Reggelizz, mint egy kiskirály!

Nagyranövök Mozgalom
megjelent: 2008.07.30.

Nemcsak az általános iskolai tanítók, tanárok, de a gyermekorvosok is egyre gyakrabban találkoznak a rendelőben fejfájós, fáradékony, kimerült gyerekekkel. A háttérben legtöbbször a helytelen táplálkozás, az elfelejtett reggeli húzódik meg.

Mintha a családok egyszerűen leszoktak volna a kényelmes és nyugodt reggelizésről. Az általános reggeli kapkodásban, rohanásban nem marad idő arra, hogy a kisiskolások például egy szelet kenyeret sovány felvágottal, paradicsommal, salátával, egy pohár gőzölgő tea vagy kakaó kíséretében elfogyasszanak.

Pedig étkezéseink közül kiemelkedő szerepe van a tápanyagokban gazdag - szénhidrátokból, fehérjékből, zsiradékokból, vitaminokból és ásványi anyagokból álló - reggelinek, hiszen ez adja indulási energiánkat. S ha az elfelejtett reggeli mellett még a folyadékot sem pótoljuk, nincs azon mit csodálkozni, hogy az iskolában a második-harmadik óra után egyre sápadtabb, kedvetlenebb, fejfájós gyerekek szédelegnek.

No persze ahhoz, hogy reggel bőven legyen időnk a lehetőség szerinti közös étkezésre, a gyerekeknek idejében kell lefeküdniük. Aki nem fekszik korán, és nem szán elég időt a pihenésre, alvásra, aki késő éjszakáig számítógépezéssel vagy televíziózással múlatja az időt, nem tud reggel felkelni. A megszokott, és hétközben szigorúan betartott napirend, a ritmus bármennyire is nehéz a szülőknek azt minden áldott nap levezényelni, rendet teremt életünkben.

A szülők példája "ragadós"

A gyerekek - különösen kisiskolás, de még inkább óvodás korban - azt veszik természetesnek, és azt fogadják el számukra is magától értetődőnek, ami a család számára is az. Ha tehát reggelenként van időnk a nyugodt reggelire, feltöltődve indulhat a nap. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az iskolában a napközisek számára szolgáló reggeli valójában már tízórai, hiszen ebben az időben kerül sor annak elfogyasztására. Ha egy kisgyerek csupán ekkor eszik először, már kiéhezetten és fáradtan kezdi el a napját.

Hangsúlyozandó a folyadék szerepe is. Sokszor lehet azt tapasztalni, hogy a nagyobbak reggelijüket szénsavas, cukrozott üdítőitallal öblítik le, vagy éppen agyoncukrozott teával. A csapvíz, vagy a buborékmentes ásványvíz nem szerepel az innivalók listáján. Sőt, ha eléjük kerül, sokszor meg sem isszák! Éppen ezért meghatározó szerepe van az otthoni, családi mintának, a megszokásnak.

Sok iskolában vannak már ital automaták. Hogyan lehet mérsékelni használatát? A kisgyerekeknek még nincs szüksége zsebpénzre, de jó, ha megbeszéljük velük már ekkor, hogy ezek az üdítőitalok bár finomak, mégsem tesznek jót. Persze nem kell drákói szigorral viszonyulni a kérdéshez - a felsősökkel beszéljük meg, hogy például hetente egyszer vehetnek az automatából.

Az ebéd szerepe a mindennapi táplálkozásban

Az ebéd kérdését se hanyagoljuk el. Ha napközis a gyermekünk, érdemes végignéznünk a heti menüsort, hogy pontosan tudjuk, mit is kap ebédre. Amennyiben azt látjuk, hogy például egy-egy tartalmas, tápláló leves helyett többször egy héten ivólevet kapnak, próbáljuk meg otthon pótolni a hiányosságokat. Sokan azért íratják be menzára vagy napközibe a gyerekeiket, hogy délben meleg ebédet kapjanak, de nem elégedhetünk meg ennyivel, nyomon kell követni, hogy milyen ételféleségekből mennyit fogyasztanak.

Sok mozgás, kevesebb elhízott nebuló

A táplálkozásbeli hiányok kísérőjelensége a mozgáshiány. Egyre több a túlsúlyos gyerek, akik persze nem mozognak szívesen. S ha a testnevelés órán sincs sikerélményük, örökre elmehet a kedvük a mozgástól. Pedig a felesleges testsúly többlet ledolgozásának útja a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a rendszeres, aktív testmozgás.

Vegyük tudomásul: a kövér kisgyerekek 50-70 százaléka kövér felnőtt lesz. A gyermekkori kövérséggel már megalapozzuk a későbbi betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek korai kialakulását.

Az étkezések ideális száma naponta öt, azaz reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora. Óvodáskorban általában betartják ezt a szabályt, később, az iskolában sajnos egy étkezés gyakran elvész. Valóban nem könnyű a mindennapokban állandóan felügyelni gyermekeink étkezését, de mindenképpen megéri!

(nagyranovok.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk?

Foltos hajhullás Foltos hajhullás

Mi okozhatja? Milyen típusai vannak? Hogyan kezelhető?

Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

A rostfogyasztás jótékony hatásait már jól ismerhetjük, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy magasabb rosttartalmú étrend mellett...

Chiamag - Érdemes fogyasztani?

A chiamagról sokat hallani mostanában, szuper élelmiszerként (superfood) emlegetik, de vajon mivel érdemelte ki ezt a címet, milyen tápanyagokat...

Időskori táplálkozás

Ahogy idősödik az ember, úgy nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is.

Reggeli étkezés - Ezek a leggyakoribb tévhitek

A reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Általában egy újabb nap kezdetekor, munka vagy iskolakezdés előtt arra van a legkevesebb időnk...

Napszakok és ételek: mikor és mit érdemes fogyasztani?

Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus - tartja az elterjedt mondás. A mai világban sajnos elég...

Egyre többen eszik, jól teszik? A zab szervezetre gyakorolt hatása

A zab és a zabkása több országban rendkívül elterjedt, például az Egyesült Államokban az emberek jelentős része rendszeresen fogyasztja...

Mit együnk, hogy megőrizzük bélflóránk egészségét?

A normál bélflóra jelentős szerepet tölt be immunrendszerünk működésében. Ahhoz, hogy ez a rendszer optimális szinten működjön, elengedhetetlen...

Mit kell tudni az olívaolajról?

Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.