusait és intenzitását.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

A magzat elvesztésének pszichés...

A terhesség élménye messze meghaladja a leendő anyában és gyermekében bekövetkező testi változások érzékelését és értékelését.

Útmutató a szüléssel, születéssel...

Sokan úgy képzelik, hogy a szüléshez elegendő egy anya, egy pocakban lévő baba, meg mondjuk egy orvos vagy bába, aztán a többi megy magától....

A terhességi akut zsírmáj

A terhességi akut zsírmáj egy ritka betegség, ami körülbelül 7000-20000 terhességből 1 esetben alakul ki, és életet fenyegető májelégtelenséghez...

Hogyan előzhető meg a terhességi...

A terhességi cukorbetegség egy ismert szövődmény a terhesség során. A gyakorisága népcsoportonként változó, 1 és 14 százalék között mozog...

Miről ismerhető fel a terhességi...

Amikor egy nő várandós lesz, szervezete már szinte a fogantatás pillanatától elkezd készülődni a magzat kihordásának hosszú időtartamára és a...

A terhességi cukorbetegség...

Az esetek többségében a terhességi diabétesz visszafejlődik a szülés után, ám - mivel a kismama cukorbetegsége a magzatra is hatással van - fontos...

Terhesség és magas vérnyomás, és a...

A cím nem szójáték, hanem arra hívja fel a figyelmet, hogy a terhes nőnél mért magas vérnyomás hátterében nem csak egyféle betegség állhat....

A vetélések típusai

A terhesség megszakadását a betöltött 24. terhességi hét előtt spontán vetélésnek nevezzük. Ha nem állapítható meg a terhesség kora, akkor az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.