Az éjfél után lefekvő kamaszok nagyobb eséllyel depressziósak

Független Hírügynökség
megjelent:

A Sleep című lap által közölt eredmények szerint azok, akik éjfél után fekszenek le, 24 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek depressziósak, mint azok, akik este tíz előtt már ágyban voltak.

Akik ezen felül csak kevesebb, mint öt órát aludtak, azoknál 74 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki depresszió, mint azoknál, akik nyolc órát aludtak. Az amerikai kutatással kapcsolatban a BBC megjegyzi, hogy becslések szerint 80 ezer brit tizenévesek, illetve fiatal depressziós.

A New Yorki székhelyű Columbia University Medical Center kutatói a 90-es évek 15 ezer fiataltól kapott adatok alapján dolgoztak, és úgy találták, hogy 15-ből egy fiatal depressziós. A kutatók úgy találták, hogy azoknál, akik a szüleik szobájában aludtak el éjfél után, 20 százalékkal nagyobb az esély arra, hogy öngyilkossági gondolatik támadnak, mint azoknál, akik este tízkor vagy azelőtt már aludtak a saját szobájukban.

Az öt óránál kevesebb alvás is növeli az öngyilkossági gondolatok kockázatát, méghozzá 48 százalékkal azokhoz képest, akik nyolc órát alszanak.

Egy órával kevesebbet alszanak, mint kellene

A kutatók szerint a depresszió és az öngyilkossági gondolat a lányok, az idősebb tizenévesek és azok körében gyakoribb, akiknél gyengébb annak érzete, hogy a szüleik megfelelően bánnak velük.

A vizsgálat szerint a kamaszok szüleinek többsége este tízkor vagy korábban már aludt, negyedük viszont éjfél vagy az után feküdt le. A kutatók azt is észlelték, hogy a fiatalok átlagban több mint egy órával kevesebbet alszanak, mint ami ebben az életkorban a fejlődésük szempontjából kívánatos lenne.

A kutatók 15 ezer, 12 és 18 közötti fiatalt vizsgáltak.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.