• Gyógyszer adagolása gyermekeknek

    WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

    Anyukák visszatérő problémája, hogyan vegyék rá a gyereküket, hogy lenyeljék a gyógyszert, de ugyanígy gondot okozhat az egyéb gyógyszerformák alkalmazása is. Néhány hasznos tanács segíthet. Nem veszi be! Hogyan adjuk be a gyógyszert gyermekünknek?

    Tabletták és szirupok helyes alkalmazása

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Bár a gyógyszergyártók egyre inkább arra törekednek, hogy finom ízesítéssel gyártsák a gyermekeknek szánt szirupokat, ezt a kicsik nem mindig értékelik. Ha már lehet a gyermek értelmére hatni, célszerű elmagyarázni neki, miért fontos, hogy bevegye az orvosságot. Ha megnyerjük az együttműködését, már nyert ügyünk van. Ilyenkor is legyen a keze ügyében valami innivaló, hogy a gyógyszer után tudjon inni.

    Ha ennél kisebb, egy határozott mozdulattal a kanálba tett szirupot adjuk a szájába, és a kanalat kicsit tartsuk ott, hogy a nyelési reflex miatt lecsússzon az orvosság. A nagyobbacskáknál segíthet, ha a szirup tetejére például színes szórócukrot, teszünk, így kívánatossá téve a kanálban levő gyógyszert. Sose keverjük bele a szirupokat a gyermek ételébe, italába, mert megérzi az ízét, és még a táplálékot is vissza fogja utasítani. Ha nem is vette volna észre az idegen ízt az ételben, mi a biztosíték, hogy a teljes mennyiséget megeszi? Akkor pedig, a gyógyszert sem adtuk be. A pontos adagolás viszont nagyon fontos.

    Hirdetés


    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    Ha tablettát kell beadni a gyermeknek, megbeszélhetjük vele, hogy tegye a nyelvére, középre kicsit a hátsó részre, és ez után közvetlenül igyon valamit. Így lecsúszik a legtöbb gyógyszer. Ha mégsem megy, kisebb darabokra törve ugyanez lehet a módszer. Ha még ez sem megy, két kanál között porítsuk el a gyógyszert, és kanálnyi folyadékban keverjük el, majd kérjük meg, hogy nyelje le, és rögtön utána adjunk valami finom folyadékot! Ez sajnos a filmbevonatú tablettákkal nem tehető meg, így marad az egész tabletta lenyelésének megtanítása, vagy a gyógyszerváltás. Soha ne dobjuk bele a gyermek, főként a fekvő, síró gyermek szájába a tablettát, mert félrenyelve azt, megfulladhat!

    A kapszula többnyire szétszedhető. Ha nem, akkor ezt jelzik a gyógyszer ismertetőjében- és így már hasonlóan a porított tablettához, beadható. Figyeljünk a gyógyszerek beadásakor, mit ír a gyártó. Van olyan szer, amelyet étkezés előtt, van olyan, amit utána kell beadni. Vas pótlására adott gyógyszert ne adjunk be tejjel, vagy teával, mert a felszívódást nagymértékben ronthatja!

    Kúpok - a lázcsillapítás leghatékonyabb módja

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kúpok nagyon jól használhatóak gyermekkorban. Gyorsan hatnak, és viszonylag egyszerű az alkalmazásuk. Itt is van néhány szabály: Hasmenésben szenvedő gyermeknek ne adjunk kúpot. Nagyon hamar kiürül a hasmenéses széklettel, így nincs ideje felszívódnia a hatóanyagnak. Ez logikus ugyan, de nem minden szülőnek jut eszébe. A kúpok zsíros anyagúak, és a testmelegre olvadnak. Fogjuk kezünk első 3 ujja közé a kúpot, másik kezünkkel húzzuk szét a kicsi farpofáit, és közepes sebességgel toljuk be a végbélnyílásba a kúpot. A végénél a mutatóujjunkkal segítsünk. Nem kell benyúlni a végbélbe, de teljesen toljuk be a kúpot. Ezután ujjainkkal rögtön szorítsuk össze kis ideig a farpofákat, hogy a bekerült kúp kicsit megolvadjon és elmúljon a gyermek esetleges székelési ingere, amivel a kúptól megszabadulna. Ez leírva kicsit hosszú, de csak néhány másodpercet vesz igénybe.

    Cseppek - a gyulladásos tünetek enyhítésére

    Az orrcseppek alkalmazása előtt távolítsuk el az orrváladékot, hogy a csepp a nyálkahártyához jusson. A kicsit fektessük a hátára, és a fejét fordítsuk közepesen oldalra. A lentebb levő – ágyhoz közelebbi – orrlyukba cseppentsünk, majd fordítsuk át a fejét, és így is juttassunk egy cseppet a másik orrlyukba. Ezzel a módszerrel elkerülhetjük, hogy a keserű orrcsepp leszaladjon a gyermek torkára, és kellemetlenséget okozzon, ráadásul éppen oda jut, ahová szánjuk.

    Szemcsepp. Többnyire segítségre van szükség, mert ezt a műveletet a gyerekek nem tűrik jól. A szemcseppentés előtt mossunk kezet! A kicsit fektessük a hátára, a nagyobbak ülhetnek, de a fejet hajtsák hátra. Zsebkendő, vagy gézlap segítségével az alsó szemhéjat húzzuk lefelé, és a megnyílt szemrésbe, a külső szemzugba cseppentsük a szemcseppet! A cseppentő ne érjen a szemhez vagy a szempillákhoz! Ha esetleg nem csak egy fajta szemcseppet írtak fel, a különböző készítmények között legalább 10 percnek el kell telnie. A szemcseppet hűtőszekrényben tároljuk!

    Fülcsepp. A fület óvatosan ki kell törölni, hogy az esetleges váladék ne akadályozza a fülcsepp jó helyre jutását. A gyermek feküdjön oldalt, és a fenti fülbe cseppentsünk. Ez után még maradjon egy kis ideig ebben a helyzetben, hogy a fülcsepp mélyre folyhasson, csak ez után fordítsuk a gyermeket a másik oldalára.
    Gyors gyógyulást kívánok!

    (WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika)

    Legutóbb frissült: 2017.02.13 09:01
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ne riogassuk gyermekeinket az iskolai élményekkel

    Kezdetét vette az új tanév, amit sok diák kíváncsisággal vár, így nagyon fontos, hogy a szülők, nagyszülők semmilyen körülmények között ne riogassák a gyermekeket az iskolakezdéssel, a pedagógusok személyével és a nem létező, okafogyott rémtörténetekkel, büntetésekkel. A diákok napjukból mintegy nyolc órát az adott oktatási intézményben töltenek. Nem mindegy, milyen lelki, egészségi és fizikai állapotban állnak a kihívások elé.

    Problémás iskolakezdés - Rengeteg gyermek szorong

    Az új tanév indulása a kisiskolásoknak okozza a legkomolyabb kihívást. Ez az időszak az új élmények iránti olthatatlan kíváncsiság mellett szorongással is együtt járhat.

    2,5 kilónál nem lehet nehezebb az elsősök iskolatáskája

    Az iskolatáska a gyermek súlyának legfeljebb 10 százalékát érheti el, ami 7 éveseknél hozzávetőleg 2,5 kilogramm - figyelmeztetett Moravcsik Bence ortopéd szakorvos az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

    Oviból suliba - Készüljünk fel az iskolakezdésre!

    Az óvodalátogatás nemcsak a képességek fejlesztésében és a szocializációs folyamatokban játszik nagy szerepet, hanem az iskolás éveket is előkészíti. Az iskolakezdés mégis okozhat nehézséget a kicsik számára, hiszen egy teljesen új világba csöppennek, amikor első osztályosokká válnak. Ez az időszak nem csupán fizikailag és szellemileg jelenthet plusz kihívást a gyerekeknek, hanem pszichésen is megterhelő lehet. Hogyan könnyíthető meg az átmenet? Mit tehet a szülő? A WEBBeteg gyermekpszichológusának összefoglalója az iskolakezdéssel járó lelki megpróbáltatásokról.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    Megrázott gyermek szindróma - A csecsemő rázásának veszélyei

    Amikor egy újszülött a világra érkezik, még oly parányi és törékeny, hogy a legkisebb trauma is komoly károkat képes okozni szervezetében. Izomzata gyenge, vérerei szakadékonyak, csontrendszere egy felnőttéhez képest jóval kevésbé szilárd. A szülőknek (illetve gyakorlatilag mindenkinek, akinek egy ilyen apróság hosszabb-rövidebb ideig a gondjaira van bízva) érdemes tisztában lenniük azzal, hogy akár minden szándékosság nélkül, egy-egy akaratlan mozdulattal veszélyhelyzetet idézhetnek elő a csecsemő életében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.