IPL - Intenzív pulzáló fény terápia (villanófény kezelés) a bőrgyógyászatban

Dr. Müller Mariann
szerző: Dr. Müller Mariann - WEBBeteg
megjelent:

Az IPL (intense pulsed light - villanófényes kezelés) eszközök lehetővé teszik a fény ellenőrzött módon történő bejuttatását a bőrbe. A lézeres kezelésekhez hasonlóan hatásának alapja az, hogy a fény elnyelődése hőenergia révén változásokat idézhet elő a bőrben. Ezek a készülékek számos bőrgyógyászati betegségben megoldást jelenthetnek.

Hogyan működik az intenzív pulzáló fény terápia?

Az IPL-rendszerek ugyanazon az elven működnek, mint a lézerek. A fényenergiát a bőrben lévő, meghatározott színnel rendelkező célsejtek (kromofórák) elnyelik. A fényenergia hőenergiává alakul át, amely károsítja az adott célterületet.

Az IPL-rendszerek abban különböznek a lézerektől, hogy egy-egy fényimpulzusban több hullámhosszú (vagy színű) fényt bocsátanak ki, nem pedig csak egy hullámhosszút. A legtöbb IPL elven működő gép szűrőket használ, hogy a kimenő energiát bizonyos célterületek kezeléséhez igazítsa. A fényt a készülék pulzáló módon bocsátja ki - gyakori elnevezése a villanófény terápia.

Az IPL-terápia ún. nem ablatív felszínmegújító technikának számít, ami azt jelenti, hogy a bőr alsó rétegét (dermisz) célozza meg anélkül, hogy a bőr felső rétegét (epidermisz) érintené. Az eredmények nem olyan drámaiak, mint az ablatív technikák esetében, ahol mind a dermisz, mind az epidermiszt sérül, és így sokkal szembetűnőbb eredmény érhető el.

Az IPL-terápia előnye a minimális kezelési idő.

Milyen bőrproblémák kezelhetőek IPL terápiával?

Érrendszeri elváltozások, beleértve a rosaceát is - A vérben lévő hemoglobint célozzák a fényimpulzusok, amelyek felmelegítik és elpusztítják a célmolekulát anélkül, hogy a bőrt vagy más szöveteket érintenének. Tovább Bővebben a rosaceáról és kezelési lehetőségeiről

Pigmentált elváltozások, pl. szeplők és öregségi foltok - A bőrfelszínen lévő melaninra (bőr színét adó festékanyag) irányulnak a fényimpulzusok, amelyek felmelegítik és elpusztítják a melanint, hogy eltávolítsák az elszíneződést. Tovább Májfolt, szeplők, bőrhibák

Ráncok, striák, bőrfiatalítás (fotorejuvenáció) - A bőrben regenerációs mechanizmusok indulnak el és új kötőszövet, kollagén és rugalmas rost állomány jön létre. Tovább Striák - Miért alakul ki, hogyan kezelhető?

Nem kívánt sötét szőrzet - A szőrtüszőre irányuló fényimpulzusok hatására a szőr kihullik, és megakadályozza a további növekedést. Általában hatástalan a világos színű szőr esetében. Bármely helyen alkalmazható, beleértve a hónalj, a bikinivonal, az arc, a nyak, a hát, a mellkas és a lábak szőrzetét. Tovább Szőrtelenítési módszerek - Orvosi szemmel

Fotodinámiás kezelések - A lézerek és az IPL készülékek használhatóak ún. fotodinámiás terápiára is a fotokémiai reakciók stimulálása révén. Az említett terápia során fényérzékenyítő anyag (aminolevulinsav, metil-aminolevulinsav) kerül intravénásan beadásra vagy krém formájában felvitelre a kezelendő bőrterületre. Miután a fényérzékenyítő felszívódott a szövetbe, a területet fényforrással besugározzák. A besugárzás aktiválja a fényérzékenyítőt, ami egy fotokémiai kaszkádhoz vezet, amely helyi sejtsérülést és -pusztulást eredményez. A fotodinámiás terápiát aktinikus keratózisok, bőrrák és pattanások kezelésére, valamint bőrfiatalításra alkalmazzák.

Hogyan zajlik az IPL kezelés?

Az IPL kezelések más arcfiatalító technikákhoz képest viszonylag fájdalommentesek. Az érzést egy enyhe csípéshez vagy egy gumiszalag csattanásához hasonlítják a bőrön. A kezelés előtt a bőrt érzéstelenítő krémmel be lehet kenni, de erre rendszerint a minimális fájdalom miatt nincsen szükség.

A kezelendő területre hideg gélt kell felvinni, de az IPL-készülékek gyakran rendelkeznek beépített hűtőrendszerrel. A kezelés során a páciensnek védőszemüveget kell viselnie.

Az IPL kezelőfej sima üvegfelületét a bőrre helyezik, és fényimpulzusokat bocsátanak a célterületre. A kezelések általában kb. 20 percig tartanak. A kívánt eredmény eléréséhez 4-6 kezelésre lehet szükség 3-6 hetente.

A napozást kerülni kell a kezelés előtti és utáni napokban és hetekben.

IPL kezelés arcon

Vannak-e mellékhatásai az intenzív pulzáló fény terápiának?

Az IPL mellékhatásai elenyészőek, a következők lehetnek:

  • fájdalom a kezelés alatt,
  • bőr kipirulása és kissé fájdalmassá válása közvetlenül az eljárás után,
  • enyhe napégés érzése (bőrpír, hámlás, duzzanat), amely a kezelés után néhány napig tarthat,
  • véraláfutások,
  • ritkán a bőr pigmentsejtjei túl sok fényenergiát nyelhetnek el, és hólyagosodás léphet fel,
  • ritkán a pigmentsejtek (melanociták) károsodhatnak, és sötétebb vagy halványabb foltokat, extrém ritkán heget hagyhatnak maguk után a bőrön. A fehér foltok vagy hegek ritkán maradandóak.
Ezek a cikkek is érdekelhetik a témában

Dr. Müller Mariann bőrgyógyász szakorvosjelölt

Szerző: WEBBeteg - Dr. Müller Mariann bőrgyógyász szakorvosjelölt
Felhasznált irodalom: Intense pulsed light therapy (DermNet)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.