Intertrigo - Egy gyakori bőrbetegség

Dr. Bodnár Edina
Szerző: WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Az intertrigo egy igen gyakori bőrbetegség, melynek hátterében az összefekvő bőrterületek krónikus irritációja mellett a bőrön lévő kórokozók (baktériumok, gombák) elszaporodása áll.

A betegség mindkét nemben előfordul. Csecsemőkori és időskori előfordulás a leggyakoribb, de emellett az élet bármely szakaszában kialakul, ha a betegségre hajlamosító tényezők (elhízás, cukorbetegség, fokozott izzadás) fennállnak. Krónikus fennállása esetén úgynevezett intertriginosus ekcéma alakulhat ki.

Az intertrigo tünetei

A betegség a hajlatokat (combhajlat, hónalj) és az összefekvő területeket (mellek alatt, nagyobb bőrredők) érinti, ahol a krónikus irritáció következtében éles határú, élénkvörös, nedvező, majd hámló bőrterület keletkezik. A gyulladt bőrön hosszanti berepedezések (úgynevezett rhagasok) és hámhiányos területek is kialakulhatnak. A tünetek megnehezítik a betegek életét, rontják az életminőséget, mert égő érzést okoznak, viszketnek, fájnak, nedveznek és a felülfertőződés, bepállás miatt szagossá válhatnak. A fájdalom miatt a kar mozgatása és a járás is nehezített lehet. Hosszas fennállás esetén mikrobiális felülfertőzés, illetve allergiás kontakt szenzibilizáció alakulhat ki. A felülfertőződést baktériumok és Candida gombák okozhatják. Az erodált, nedvező bőrterületeken a kontakt szenzibilizáció, allergia is gyakrabban kialakul, ilyenkor a viszketés fokozódik és a bőrtünetek szóródhatnak.

Az intertrigo dignózisa

A jellegzetes bőrtünetek, klinikai kép esetén a betegség diagnózisa nem szokott nehézséget okozni. Ha csak egy régiót érint a betegség, akkor a diagnózis nehezebb lehet, mert ilyenkor el kell különíteni az inverz pikkelysömörtől, a Candida-infekciótól, az erythrasmától, a pemphigus vegetanstól vagy a Hailey-Hailey-kórtól. Ezekben az esetben szövettani vizsgálat segít a pontos diagnózis felállításában.

Az intertrigo kezelése

A bőrtünetek helyileg antiszeptikus és gyulladáscsökkentő (szteroid) ecsetelőkkel, krémekkel kezelhetők. Bakteriális és gombás felülfertőződés esetén azok célzott szisztémás és lokális kezelése szükséges. A gyakori kontakt szenzibilizáció miatt allergológiai vizsgálatok is indokoltak lehetnek. A betegség kezelése mellett nagyon fontos a mechanikai irritációnak és a fokozott izzadásnak a megszüntetése, és az összefekvő területek izolálása.

Az intertrigo prognózisa

A betegség elhízott, cukorbeteg, melegben dolgozó, izzadásra hajlamos egyének életében visszatérő vagy elhúzódó problémát jelenthet, de helyi kezeléssel és a provokáló faktorok megszüntetésével a betegség gyógyítható.

Az intertrigo megelőzési lehetőségei

A betegséget az izzadás, dörzsölődés, kontakt és mikrobiális szenzibilizáció provokálja leginkább, ezért

  • a pamut, fehér, lenge ruházat viselése javasolt.
  • Irritáló anyagok, dezodorok használata kerülendő.
  • Mivel a fokozott izzadás súlyosbíthatja a bőrtüneteket, ezért a betegségben szenvedőknek fontos olyan munkahelyet választani, ahol nincsenek kitéve fokozott hőnek, párának.
  • Az izzasztó sportok mellőzése szintén ajánlott.
  • A bakteriális és gombás felülfertőződés megelőzésében a fokozott higiéniára kell figyelmet fordítani.
  • Amennyiben elhízott vagy cukorbeteg egyéneken alakul ki a betegség, akkor fogyással, illetve a cukorbetegség kezelésével is megakadályozhatjuk a tünetek kiújulását.

Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A-vitamin és terhesség A-vitamin és terhesség

Mind a hiánya, mind a túlzott bevitele magzatkárosító hatású lehet.

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Intertrigo - Egy gyakori bőrbetegség

Az intertrigo egy igen gyakori bőrbetegség, melynek hátterében az összefekvő bőrterületek krónikus irritációja mellett a bőrön lévő kórokozók...

Betegápolási tanácsok felfekvésben...

A felfekvés vagy más néven decubitus vagy nyomási fekély a bőr és a bőr alatti szövetek lokális sérülését, illetve a tartós nyomás...

Pityriasis formái - Jellemző...

A pityriasis latin fordításban finom hámlást jelent, így a pityriasis betegségcsoportba olyan kórképek tartoznak, melyekre finom hámlás jellemző. A...

Ekcéma - Mi okozhatja, és hogyan...

Vörös, viszkető foltok, nedvedző hólyagocskák, rohamszerű viszketési inger. Az ekcéma jól látható tünetei mögött sok esetben nehéz felfedezni a...

Atópiás dermatitisz és ekcéma: Így...

Az atópiás dermatitiszben és az ekcémában a legrosszabb a bőr rendkívül erős viszketése. A vakarás csak ingerli a bőrt és még jobban fokozza a...

Az ekcéma ezer arca

A betegség különböző formáinak megismerése azért fontos, mert az eltérő típusú ekcémák másfajta kezelést igényelnek. Az allergiás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.