• A korai légúti fertőzések fokozzák a gyermekeknél az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító

    Azoknál a csecsemőknél, akik életük első 6 hónapjában visszatérő vírusos légúti fertőzésben szenvedtek, magasabb az 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata a 8. életévre - állítja egy új, a JAMA című szaklapban megjelent tanulmány.

    A gyerekek különösen érzékenyek a légúti fertőzésekre, mert a felnőttekkel ellentétben az immunrendszerük még nem elég fejlett ahhoz, hogy elhárítsa az ezeket okozó vírusokat. Az úgynevezett Respiratory syncytial virus (RSV) az egyik leggyakoribb okozója a légúti fertőzéseknek a gyermekek körében. Szinte minden gyerek átesik RSV fertőzésen 2 éves koráig, és a legtöbben, akik kórházba kerülnek miatta, 6 hónapnál fiatalabbak.

    Olvasson tovább! Az immunerősítés lehetőségei gyermekkorban>>

    Hirdetés

    Légúti fertőzésnek minősül minden olyan fertőzés, mely érinti az orrmelléküregeket, torkot, légutakat és tüdőt. Ezeket leggyakrabban vírusok okozzák.

    A légúti fertőzések közé tartozik:

    A tanulmány társszerzője, a müncheni Helmholtz Zentrum orvosa, dr. Anette-Gabriele Ziegler szerint már korábbi kutatások is azt sugallták, hogy a vírusos fertőzések növelik az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát. Megjegyezte, hogy az újabb vizsgálatok is azt támasztják alá, hogy kapcsolat van az első 6 hónapban jelentkező légúti fertőzések és az 1-es típusú cukorbetegség fokozott kockázata között. Az 1-es típusú cukorbetegség akkor jelentkezik, amikor a szervezet nem képes előállítani az inzulin nevezetű hormont, így emeli a vércukorszintet – ez egyébként a diabéteszes esetek mintegy 5%-át érinti.

    Az első 6 hónap döntő fontosságú az immunrendszer fejlődése szempontjából

    A korai légúti fertőzések és az 1-es típusú cukorbetegség közötti kapcsolat további kutatásához dr. Ziegler és munkatársai közel 300 000, 2005-2007 között született csecsemő adatait elemezték, és követték őket átlagosan 8 és fél éven át. A követési idő alatt 720 csecsemőt diagnosztizáltak 1-es típusú cukorbetegséggel, mely előfordulási gyakorisága 100 000 gyermekből évente 29. A gyerekek 93%-a tapasztalt 2 éves kora előtt legalább egy fertőzést, míg az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetén ez az arány 97%-os volt. Eme fertőzések 87%-a légúti megbetegedés volt, és 84%-ukat vírusfertőzés okozta.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatók úgy találták, hogy azoknál a gyerekeknél, akik a születésük és 6 hónapos koruk között légúti fertőzésben szenvedtek, nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak 1-es típusú cukorbetegséget 8 éves korukra, mint azoknál, akiknél nem alakult ki légúti fertőzés ebben az életkorban. Az 1-es típusú cukorbetegség kockázata tovább emelkedett, ha a gyermek 1-3 és 3-6 hónap között is ilyen jellegű vírusos fertőzéstől szenvedett.

    A szerzők megjegyzik, hogy kutatásuk során nem vették figyelembe az eredményeiket befolyásoló olyan tényezőket, mint az 1-es típusú diabétesz családi története vagy a születés módja. Ennek ellenére úgy gondolják, megállapításaik további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a korai légúti fertőzések növelik az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát. Mindez pedig arra utal, hogy az élet első 6 hónapja döntő fontosságú az immunrendszer és az autoimmunitás kialakulása szempontjából.

    (WEBBeteg - Cs. K., Forrás: medicalnewstoday, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia)

    Legutóbb frissült: 2016.05.19 13:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az inzulin szerepe szervezetünkben és a diabétesz

    A diabetes mellitus krónikus betegség, melyet az inzulin elégtelen mennyisége vagy funkciójának csökkenése okoz. A cukorbeteg páciensek esetében az anyagcsere komplex zavara alakul ki, mely számos másodlagos kórkép kialakulásához vezet.

    Szájüregi szövődmények cukorbetegeknél

    A cukorbetegségnek több súlyos szövődménye lehet a szervezetben és ezen belül a szájüregben is. A magas vércukorszint súlyos fog- és fogágyproblémákat okozhat, ha nem a kellő gondossággal járunk el. A megelőzésben fontos szerepe van mind a diabéteszes páciensnek, mind az őt ellátó szakértő fogorvosnak.

    Inzulinkezelési sémák

    Általában napi kétszeri előkevert-premix-inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja, étrendje rögzített, a konvencionális kezelés könnyen kivitelezhető és az esetek többségében az elért eredmény is megfelelő.

    Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

    Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Ismerje meg a cukorbetegség fő tüneteit, első jeleit!

    A 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések közötti összefüggések

    Napjainkban különösen fontos felhívni a figyelmet a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-érrendszeri megbetegedések közötti összefüggésre. Fontos, hogy a betegek tisztában legyenek a szív- és érrendszeri kockázatokkal, konzultáljanak erről kezelőorvosukkal, nemcsak maguk, de szeretteik érdekében is.

    A cukorbetegség megelőzése - A kutatások eredményei

    A cukorbetegség megelőzése a jövő generációk egyik legnagyobb egészségügyi kihívása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.