Fitten a szülés is könnyebb

Oxygen Medical
megjelent:

Mennyit hízhat egy kismama? Szabad-e sportolnia? Hogyan hat a torna a magzatra? A kismamák számos kérdéssel és tévhittel szembesülnek, amelyekben Kalló Zsuzsa, az Oxygen Wellness kismamatorna oktatója segít eligazodni.

„Súlyos” kérdések

Egy ausztrál kutatásból derült ki, hogy a kismamák kétharmada nem tudja, mennyi az ideális súlygyarapodás a várandósság alatt. A várandósok egy része túl sokat hízik a 9 hónap alatt, másrészük viszont olyannyira nem „engedi el” magát, hogy közvetlenül szülés után alacsonyabb a súlya, mint a terhesség előtt.

A szakemberek szerint a nők jelentős többsége tudja, hogy az egészséges étkezés fontos, de azt már csak töredékük tudja meghatározni, egyes élelmiszercsoportokból mennyit kellene fogyasztania. Kifejezetten gyakoriak voltak a kismamák közt a fizikai aktivitásra vonatkozó téveszmék is, hiszen legtöbben még mindig úgy tartották, hogy várandósan óvakodni kell a mozgástól. Holott erős bizonyítékok támasztják alá ennek ellenkezőjét.

Mennyit kell a terhesség alatt hízni?

Gyermeket vár, vagy tervez? Itt az ideje, hogy megismerje a terhességi hízással kapcsolatos legújabb irányelveket! Mennyit kell a terhesség alatt hízni? Kevesebbet, mint gondolná!

Mennyit szabad hízni?

Általános szabályok a terhességi súlygyarapodást illetően.

• Ha a terhesség előtt a BMI kevesebb volt, mint 18,5, az ajánlott hízás: 12 ½ - 18 kg,
• Ha a terhesség előtt a BMI 18,5-24,9 közé esik, az ajánlott hízás 11 ½ - 16 kg,
• Ha a terhesség előtt a BMI 25-29,9 közé esik, az ajánlott hízás 7-11 ½ kg,
• Ha a terhesség előtt a BMI nagyobb, mint 30, az ajánlott hízás 5-9 kg.

Az nőgyógyászok hangsúlyozzák, hogy az egészséges, fiatal nők éppen a várandósság alatt vesznek részt rendszeresen egészségügyi vizsgálatokon, éppen ezért ez egy ideális időszak arra, hogy maguk és a családjuk számára is egészséges szokásokat alakítsanak ki. Ez egyrészt a kismama szándékán, másrészt a szakember odafigyelésén, harmadrészt a lehetőségeken múlik. Fontos, hogy a várandósok pontos tájékoztatást kapjanak a táplálkozás és a számukra kidolgozott mozgásprogramok jelentőségéréről.

Nem jó a túlzott súlygyarapodás

A genetikai tényezőktől függetlenül nagyobb súlyú gyermekei születnek azoknak a kismamáknak, akik a terhesség alatt a kívánatosnál jobban meghíznak - állapította meg egy amerikai tanulmány, amely csütörtökön jelent meg a The Lancet című brit orvosi folyóirat internetes kiadásában. Terhesség - Nem jó a túlzott súlygyarapodás

A torna jó a mamának és a babának is

A kismamatorna végigkísérheti a kismamákat a babaváráson, bár a kezdéssel érdemes megvárni a 12-14. hetet. Természetesen olyan kismama is belevághat, aki korábban nem mozgott, hiszen a segítő légkör és a harmonikus mozgás is pozitív hatással vannak a várandós nőkre, és a testi hatások is lényegesek. A gyakorlatok serkentik a vérkeringést, erősítik a mell- és hátizmokat, lazítják a csípőtáji izmokat és komolyan hozzájárulnak a medencealapi izmok erejének fejlesztéséhez.

- A kismamatorna nem csak a szülésnél jelent segítséget, de a regenerációt is gyorsítja – hangsúlyozza Kalló Zsuzsa, az Oxygen Wellness kismamatorna oktatója.

– A beépített gátizom erősítő gyakorlatok ráadásul a szülésnél hozzájárulhatnak a könnyebb táguláshoz, és megelőzhetik az esetleges későbbi inkontinenciát is. Fontos lehet a szülésnél az a légzéstechnika is, amelyet a kismamák elsajátítanak a tornán. A megfelelő légzés ugyanis nem csak több oxigénhez juttatja a mamát és a babát, de csökkenti a stresszt, sőt a fájdalommal való megküzdésben is segít.

Sok kismama tapasztalja, hogy a tornát a babák is élvezik, és az is tény, hogy a mozgás pozitív hatással van a baba fejlődésére, mozgásérzékelésére és az idegrendszerének, értelmi képességeinek fejlődésére. Azt pedig a már megszületett „babáinkon” látjuk, hogy azok, akik már a pocakban is „tornáztak”, lényegesen figyelmesebbek, nyugodtabbak és kezdeményezőbbek

(Forrás: www.oxygenwellness.hu)

Cikkajánló

Bélflóra
Bélflóra

Befolyásolja egészségünk, közérzetünk alakulását.

Bárányhimlő
Bárányhimlő

Tünetei, kezelése és megelőzése.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csősz György és Dr. Szalóczy Péter, szülész-nőgyógyászok
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.