• Gesztációs Diabétesz téma

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Gesztációs diabétesz
    A terhességi cukorbetegség egy ismert szövődmény a terhesség során. A gyakorisága népcsoportonként változó, 1 és 14 százalék között mozog, hazánkban 3-5 százalék. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő.
    WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Az első trimeszterben történő túlzott súlygyarapodás jelentősen növeli a gesztációs diabétesz kockázatát – állítja egy tanulmány.
    Németh Vivien, mozgásterapeuta, dr. Polyák Annamária, diabetológus
    A terhességi cukorbetegség igen gyakori állapot a gyermeket váró nők körében, melynek jelentős rizikófaktora, ha az illető inzulinrezisztens, ha a családjában előfordult már cukorbetegség, illetve ha túlsúllyal küzd. Fontos tudni, ha már valakinél kialakult a gesztációs (azaz a terhességi) diabetes, azt sokkal nagyobb eséllyel fogja sújtani az állapot az azt követő várandósságoknál. Azonban mozgással a rizikó jelentősen csökkenthető!
    WEBBeteg - B. M. , szakfordító
    Ma már lehetséges az, hogy egy 40-50 éves, vagy a posztmenopauzális korban lévő nőnek is gyereke születhessen. Biztonságos az azonban, ha egy ilyen korú nőt hormonokkal „pumpálnak” tele? Fontos információk, melyekkel érdemes tisztában lenni!
    nogyogyaszatikozpont.hu
    Az adott, aktuális várandósság időszakában legelső alkalommal észlelt kóros szénhidrát anyagcserezavart nevezzük gesztációs, vagy terhességi diabétesznek. Kialakulását az örökletes hajlam, fizikai állapot és az életmód mellett a terhesség alatt bekövetkező hormonális változások is elősegítik. Kezelésével kapcsolatban dr. Turi Zsuzsanna szülész-nőgyógyász, a Nőgyógyászati Központ problémás terhességek gondozására specializálódott orvosa nyilatkozott.
    Medipress
    A gesztációs diabétesz, vagyis a terhesség ideje alatt kialakuló cukorbetegség általában a szülést követően azonnal, vagy néhány hónappal a szülés után magától elmúlik. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy a szülést követő hat hónap során a nők rendszeresen ellenőrizzék a vércukorszintjüket.
    orvostkeresek.hu
    Az Amerikai Diabétesz Szövetség szerint „Az orvosoknak fel kell világosítaniuk a szülőképes korban lévő nőket a terhességi cukorbetegségről, hogy azok terhességük során egészséges életmódot folytathassanak.”
    WEBBeteg - Cs. K. fordító
    A terhesség alatti komplikációk és a késői életkorban való gyermekszülés növeli a születendő gyermeknél az autizmus kockázatát – állítja több tanulmány is.