• Reggelizz, mint egy kiskirály!

    Szerző: nagyranovok.hu

    Nemcsak az általános iskolai tanítók, tanárok, de a gyermekorvosok is egyre gyakrabban találkoznak a rendelőben fejfájós, fáradékony, kimerült gyerekekkel. A háttérben legtöbbször a helytelen táplálkozás, az elfelejtett reggeli húzódik meg.

    Mintha a családok egyszerűen leszoktak volna a kényelmes és nyugodt reggelizésről. Az általános reggeli kapkodásban, rohanásban nem marad idő arra, hogy a kisiskolások például egy szelet kenyeret sovány felvágottal, paradicsommal, salátával, egy pohár gőzölgő tea vagy kakaó kíséretében elfogyasszanak.

    Pedig étkezéseink közül kiemelkedő szerepe van a tápanyagokban gazdag - szénhidrátokból, fehérjékből, zsiradékokból, vitaminokból és ásványi anyagokból álló - reggelinek, hiszen ez adja indulási energiánkat. S ha az elfelejtett reggeli mellett még a folyadékot sem pótoljuk, nincs azon mit csodálkozni, hogy az iskolában a második-harmadik óra után egyre sápadtabb, kedvetlenebb, fejfájós gyerekek szédelegnek.

    Hirdetés

    No persze ahhoz, hogy reggel bőven legyen időnk a lehetőség szerinti közös étkezésre, a gyerekeknek idejében kell lefeküdniük. Aki nem fekszik korán, és nem szán elég időt a pihenésre, alvásra, aki késő éjszakáig számítógépezéssel vagy televíziózással múlatja az időt, nem tud reggel felkelni. A megszokott, és hétközben szigorúan betartott napirend, a ritmus bármennyire is nehéz a szülőknek azt minden áldott nap levezényelni, rendet teremt életünkben.

    Fontos a helyes és rendszeres 
    táplálkozás

    A szülők példája "ragadós"

    A gyerekek - különösen kisiskolás, de még inkább óvodás korban - azt veszik természetesnek, és azt fogadják el számukra is magától értetődőnek, ami a család számára is az. Ha tehát reggelenként van időnk a nyugodt reggelire, feltöltődve indulhat a nap. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az iskolában a napközisek számára szolgáló reggeli valójában már tízórai, hiszen ebben az időben kerül sor annak elfogyasztására. Ha egy kisgyerek csupán ekkor eszik először, már kiéhezetten és fáradtan kezdi el a napját.

    Hangsúlyozandó a folyadék szerepe is. Sokszor lehet azt tapasztalni, hogy a nagyobbak reggelijüket szénsavas, cukrozott üdítőitallal öblítik le, vagy éppen agyoncukrozott teával. A csapvíz, vagy a buborékmentes ásványvíz nem szerepel az innivalók listáján. Sőt, ha eléjük kerül, sokszor meg sem isszák! Éppen ezért meghatározó szerepe van az otthoni, családi mintának, a megszokásnak.

    Sok iskolában vannak már ital automaták. Hogyan lehet mérsékelni használatát? A kisgyerekeknek még nincs szüksége zsebpénzre, de jó, ha megbeszéljük velük már ekkor, hogy ezek az üdítőitalok bár finomak, mégsem tesznek jót. Persze nem kell drákói szigorral viszonyulni a kérdéshez - a felsősökkel beszéljük meg, hogy például hetente egyszer vehetnek az automatából.

    Az ebéd szerepe a mindennapi táplálkozásban

    Az ebéd kérdését se hanyagoljuk el. Ha napközis a gyermekünk, érdemes végignéznünk a heti menüsort, hogy pontosan tudjuk, mit is kap ebédre. Amennyiben azt látjuk, hogy például egy-egy tartalmas, tápláló leves helyett többször egy héten ivólevet kapnak, próbáljuk meg otthon pótolni a hiányosságokat. Sokan azért íratják be menzára vagy napközibe a gyerekeiket, hogy délben meleg ebédet kapjanak, de nem elégedhetünk meg ennyivel, nyomon kell követni, hogy milyen ételféleségekből mennyit fogyasztanak.

    Sok mozgás, kevesebb elhízott nebuló

    A táplálkozásbeli hiányok kísérőjelensége a mozgáshiány. Egyre több a túlsúlyos gyerek, akik persze nem mozognak szívesen. S ha a testnevelés órán sincs sikerélményük, örökre elmehet a kedvük a mozgástól. Pedig a felesleges testsúly többlet ledolgozásának útja a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a rendszeres, aktív testmozgás.

    Vegyük tudomásul: a kövér kisgyerekek 50-70 százaléka kövér felnőtt lesz. A gyermekkori kövérséggel már megalapozzuk a későbbi betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek korai kialakulását.

    Az étkezések ideális száma naponta öt, azaz reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora. Óvodáskorban általában betartják ezt a szabályt, később, az iskolában sajnos egy étkezés gyakran elvész. Valóban nem könnyű a mindennapokban állandóan felügyelni gyermekeink étkezését, de mindenképpen megéri!

    (a nagyranovok.hu cikke)

    Módosítva: 2008.07.30 07:20, Megjelenés: 2008.07.30 07:20
   • Cikkajánló

    Allodynia

    Allodynia

    Cs. K., fordító

    Az allodyniának három típusa létezik. Melyek ezek? Mit lehet tenni?

    Urológiai vizsgálatok

    Urológiai vizsgálatok

    Dr. Merth Gábor

    Milyen időközönként ajánlott az urológiai vizsgálat férfiaknak bizonyos életkorokban?

    Az egyedülálló szülőket segítenünk kell a koronavírus-járvány idején is

    Az egyszülős családokat érintő kérdésekkel, életvitelük javításával, megsegítésével nemcsak a veszélyhelyzettől mentes hétköznapokban foglalkoznak méltatlanul keveset hazánkban, hanem sajnos a veszélyhelyzet idején is kevesebb figyelmet kaptak. Méltatlan, hogy az egyszülős jelenség a lekezelő csonka család kifejezéssel megnevezve, negatív felhanggal jelenik meg a köztudatban.

    Az agyrázkódás súlyos következményekkel járhat a gyermekeknél

    Ha egy gyermek agyrázkódást szenved, többnyire egy igen rövid, mindössze pár másodpercig tartó eszméletvesztésre is sor kerül. Ilyenkor a gyermek zavart és nem tudja megmondani, hogy ki ő és hol van, sőt általában nem emlékszik a balesetére sem.

    Viselkedési problémák: félelem a sötétben

    A nevelési problémák elsősorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. A kisgyerek számára a szülő jelenléte adja a biztonságot, ha nem hallja, ha nem látja, ősi félelem uralkodik el rajta, a kiszolgáltatottság iszonyata.

    10 tanács szülőknek: Vigyázzon gyermekei egészségére télen is

    Minden szülő szeretné megóvni gyermeke egészségét a téli hónapokban is, ám ez nem mindig egyszerű feladat. A nappalok rövidek, hideg van. Könnyen el lehet kapni a náthát. Ebben az időszakban sokan köhögnek, tüsszögnek. Mit tehet Ön szülőként, hogy gyermekét megvédje a betegségektől? Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük a dolgát.

    Tegyük biztonságossá otthonunkat a gyermekek számára!

    A gyermekeket ért balesetek több mint fele otthon történik. A kicsik két- és hároméves koruk között vannak a legnagyobb veszélyben.

    Viselkedési problémák: a figyelmetlen gyerek

    A nevelési problémák elsősorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. Amikor kialakul gondolkodásában a differenciálás képessége, vagyis megjelenik a felismerés, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdődik a gyermeknevelés munkásabb, nehezebb része.

    A szülővé válás pszichológiája

    Sokan nem is gondolnák, de a szülővé válás folyamata már egész kiskorban elkezdődik. Azzal, hogy a kislányok az anyukájuk, a fiúk az apukájuk szerepkörébe bújik - még ha csak a játék kedvéért is - már a szülővé válás útjára léptek. Szülőnek lenni nem könnyű dolog, de annál szebb és boldogabb érzés, mikor gyermekeink a szeretetünket viszonozzák, nincs.

    A játék szerepe a gyermek testi, lelki és szellemi fejlődésében

    A gyermek egészséges fejlődése szempontjából elengedhetetlen szerepe van a játéknak. Ezáltal fedezi fel környezetét és ismeri meg képességeit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA