• Gyakori okok a babák hasfájásának hátterében

        Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Kovács Tibor, csecsemő- és gyermekgyógyász

        Mit tehetünk, ha kisbabánknál sűrűn jelentkezik hasfájás? Összegyűjtöttük a leggyakoribb eseteket, és választ adunk a kérdésre, hogy mi a teendő, amikor felismertük a problémát.

        Élénkülő perisztaltika

        Az első hetekben maga az étkezés is kiválthat élénkülő perisztaltikát, és ehhez társuló hasi komfortérzet csökkenést, ami akár az étkezés abbahagyását eredményezheti felsírással kísérve. Abban az esetben, ha a baba pocakja már az étkezést megelőzően is puffadtabb, akkor erre nagyobb az esély, hiszen a bélfal izomzata a gázok feszítő hatására már eleve összehúzódottabb állapotban vannak, mely az élénkülő perisztaltika során tovább fokozódik.

        Mi ilyenkor a teendő?

        Azoknál a babáknál, akiknél gyakran tapasztalják a fenti jelenséget, és az étkezések körülményessé válnak, érdemes az etetés előtt egy pillantást vetni a pocakra. Amennyiben az feszülő, domborodó, akkor szélcső segítségével gyorsan leereszthetők a felesleges gázok. Természetesen hosszútávon a puffadás okának megszüntetésére kell törekedni.

        Hirdetés

        Túletetés

        A túletetés többfajta módon is kellemetlenséget, fájdalmat okozhat. Az újszülöttek gyomorszájzáró izma még nem teljesen jól funkcionál, vagyis nem zár tökéletesen. Ideális mennyiségű adagok mellett is könnyebben visszajuthat gyomortartalom a nyelőcsőbe (reflux) az étkezések után, így nem csoda, ha túletetés kapcsán – amikor még inkább megnövekszik a gyomorban a nyomás - még nagyobb az esélye a refluxnak.

        A túletetés egy másik módon is kiváltja a hasfájást. A bélrendszernek, mint minden más szervrendszernek, van egy érési, fejlődési folyamata. Ha nem képes elegendő mennyiségű emésztőnedv előállítására, akkor a feleslegben bevitt táplálék gondot fog okozni. Túletetés során az újszülött, kiscsecsemő emésztőnedv mennyisége nem képes feldolgozni a bevitt tápanyag teljes mennyiségét. A feleslegben maradt tejcukrot a bélbaktériumok erjedéses folyamat révén hasznosítják. Az erjedés kapcsán gáz képződik, minél több a felesleges tejcukor, annál több a gáz. A bélgáz belülről elkezdi feszíteni a bélfalat. A feszülésre a bélfal két módon is reagál. Az egyik, hogy a bél üregébe a bélfalból folyadék fog beáramlani, növekszik a széklet folyadéktartalma, ezért vizes székletek fognak ürülni - ezt akár teljesen be is ihatja a pelenka.

        A másik bélfali reakció, hogy a gáz okozta feszülés hatására a bélfal körkörös simaizomzata erőteljesen összehúzódik, megpróbálja a feszülést kiváltó tényezőt az alsóbb bélszakaszok felé továbbítani (ez történik a széklet továbbítása során is a normális perisztaltika alatt). Minél nagyobb mennyiségű gáz feszíti a bélfalat, annál erőteljesebben fog összehúzódni a bélfal. Az erőteljes simaizom összehúzódás heves, görcsös fájdalmat okoz.

        A túletetés gyakori jele lehet, hogy a székletben emésztetlen, „túrós darabkák” jelennek meg.

        Mi ilyenkor a teendő?

        A fájdalom miatt a babának mielőbbi segítségre van szüksége. Az első teendő, hogy a babát hasánál alátámasztva tenyerünkre helyezzük. Ez a testhelyzet segíthet a gázok távozásában és a fájdalom megszüntetésében.

        Megpróbálhatjuk a gázok távozását elősegíteni a pici kíméletes tornáztatásával is. A hátán fekvő baba lábait váltakozva behajlítjuk, kinyújtjuk. Kiegészíthető ez a gyakorlat a has óvatos masszírozásával is. A pocakot az óramutató járásával megegyező irányban (a vastagbél lefutásának iránya) masszírozva segítjük elő a gázok továbbhaladását. Ha ezek az eljárások nem segítenek, akkor a leggyorsabb és leghatásosabb segítséget a szélcső fogja nyújtani. A szélcső egy puha gumikatéter, amelynek külsejét a keskenyebb átmérőjű végén kenjük be vékonyan popsikrémmel, és óvatos, csavaró mozdulattal vezessük a baba végbelébe kb. 2-3 cm mélyen. Nem mindig a legkönnyebb kivitelezni, no, nem a technika bonyolultsága miatt, hanem a baba hasfájás miatti nyugtalansága, sírása és mindenféle macerálás elleni tiltakozása miatt. A szélcső óvatos bevezetése és a végbélben történő tartása nem fájdalmas! Az eredményes szélcsövezés 5-10 percig is eltarthat.

        Az egész procedúra lényege, hogy a gázokra vonatkozó fizikai törvényeket érvényesülni engedjük, vagyis a szélcsövön keresztül a gázok a magasabb nyomású helyről (bélüreg) a kisebb nyomású hely (külvilág) felé fognak áramlani. Olyan, mintha egy felfújt lufit leengednénk egy szívószál segítségével. Az eredmény viszont a baba pocakjának felpuhulása, a görcsös fájdalmak megszűnése lesz. Az előbb leírt technikával semmilyen fájdalmat, sérülést nem fognak okozni a babának, csak megkönnyebbülést!

        Érdekesség Gyakori kérdés szokott lenni, hogy nem fogja-e megszokni a baba a szélcsövezést, és ez nem fog-e a spontán székletürítés elmaradásához vezetni? A válasz nem!

        Ha megszoknák, akkor a gyermekek már régóta szélcsővel a zsebükben járnának óvodába, iskolába. Nem szabad félni a szélcsőtől! Nem azt mondom, hogy a sírásról való leszoktatás módszere az, ha a síró baba fenekébe szélcsövet dugunk, de a hasfájással küszködő babának leggyorsabb segítséget ezzel az eljárással nyújthatunk.

        Hányszor lehet használni a szélcsövet naponta? Elvileg annyiszor, ahányszor kell. De sokkal inkább célravezető, ha a kiváltó okot próbáljuk megszüntetni, és nem kétségbeesetten igyekszünk orvosolni egy elkerülhető, vagy legalábbis gyakoriságát tekintve jelentősen mérsékelhető állapotot. 

        A kiváltó ok megszüntetéséhez pedig a legcélravezetőbb eszköz a helyes etetési mennyiségek és gyakoriságok beállítása. Nem a baba természetének és élettani igényeinek megerőszakolása az, ha a számára ideális mennyiségeket próbáljuk biztosítani számára. Sokkal inkább a kiegyensúlyozottsága lesz domináló.

        Túlzott levegőnyelés

        Főként a mohó babákra jellemző, hogy intenzív szopáskészségük mellett sok levegőt is nyelnek az anyatej mellé. Ha ennek nagy része nem távozik el az étkezést követő büfiztetés kapcsán, akkor puffadáshoz, hasfájáshoz vezethet.

        A levegőnyelés két mechanizmussal is panaszhoz vezet. Egyrészt a gyomor túlzott feszülése révén könnyebben fog étkezést követően a nyelőcsőbe visszaáramlani savas gyomortartalom (reflux), ami gyomorégés-szerű fájdalmat okoz, másrészt a belekbe jutó „felesleges” levegő belülről fogja feszíteni a bélfalat, mely ennek következtében görcsösen összehúzódik (görcsös hasi fájdalom).

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Mi ilyenkor a teendő?

        Legcélszerűbb megelőzni a túlzott levegőnyelést. Csecsemőkorban ezt leginkább az segíti elő, ha a baba a gyomor kiürülésével párhuzamosan, nagyjából három óra elteltével eszik. Könnyű belátni, hogyha túl hosszan alszik egy egyébként egészséges baba, akkor ébredésekor a túlzott éhsége miatt nagyon mohón fog enni. Az egyébként is mohón étkező picik esetében célszerű az első nagy lendület után (3-4 perc) büfiszünetet beiktatni, mert egyszerűbb, ha a lenyelt levegő felfelé távozik, mint az, hogy a gyomorban maradva illetve a bélbe kerülve panaszt okozzon.

        Üvegből táplált babák esetében arra kell figyelmet fordítani, hogy a cumi kellő erősséggel legyen az üvegre szorítva, ellenkező esetben etetésekor túl sok levegő jut az üvegbe, és annak tartalma szinte bezúdul a babába, aki alig győzi azt levegő kíséretében lenyelni.

        Hasfájás meteorológiai okból

        Újszülött- és kiscsecsemőkorban nem ritka, hogy nagyon szeles időben, hidegfrontok érkezésekor a görcsös hasi fájdalmak felerősödnek, és a baba nyűgösebb, sírósabb ezeken a napokon.

        Mi ilyenkor a teendő?

        Az időjárás okozta élettani változásokat nem lehet kivédeni, de átmeneti kis kényeztetésekkel átsegíthetők a picik az ilyen napokon.

        Teák, hasfájást csökkentő cseppek, oldatok

        A hasfájások miatt adandó teák szélhajtó hatásuk révén lehetnek hatásosak. Kis mennyiségben megpróbálható adásuk. Nagy mennyiségben azonban a teáztatott baba étvágya ellen hat a plusz folyadékbevitel (állandósuló teltségérzés). Vannak babák, akik a tea szélhajtó (a bél simaizomzatának összehúzódásra való serkentése) hatására még jobban begörcsölhetnek. Ez utóbbi reakció nem általános, egyéni érzékenységtől függ. A hasfájást mérséklő cseppek a bélben fejtik ki hatásukat a gázbuborékok szétoszlatásával. Hatásukat lassan fejtik ki.

        Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
        Dr. Kovács Tibor
        csecsemő- és gyermekgyógyász
        Weboldal: svabhegy.eu

        Legutóbb frissült: 2017.04.10 11:25
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        A tenziós fejfájás

        A tenziós fejfájás

        Dr. Zsuga Judit

        Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        Babamasszázs hasfájás ellen

        A szülők által rettegett kólika ellen számos hatásos megoldás létezik. A gyógyszertárakban kapható készítmények alkalmazása, és a puffasztó táplálékok kerülése mellett sokat segíthet a panaszok enyhítésében a helyesen végzett babamasszázs is.

        Gyomorrontás? Vegye komolyan!

        Nyáron jellemzően megnő az esélye a gyomorrontásnak - különösen a szabadosabb táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus a szakorvosi segítség jelentőségére hívta fel a figyelmet.

        Mit kell tudni a mumpszról?

        A mumpszvírus a Paramixoviridae család tagja, csak egyetlen szerotípusa ismert, amely jelentősen megkönnyítette az ellene létrehozott vakcina kialakítását. Ráadásul humánpatogén kórokozó, ami azt jelenti, hogy csak és kizárólag az emberi szervezetben életképes.

        Felhasi diszkomfortérzés - A diszpepszia tünetei és kezelése

        A diszpepszia néven a felhasi diszkomfortérzést értjük. Több különböző tünet is akár egyszerre jelentkezhet, melyek mértéke és intenzitása egyénileg eltérő lehet.

        A csecsemőkori kólika a szülőket is megviseli

        A gyerekvárás a legszebb időszak egy család életében, különösen az első gyereküket váró anyukák élik meg nagy izgalommal ezen hónapokat. A rokonok ilyenkor kéretlenül osztják meg a jó tanácsokat, és ma már internetes fórumok történetei is segítenek a felkészülésben.

        Miért puffad a hasam? - Az orvos válaszol

        Állandóan fel van puffadva a hasam alja, hiába szedek gyógyszert is, semmi változás. Mit tehetnék, hogy megszűnjenek a panaszok? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.