Diabétesz és életbiztosítás

szerző: Eper Attila, biztosítási szakértő - Diabetes
megjelent: 2016.11.24.

Biztosítási szakértőként dolgozom, s nap mint nap különböző típusú diabétesszel küzdő egyének érdeklődnek nálam kockázati életbiztosítások után. Rendszerint elmesélik, milyen sok helyen falba ütköztek.

Valóban, jó néhány biztosító kizárólag baleseti fedezeteket kínál a cukorbetegek számára, mivel nagy kockázatot jelenthetnek a betegség szövődményei. Természetesen vannak kivételek. Az első kudarc után ne adják fel: járják körbe a piacot, vagyis kérdezzenek meg több biztosítót! Ma már egyre több helyen kínálnak komplex életbiztosítási csomagot cukorbetegek számára is.

Amit még tudniuk kell: megfelelő orvosi dokumentációt kell vinniük! Szükség van egy egészségügyi nyilatkozatra és a diabéteszest kezelő orvos friss szakvéleményére.

Mit jelent a komplex életbiztosítási csomag?

Olyan fedezetre gondolok, mint a kritikus betegség, amely több mint tíz, különböző nagy betegség diagnosztizálását követően térít az ügyfélnek a gyorsabb és jobb körülmények közötti gyógyulás érdekében. Daganatos betegség, stroke, szívroham, veseelégtelenség, végtagvesztés szerepel többek között e betegségek körében.

Köthet az ügyfél konkrét életbiztosítást, amely tragédia esetén fizet a kedvezményezettnek vagy az örökösnek. Mi történik, ha a TB állapít meg egy rokkantsági fokozatot? Erre a rokkantsági ellátás fedezet nyújthat segítséget. A különböző műtéti típusok térítésére is van olyan fedezet, amely segíthet anyagilag a lábadozási időszakban.

Ezt olvasta már? Milyen szempontokat vesznek figyelembe a megváltozott munkaképesség megállapításánál?

Minden eset egyedi

Ami a legfontosabb: minden eset egyedi, és a lehetőségek attól függnek, hogy milyen típusú a diabétesz, illetve ki milyen kezelésben részesül (gyógyszeres vagy inzulinos), milyenek a leletei stb. Amivel érdemes számolni, hogy a biztosítók egy előzetes kockázat-elbírálás után állapítják meg a személyre szabott díjakat a fedezetekre, vagyis ez után lehet kimondani azt, hogy köthet-e az ügyfél biztosítást, vagy elutasítják.

Konkrét példa

De ne csak „látatlanban” beszéljünk. Szeretnék egy konkrét példát bemutatni. A közelmúltban egy 33 éves hölgy keresett meg, aki 17 éves kora óta cukorbeteg, minimálisan túlsúlyos, napi négyszer kap inzulint.

Az ő esetében így alakultak a díjak:

  • életbiztosítási fedezetre: +200 százalékos díjemelés
  • rokkantsági ellátásra: +200 százalékos díjemelés
  • kritikus betegség fedezetre: +100 százalékos díjemelés
  • műtéti fedezetre: +225 százalékos díjemelés

A százalékokat nézve a fentiek rosszul hangozhatnak, de ha megnézzük a konkrét számokat, láthatják, nagyon kedvező díjat alakítottunk ki számára:

  • 1 millió forintos életbiztosítás: 750 Ft/hó
  • 1 millió forintos rokkantsági ellátás: 390 Ft/hó
  • 1 millió forintos kritikus betegség biztosítás: 660 Ft/hó
  • 100 ezer forintos műtéti térítés: kb. 3000 Ft/hó (ez elég drága, ki is szoktuk hagyni, ha nem ragaszkodnak hozzá)

(Diabetes - Eper Attila, biztosítási szakértő)

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

diabetes

Idén 27. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.
Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.
Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Étrend-kiegészítők Étrend-kiegészítők

Hogyan tájékozódjunk az étrend-kiegészítők útvesztőjében? (x)

Krónikus betegek Krónikus betegek

A téli szezon a légúti fertőzések nagyobb kockázatával jár. (x)

A diabéteszes kóma előjelei és kockázati tényezői

A diabéteszes kómát a vércukorszint túl alacsony vagy túl magas szintje okozhatja. Kialakulása előtt jellegzetes tüneteket lehet észlelni.

Magas rizikóval járó alapbetegségek COVID-19 esetén

Az alapbetegségek kutatásával foglalkozó metaanalízis (Penn State University, PLOS One) ismertette, hogy melyek fennállása mellett kell COVID-19 esetén...

Hová adjuk be az inzulint? A helyes öninjekciózás lépései előretöltött injekciós tollal

Lépésről lépésre elmagyarázzuk, hogy hogyan kell használni az inzulin beadására szolgáló előretöltött injekciós tollat, mikre kell figyelni, és...

Mit is jelent az, hogy vérnyomás?

Mi a vérnyomás? Hogyan mérjük? Mi a normál értéke? Mitől alakulhat ki magas és mitől alacsony vérnyomás? Cikkünkből kiderül.

A cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat kapcsolata

Van-e összefüggés a cukorbetegség és a hasnyálmirigy-daganat között? Mekkora az esélye, hogy egy cukorbetegnél hasnyálmirigy-daganat alakulhat ki?...

Az inzulinkezelés lehetséges mellékhatásai

Az inzulinnak lehetnek nem immunológiai és immunológiai mellékhatásai is. Cikkünkben összefoglaljuk, mik lehetnek ezek.

Cukorbeteg gyerekek - Speciális kérdések az életmódról

Az elmúlt években egyre gyakrabban és egyre fiatalabb életkorban kerül felismerésre az 1-es típusú, köznyelvben fiatalkori, diabetes mellitus....

Az inzulinadagolás módja, helye, formái

A korábban dominálóan 10 ml-es kiszerelésű ampullás, tehát fecskendővel adagolható humán inzulinokból már csak három van forgalomban, az összes...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.